lausnekretninebanner

Srijeda, 06 Studeni 2019 13:56

Ukida se taksi stajalište na Pločama; širit će se trotoar

Piše:
Ukida se taksi stajalište na Pločama; širit će se trotoar Foto: DPP/DM

Aktualna gradska uprava i dalje rješava kaos u prostoru naslijeđen od prethodne gradske administracije. Naime, prema najavi gradonačelnika Mata Frankovića ukinut će se taksi stajališta na Pločama, a sve kako bi taj prostor konačno pripao pješacima, ali i kako bi se Ploče čiji je izgled potpuno neprimjeren Dubrovniku postupno uredile.

Ukidanje taksi stajališta s Ploča samo su mali korak ka uređenju tog dijela Grada. Naime, slike Ploča daleko se od reprezentativnog ulaza u povijesnu jezgru jer umjesto uređenog ulaza u Grad kojemu se divi cijeli svijet, Ploče su posljednjih godina pretvorene u gradsku sramotu.

Ploča, kakve su danas, trebamo se zapravo sramiti svi zajedno, od vlastodržaca koji su ih učinili ruglom, do nas građana koji smo to neprotivljenjem dozvolili.

Da Ploče treba urediti svjestan je i gradonačelnik Mato Franković koji ističe kako je prvi korak ka uređenju tog prostora micanje taksita i proširenje nogostupa od mosta do Lazareta, a čime bi se dobio spoj Grada s Lazaretima, ali bi i izgled Ploča bio prihvatljiviji nego je sad.

Kao drugi gorući problem na tom dijelu Ploča, gradonačelnik Franković ističe smeće i pretovarnu stanicu. Naime, pretovarnu stanicu koju je bivši gradonačelnik smjestio na Ploče, ogradivši je paravanima, aktualni bi gradonačelnik Mato Franković već sutra izmjestio da ima gdje.

Doduše, nova je, moderna pretovarna stanica zamišljena i na jednoj od donjih etaža garaže Iza Grada, no taj je projekt još uvijek daleko od realizacije. Stoga će pretovarna stanica još neko vrijeme ostati na Pločama, no to svakako nije razlog da se ona primjerenije ne uredi.

Rješenja za Ploče, prema riječima gradonačelnika Frankovića, kojima bi se taj dio Grada učinio reprezentativnijim te olakšala komunikacija pješaka, prvenstvo djece, trebala bi biti gotova do kraja godine.

I dok se razmišlja o uređenju Ploča ne bi se smjelo zaboraviti kako je to prostor na kojem se nalazi zgrada u kojoj se u jednoj smjeni odvija nastava za osnovnoškolce, a u drugoj nastava za gimnazijalce. Toj se školi gotovo pa i ne može pristupiti automobilom jer je parking ispred nje prenamijenjen za potrebe autobusera koji ispod gimnazije vrše ukrcaj i iskrcaj svojih putnika. Pretvaranjem tog parkinga u iskrcajno ukrcajno mjesto za autobusere zapravo se nije dobilo ništa jer gužve u prometu se nisu smanjile, a Ploče su se samo dodatno začepile. Stoga je i više nego jasno kako su i za najmanje promjene na Pločama potrebne drastične mjere.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020