Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Rujan 2019 13:39

Franković o „Bourbonu”: Sad je na policiji i pravosuđu da utvrde odgovornost

Piše:

Iako je temeljem vještva dokazano kako je cesta kroz Ulicu bana Josipa Jelačića oštećena zbog radova na obližnjem gradilištu u Ulici doktora Ante Starčevića, braća Slezak i dalje neometano grade svoj kompleks s 200 stanova, dok cesta kroz Bourbon i dalje stoji zatvorena, gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je zbog urušavanja ove ceste podnio kaznenu prijavu te naglasio kako i on očekuje da institucije odrade svoj posao.

- Zbog Ulice bana Josipa Jelačića učestale su polemike i potrebne su jer ono što se u toj ulici dogodilo je nedopustivo. Obližnje zemljište na kojem je gradilište netko je davnih dana proglasio građevinskom zonom pa se radila projektna dokumentacija i dobivena je građevinska dozvola na osnovu važećih prostorno - planskih uvjeta, a na izvođaču je da poštuje građevinsku dozvolu i sukladno njoj izvodi radove. - kazao je gradonačelnik Franković, koji je netom što se na dijelu ceste kroz Bourbon primijećene pukotine istaknuo kako bi, da ima ovlasti, odmah zabranio gradnju, te je najavio izmjene GUP-a Grada, koji je zapravo udario temelje divljoj i neplanskoj gradnji gdje se kome prohtije na užem gradskom području.

Prepričao je Franković kako su reagirale institucije nakon što su primijećena puknuća na cesti.

- Mi smo odmah reagirali i zatražili nalaz vještaka, a na njega smo prvi put čekali dobra četiri tjedna da ga Trgovački sud u Dubrovniku imenuje, iako smo u svom zahtjevu naveli koliko je vještačenje hitno. To je prvo vještvo navodilo da se tamo ne događa problem i kako sam ja kao gradonačelnik mogao reći da je tamo problem, ako se u vještvo ovlaštenog vještaka navodi da ga nema. Nakon što su radovi na tom gradilištu nastavljeni i dalje, vidjeli smo što se dogodilo, uslijed radova na sidrenju pukla je glavna vodovodna cijev za Lapad i došlo je do ozbiljnih oštećenja u trupu ceste. - kazao je Franković, dodavši kako je zatraženo drugo vještvo.

- Vodovod je putem Trgovačkog suda u Dubrovniku zatražio novo vještvo i ovaj put se reagiralo u roku od 48 sati. Utvrđena su ozbiljna oštećenja u trupu ceste, a time i ozbiljna ugroza za vozače koji bi njome prometovali pa smo cestu zatvorili u dogovoru s policijom. - rekao je Franković.

Prometnica kroz Ulicu bana Jelačića tako će ostati zatvorena sve do sanacije, dok radove na obližnjem gradilištu, zbog kojih je došlo do oštećenja u trupu ceste, nitko niti pokušava obustaviti.

- Angažirali smo Građevinski fakultetu u Zagrebu koji je utvrdio kako izvesti radove na sanaciji ceste. Dali su smjernice izvođaču radova i on po tim smjernicama radi. Kad Građevinski fakultet utvrdi da je sve izvedeno po njihovim smjernicama, otvorit ćemo cestu za promet. - kazao je gradonačelnik, koji je zbog oštećenja ceste i potencijalne ugroze podnio kaznenu prijavu te i sam čeka reakciju nadležnih institucija.

- Obzirom da je imovina Grada ugrožena i oštećena, sukladno zakonu podnio sam kaznenu prijavu protiv izvođača radova i više od toga se nije imalo što napravit. Sad je na policiji i pravosuđu da utvrde odgovornost za izvođenje radova što je dovelo do oštećenja gradske imovine i ugroze sigurnosti pješaka i ostalih sudionika u prometu u toj ulici. - rekao je gradonačelnik Franković.

Investitori koji na parceli u Ulici doktora Ante Starčevića grade stambeno - poslovni kompleks s 200 - tinjak stanova obvezali su se oštećenja ceste sanirati o svom trošku, no to je posve sigurno i njihova obveza. Za institucije kojima su podnesene kaznene prijave protiv izvođača radova bit će porazno ako na tome sve i ostane.