Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Listopad 2019 12:24

Kontinuirani rad Grada Dubrovnika na poboljšanju pedagoških i ostalih standarda života

Grad Dubrovnik dobio je zemljište u Zatonu koje je Ministarstvo državne imovine namjeravalo prodati, a sad će Grad urediti rekreativnu zonu, osim toga u Zatonu će se širiti vrtić, a u Mokošici je započela izgradnja novog parkinga te se povezuju ulice Brnino i Od izvora, kratki je rezime komunalnih događanja u zadnjih sedam dana. Grad Dubrovnik tako kontinuirano radi na poboljšanju pedagoških i ostalih standarda života.


U Lazaretima je otvorena i značajna izložba „Dubrovnika, a Scarred City”. Više o svemu pročitajte u nastavku tjednog pregleda.

POVEZIVANJE ULICA BRNINO I OD IZVORA

Pokrenuti su radovi na izgradnji skala u naselju Nova Mokošica koje će povezivati ulicu Brnino s Ulicom Od izvora, a na predjelu kod zgrada POS-a 1.Izgradnjom skala osigurat će se nova i adekvatna pješačka komunikacija svim stanovnicima ovog područja. Oni, naime, trenutno koriste nizbrdicu s velikim uzdužnim nagibom. Ista je nesigurna za kretanje, posebno prilikom loših meteoroloških uvjeta, a velike probleme predstavlja i stanovnicima starije životne dobi, odnosno osobama smanjene pokretljivosti.
tjednipregled0410 4Ukupna vrijednost radova koji su započeli 25. rujna, a bit će završeni do 1. studenog, iznosi 391.000 kuna.  

ZEMLJIŠTE U ZATONU POSTALO GRADSKO

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s Ministarstvom državne imovine zaključio je Ugovor o darovanju zemljišta u Zatonu za potrebe uređenja nove rekreacijske zone. Na ustupljenom zemljištu oznake zk.č.br. 688/1 površine 872 metara kvadratnih, a sukladno ranijim najavama, planirana je izgradnja sportsko-rekreacijske zone.
 
Podsjetimo, radi se o zemljištu koje su mještani prethodno koristili kao parkiralište, a bilo je predmet prodaje Ministarstva državne imovine. Nakon što je Grad Dubrovnik još na proljeće iskazao interes za izgradnju sportsko-rekreacijskog igrališta na predmetnoj čestici, Ministarstvo je prihvatilo zahtjev Grada kao opravdan te se nekretninu obvezalo darovati Gradu, a postupak je finaliziran zaključenjem Ugovora o darovanju. Navedeni prostor planira se privesti novoj svrsi u 2020. godini.

KREĆE PROŠIRENJE VRTIĆA U ZATONU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predstavnik tvrtke Lapad graditelj d.o.o. Damir Blažević potpisali su ugovor o izvođenju radova adaptacije dječjeg vrtića Zaton. Time će se dobiti još jedna vrtićka grupa s pripadajućima sanitarijama i garderobom. Ugovor je ukupno vrijedan 960.901 kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

- Poznato je kako je već prethodno uređen jedan objekt u Zatonu koji je priveden svrsi s namjenom dječjeg vrtića. Međutim, s obzirom na broj djece koja gravitiraju tom području, taj vrtić je postao premali. Stoga smo se odlučili napraviti još jednu vrtićku grupu i time poboljšati kapacitete, ali i uvjete za djecu koja će boraviti u dječjem vrtiću Zaton. - rekao je gradonačelnik Mato Franković u prigodi potpisivanja ugovora.
tjednipregled0410 5U dječjem vrtiću u Zatonu Malom trenutačno su smještene dvije odgojno obrazovne skupine – jedna vrtićka i jedna jaslička. Adaptacijom dijela prizemlja postojećeg objekta, a prema projektu koji je izradila je tvrtka Crta d.o.o. za arhitektonske i inženjerske djelatnosti, formira se prostor za još jednu odgojno obrazovnu skupinu s pripadajućim sanitarijama te se uređuje prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Unutar povećanog ulaznog prostora uredit će se zajednička garderoba za sve odgojne skupine, a najvažnije, zahvaljujući ovoj investiciji, broj djece u odgojnim skupinama uskladit će se s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.
 
- Ono što je ova gradska uprava postavila za cilj od samog početka jest postići pedagoške standarde u našim predškolskim ustanovama i u potpunosti ispuniti sve uvjete za naše najmlađe sugrađane. Zato smo u ovih godinu dana i napravili 13 novih vrtićkih grupa i nastavljamo dalje. U idućoj godini nas čeka velika investicija izgradnje potpuno novog vrtića u Mokošici, odnosno rušenje postojećeg i izgradnja potpuno novog. Tu nećemo stati, ispred nas je veliki projekt vrtića u Gružu kojeg planiramo realizirati nakon što kupimo zgradu od HEP-a koja je sada izvan namjene. Nastavljamo naravno prema Komolcu, što je također jedan od projekata koji je iznimno bitan za Grad Dubrovnik, a s time bi se onda vjerujem gotovo u potpunosti zadovoljile potrebe svih predškolskih ustanova i postigli pedagoški standardi koji su nužno potrebni predškolskom odgoju. - najavio je također gradonačelnik Franković.
 
Kazao je i kako je nakon provedene javne nabave za posao adaptacije vrtića u Zatonu izabrana tvrtka Lapad graditelj d.o.o iz Dubrovnika, koja je kvalitetno izvela i radove na vrtiću Palčica.

Gradonačelnik je na kraju izrazio uvjerenje kako će 2022. godina biti godina u kojoj će Grad Dubrovnik moći reći da ponosno nosi ime „Grad prijatelj djeteta” i da je ispunio sve one standarde koje djeca zaslužuju, odnosno standarde o pedagoškim uvjetima u vrtićima i jednosmjenskoj nastavi u školama te za naredno razdoblje najavio nove radove na rekonstrukciji i gradnji gradskih vrtića i škola.

NOVIH 59 PARKING MJESTA U MOKOŠICI – POČELI RADOVI

Radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Marina Kneževića u naselju Nova Mokošica započeli su u srijedu. Radovi se izvode na dijelu kod spoja s Ulicom Između dolaca. Ukupno je predviđena izgradnja 59 parkirališnih mjesta od čega su tri parkirališna mjesta predviđena za osobe smanjene pokretljivosti.
 
Izvođač radova na izgradnji parkirališta je tvrtka Texogradnja d.o.o., dok stručni nadzor nad gradnjom provodi tvrtka Canosa inženjering d.o.o. Ukupno predviđeno vrijeme trajanja radova je 100 radnih dana, a vrijednost investicije iznosi 2.856.287 kuna.
tjednipregled0410 3Podsjetimo, u lipnju su završeni radovi na uređenju parkinga u ulici Od izvora, gdje je označeno ukupno 31 parkirališno mjesto za automobile, 5 parkirališnih mjesta za motocikle te jedno za osobe s invaliditetom. Na području južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od O.Š. Mokošica, u tijeku su radovi na izgradnji parkirališta kapaciteta 72 parkirna mjesta, a slijedi i izgradnja parkirališta sa 65 mjesta u ulici Između dolaca, što ukupno čini više od 200 novih parkirališnih mjesta u Novoj Mokošici. 

OTVORENA IZLOŽBA „DUBROVNIK, A SCARRED CITY”

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je u utorak navečer u drugoj lađi obnovljenog kompleksa Lazareti, u sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik. Otvaranju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik pokroviteljice izložbe predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ratni zapovjednici obrane Dubrovnika, predstavnici udruga poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja i brojni drugi uzvanici.
tjednipregled0410 2
U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.
 
Gradonačelnik Franković je rekao da Grad duguje duboku zahvalnost braniteljima, čijom je hrabrošću obranjen grad koji je bio okupiran s kopna, mora i zraka. Istaknuo je i važnost UNESCO-vih promatrača, Bruna Carneza i  Colina Kaisera, koji su tada sve bilježili i slali poruke upozorenja u svijet.
 
- Rat je danas iza nas i Dubrovnik je grad koji se u potpunosti obnovio. Ova izložba nije vraćanje u prošlost kako će možda neki protumačiti. Ona predstavlja priču grada koji se izdiže iz pepela kao Fenix i koji hrabro kreće naprijed. Ona će biti ovdje stalno postavljena kako bi svijetu pričala priču o gradu i strahotama koje je podnio, a sve s ciljem kako se to nikad više ne bi ponovilo. Ona je povijesni pečat na ratna razaranja i obnovu grada te dočarava jasno tko je bio agresor, a tko žrtva. I danas u ovim trenucima pojedinci žele izmijeniti povijest, a ja im poručujem s ovog mjesta, iz grada slobode - istina je samo jedna i nju nikad ne možete izmijeniti. – rekao je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.
 
Izložbu su otvorili djeca, roditelji, udovice poginulih branitelja, predstavnici civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, dubrovački branitelji: Magdalena Aerlić, Antun Matana, Lucija Obad, Niko Vuković, Marin Soče, Marija Obad, Pero Kristić, Stijepo Matković, Stjepan Gudelj, Marija Lukšić, Ane Bokun, Zvonko Koštro, Petar Mirošević, Dubravko Čikor, Niko Grljević, Ričard Milun, Zlatko Bagoje, Robert Anđušić, Nikša Ucović i Dragan Klepo.

DPP