lausnekretninebanner

Srijeda, 09 Listopad 2019 12:29

Konačno više pozornosti uređenju zelenih površina Grada Dubrovnika

Piše:
Konačno više pozornosti uređenju zelenih površina Grada Dubrovnika Foto: DPP/DM

Osim kapitalnih, poput izgradnje POS stanova, škole i studentskog doma na Montovjerni, Grad Dubrovnik u 2020. realizirat će cijeli niz projekata uređenja javnih površina, posebno onih zelenih koje su godinama poprilično zapuštene, a koje će nakon usvajanja proračuna za 2020. dobiti novo ruho.

Dubrovnik je inače grad s malim brojem parkova, a površine koje se mogu pretvoriti u zelene oaze mahom su zapuštene. Od parkova nakon njihova uređenja održavaju se samo dva, Park Luja Šoletića u Gružu te park na Batali.

Kad je u pitanju uređenje parkova, pred Gradom je svakako iznimno zahtjevni projekt uređenja Parka Gradac, koji se inače već godinama najavljuje. Ipak pomaka ima pa je na još na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća imenovano stručno povjerenstvo za javnu nabavu te osiguran nagradni fond za provedbu natječaja za urbanističko - arhitektonsko – krajobrazno rješenje Parka Gradac te usvojen prijedlog zaključka o imenovanju sudionika tog natječaja.

U nagradnom je fondu 180 tisuća kuna od kojih će autoru najboljeg urbanističko – arhitektonsko – krajobraznog rješenja Parka Gradac biti dodijeljena nagrada od 70 tisuća kuna. Druga nagrada vrijedna je 54 tisuće kuna, treća 36 tisuća, a za četvrto rješenje osigurana je nagrada od 18 tisuća kuna.

Uredit će se i park u Pilama. Inače, uređenje tog parka najavljivala je bivša gradska uprava, no taj projekt nije realiziran. Aktualna gradska uprava nedavno je taj park počela zatvarati u noćnim satima, a najavljen je i projekt uređenja tog prostora.

Intencija gradske uprave je urediti i brojne zapuštene zelene površine. Tako bi se po usvajanju proračuna za 2020. na prijedlog stanovnika trebala u park pretvoriti i velika zelena površina na Gorici svetoga Vlaha koja se nalazi u neposrednoj blizini tamošnjeg igrališta.

Značajna sredstva Grad će osigurati i za uređenje iznimno zapuštene zelene površine kod Vile Salvador. Na tom će se prostoru nakon uređenja zelenila postaviti klupe te urediti šetnica.

Uredit će se i prostor ispred lapadskog stadiona kod semafora i to na način da će se to područje popločati, hortikulturno urediti te postaviti klupe.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020