lausnekretninebanner

Četvrtak, 14 Studeni 2019 16:29

Pročistač položio, istaknuli Franković i Matušić; najavljeno i spajanje Župe i Palate

Piše:

Pročistač je položio svoj prvi veliki test, napisao je gradonačelnik Mato Franković na svom Facebook profilu nakon što su se uslijed obilne kiše koja je padala na dubrovačkom području zamutila izvorišta vode pa i ono na Ombli iz kojeg se pitkom vodom opskrbljuje uže područje Grada Dubrovnika.

„Nakon što je danima padala kiša, sinoć je došlo do velikog zamućenja izvorišta rijeke Omble od čak 20 NTU-a. Sama razina dozvoljene mutnoće je 4 NTU-a, zahvaljujući pročistaču mutnoća je smanjena na 0.03 NTU-a te je voda uredna i ispravna za piće.” - naveo je u Facebook postu gradonačelnik Franković.

Da je pročistač u Komolcu položio ispit ističe i direktor Vodovoda Lukša Matušić.
- Da, pročistač u Komolcu zaista je položio ispit što su pokazala i jučerašnja mjerenja. Pročistač je opravdao funkciju jer je uslijed jako velikog zamućenja voda od Zlatnoga potoka do Vrbice bila ispravna za piće. - kazao je Matušić.

Istaknuvši kako je voda s izvorišta Palata i Duboka Ljuta ipak zamućena, Matušić je najavio kako će se Palata ipak spojiti na pročistač u Komolcu.
- Pročistač u Komolcu, iako ima kapacitet, na početku projekta nije bio predviđen za izvorišta Palata i Duboka Ljuta. Vodom s izvorišta Palata opskrbljuju se potrošači iz Zatona, Orašca, Gornjih sela, Trstenog, Brsečina, Štikovice te dijela Vrbice poviše magistrale i Elafitskih otoka. Izgradnjom pročistača u Komolcu riješili smo dugogodišnji problem zamućenja pitke vode za uže područje Grada dok će se ostali dio, odnosno izvorište Palata na pročistač priključiti kroz projekt Aglomeracije Dubrovnik. - kazao je Matušić.

- Jedan od preduvjeta je da Palata bude spojena na pročistač, a dio tog projekta je već napravljen kroz ugradnju cjevododa Štikovica – Vrbica – Lozica do naselja Mokošica. Kako bi se vodoopskrbni sustav Palate povezalo s pročistačem Ombla potrebno je izgraditi ili rekonstruirati dodatne dijelove mreže od izvorišta u Zatonu do vodospreme Vrbica. Tako će se izgraditi dvije nove crpne stanice Palata 2 i Lozica te rekonstruirati crpnu stanicu Štikovica. Vodosprema Vrbica će se dodatno proširiti,a dodatno će se rekonstruirati cjevovod od Vrbica do Palate. Taj je projekt iznimno zahtjevan i vrijedan 17,6 milijuna kuna za koji je u tijeku je izrada projektne dokumentacije.- rekao je Matušić.

Pročistač u Komolcu inače ima dovoljan kapacitet da se na njega spoji i izvorište Duboka Ljuta, no Matušić ističe kako njegovu realizaciju koče administrativne prepreke.

- Izvorište Duboka Ljuta se nalazi na drugom administrativnom području, dakle ne pripada administrativno području Grada Dubrovnika. Duboku Ljutu na pročistač možemo spojiti kroz drugi projekt, ali ne prije nego što spojimo Palatu. - kazao je Matušić.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli pojasnio je kako će se područje Župe spojiti na pročistač Ombla.

- Općina Župa dubrovačka ima dva izvorišta pitke vode, glavno Duboku Ljutu i pomoćno Vrelo i kroz dva vrlo velika projekta, a riječ je o Aglomeraciji Dubrovnik i Aglomeraciji Župa dubrovačka, a nakon niza sastanaka oko snadbijevanja vodom općine Ravno, a time područja Ivanice, konačno je utvrđeno da se područje Ivanice vodom snadbijeva iz Omble preko pročistača, ali uz uvjet da se paralelno s tim riješi drugi projekt, a to je kanalizacijski sustav s pročistačem kako područje Općine Župa dubrovačka ne bi imalo štetnih utjecaja, odnosno eventualnih zagađenja s područja Ivanice. - rekao je Nardelli.

- Ovim bi se sustavom omogućilo snadbijevanje Župe vodom iz Omble. To danas nije nužno, ali u budućnosti bismo imali sigurnost kad je u pitanju snadbijevanje pitkom vodom, posebno kad se uzme u obzir da izvorište Duboka Ljuta, sukladno mjerenjima zadnjih desetak godina ima smanjenje dotoka vode. Spajanje na pročistač Ombla važno je za planove daljnjeg razvoja Općine Župa dubrovačka. Naime, posljednjih godina Župa bilježi porast broja stanovništva, a pravi turistički razvoj tek nam predstoji te bi ovim sustavom dopreme vode, a kad se uzmu u obzir nedostaci našeg izvorišta i zamućenja imali bismo sigurni sustav sadbijevanja pitkom vodom iz Omble. - kazao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020