Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Studeni 2019 14:53

Manje otpada pri organizaciji manifestacija; održana završna konferencija EU projekta Zero Blue Waste

U Dubrovniku je održana završna konferencija EU projekta Zero Waste Blue za održiva sportska događanja, koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2014 - 2020, a koji ima za cilj analizirati negativni utjecaj na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja, zaštitu i promociju prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreaciju zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste Blue brenda za sportske manifestacije.

S obzirom da je jedan od ciljeva projekta produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj, Dubrovačko-neretvanska županija uključila je dva sportska događanja u projekt – Metkovska skalinada koja je održana u ožujku 2019. i Ston Wall Marathon koji je održan u rujnu 2019., a koja su koristeći Zero Waste Blue metode i Zero Waste 2.0 platformu i uz sufinanciranje kroz program sudjelovale na projektu kao pilot događanja.
Organizaciju događanja vezanu uz završnu konferenciju zajedno s partnerima u projektu koordinirala je Dubrovačko-neretvanska županija, a osim partnera u projektu i ostalih uvaženih sudionika u završnoj konferenciji sudjelovao je predstavnik Upravljačkog tijela programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska (Regija Veneto) Marin Miletić koji je istaknuo da je svrha poziva i projekata koji su sudjelovali bila nastavljanje prethodnog završenih projekata, prvenstveno tijekom provedbe IPA i ostalih poziva.

Partneri na projektu uspjeli su predstaviti i omogućiti organizatorima sportskih događanja način na koji mogu velike sportske manifestacije učiniti prirodno održivim uz smanjenje količine otpada. Partneri su također istaknuli potrebu za većom inkluzijom osoba s posebnim potrebama u sportske manifestacije.

Neli Nežić iz garda partnera Opatije istaknula je:
- Radi se o projektu koji je trajao deset mjeseci u u koji je bilo uključeno deset partnera od čega četiri hrvatska i šest talijanskih. Mi smo kroz ovaj projekt koji je bio vrijedan preko 600 tisuća eura uspjela predstaviti i omogućiti organizatorima sportskih događanja način na koji mogu velike sportske manifestacije učiniti vrlo prirodnom održivim uz smanjenje količine otpada. Također smo željeli povećati inkluziju osoba s posebnim potrebama u sportske manifestacije. Mislim da smo napravili jedan dobra posao i pokazali kako se mogu veliki sportski događaji organizirati na ekološki prihvatljiv način. Budući da je ovo već drugi projekt Zero Watse nadamo se da ćemo napraviti još jedna, također s partnerima iz Italije. Ja mogu govoriti za Grad Opatiju, ono što se dogodilo je da su svi uključeni, od grada, građana, udruga, komunalnih poduzeća, djece vrlo zadovoljni rezultatom i onim što su pa je plan da se sljedeće godine svi događaji dogodine ponovo održe na isti način, dakle uz minimum otpada i da se tako nastavi. - rekla je Neli Nežić.

Projekt Zero Waste Blue traje od lipnja 2018. godine do studenoga 2019. godine i nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste. Ukupna vrijednost Zero Waste Blue projekta iznosi 861.435,70 eura. Vodeći partner je Grad Opatija, a ostali partneri na projektu su Dubrovačko-neretvanska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, ART-ER agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

ZeroWaste banner eu zavrsna

DPP