Srijeda, 16 Listopad 2019 20:37

Novi ugostiteljski objekti u Gradu neće moći dobiti javnu površinu u zakup

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak s ugostiteljima. Očekivano glavna tema bili su zakupi, većini ugostitelja u gradskim prostorima ističu ugovori, a prema novom zakonu Grad naklon raspisivanja natječaja ne mora dati prvenstvo dosadašnjim zakupnicima, no Franković je kazao kako je pronađeno rješenje za to te da će se zakupi zainteresiranima produžiti na pet godina.

Gradonačelnik Franković također je kazao kako će doći do korekcije cijena zakupa, ali da su one minimalne. Također, kazao je, javni prostori dat će se u zakupu jednako tako na pet godina.

Franković je kazao da će se time prekinuti praksa najma javnih površina na samo godinu dana te je prozvao bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića da je bezrazložno podizao cijene zakupa javnih površina, a napomenuo je i kako je odbačena kaznena prijava HNS-a protiv njega kada je cijene uspio vratiti na staro, a HNS ga prijavio da je time oštetio gradski proračun.

Franković je tako kazao kako je njegov prijedlog da se sklope ugovori za javne površine na pet godina uz pet godina moratorija što bi značilo da od dana sklapanja ugovora sljedećih pet godina nema izmjena broja stolova i stolica na više u Gradu niti novih zakupa javnih površina. To znači da eventualni novi ugostiteljski objekti neće moći dobiti u zakup javne površine.

U planu je i određeno smanjenje broja stolova i stolica, odnosno svi oni koji imaju u zakupu javnu površinu veću od 25 kvadratnih metara morat će je smanjiti za deset posto. Procjena je da će se time broj javnih površina u Gradu smanjiti za 300 kvadratnih metara.

Što se tiče glazbe, u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara moći će se puštati do ponoća i pol, a u ostatku godine do 23:30.

Svi restorani morat će imati tzv. mastolovce, oni koji ne budu imali, ostat će bez javne površine, najavio je također gradonačelnik Franković.

D.M.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020