lausnekretninebanner

Petak, 15 Studeni 2019 15:16

Loša vidljivost, dobar lov na jegulje

Piše:

S ovotjednim nevremenom počeo je dosta dugi period dobrog lova jegulje, jedne od rijetkih riba koja nikad ne napušta plićake pa se s obale može loviti i po najvećem mrazu.

Za lovit jegulje ne treba ići daleko jer se ona zadržava na svim mekanim dnima uz samu obalu. Najbrojnija je u boćatim vodama ušća, osobito obraslim trstikom, te u lukama i lučicama. U bilju, rupama u obali te ispod kamenja danju se skriva, a čim sunce zađe, izlazi iz zaklona i krstari dnom, pojavljujući se povremeno i na površini. U mutnoj vodi, po oblačnom i kišovitom vremenu aktivna je i danju, osobito krupniji primjerci.

Jegulja je uvijek gladna. Međutim, ponekad satima, čak i cijeli dan ne jede, ali zato dan nakon toga postaje iznimno proždrljiva. Najintenzivnije se hrani od sutona do ponoći, osobito kad nevrijeme sa snažnim vjetrom zamuti vodu. Intenzivnije se hrani tijekom plime, posebice kad je ona na vrhuncu, a najaktivnija je u noćima bez mjesečine.

Proždrljiva jegulja ne bira hranu nego jede sve, čak i vlastitu vrstu. No, uobičajena hrana su joj sve sitne ribe crvi te puževi, ali jede i sve probavljivo što dospije u vodu. Zato nije teško odabrati mamac za njen lov. Odličnim su se pokazale žive kišne gliste te ribice dužine 50 do 80 mm. Dobar mamac je i bilo koja mrtva ribica ili njeni komadi. Loviti se može i na sve račiće te repove i štipalice krupnih rakova.
Od onog što joj nije uobičajena hrana, jegulja vrlo rado uzima vrtnog puža, razne sireve jakog mirisa, svježe i pečeno meso peradi i stoke, goveđu slezenu i jetricu… Specijalci za njen lov iznimno rado mamče crijeva peradi, tripice te životinjsku ugrušanu krv prethodno napunjenu pramenovima vate koji krvi daju čvrstoću.

Primamljivanjem se znatno poboljšava uspješnost udičarenja, ali i produžava vrijeme lova jegulje, čak i na vedre dane. Za primamljivanje se mogu koristiti svi nabrojani mamci, ali je najisplativije koristiti mesne ostatke ljudske ishrane.

Puno je načina lova jegulje udicom. Ipak, najčešće se lovi priborima položenim na dno. Tamo gdje je dno prekriveno debelim slojem mulja najbolje je loviti s plovkom. Na taj se način sprječava potonuće mamca u mulj, čime bi bio manje vidljiv.

jegulja1511 1

Prosječna lovna težina jegulje je oko 200 grama, ali unatoč tome ona se mora loviti jakim priborom, jer je jegulja iznimno snažna, borbena i spretna riba pa je treba što prije izvući iz vode. Zbog istog razloga, ako se koristi, štap mora biti čvrst i brze (A), eventualno srednje akcije (B). Dužina štapa nije važna jer se lovi blizu obale, osim ako se lovi štapom bez role, koji u tom slučaju mora biti dugačak barem 4 - 5 metara.

Bez obzira kojim se štapom lovilo, treba koristiti najlon debljine 0,35 do 0,40 mm, a ako se lovi preko prsta nešto deblji, do 0,50 mm. Završnjak mora biti tanji za 0,05 mm od osnovne strune,a svi spojevi izvedeni pomoću vrtilice jer se jegulja vrtnjom pokušava osloboditi s udice.

Izgled završnjaka ovisi o tehnikama i uvjetima lova. Ipak, najčešće se koristi najjednostavniji koga čini samo privez s udicom, dok je olovnica, obvezno klizna, prohodna, na osnovnoj struni. Kad se ometcem „preko prsta“ lovi u mirnoj vodi ili u laganom kurentu neposredno uz obalu, završnjak je najbolje kompletirati s kraćim, privezom dugim pola metra s udicom na kraju. Lovi li se pak štapom na dnu, pribor je bolje kompletirati s tanjim najlonom i privezom dužine jedan metar.

Iako je ponekad potrebna i ona od 30, čak i 50 grama, treba koristiti što lakšu olovnicu jer je jegulja veoma oprezna i neće gutati hranu ako osjeti otpor pribora. Za lov plovkom olovnica treba biti tek toliku da lagano zategne osnovnu strunu, a plovak nosivosti koja odgovara težini olovnice i mamca.

Bez obzira kakvim se priborom lovilo, na njemu treba biti udica širine luka 10 do 15 mm i što dužeg vrata kako bi se lakše vadila, jer jegulja duboko guta mamac. Njen oblik nije presudan, pa se najčešće koriste udice oblika „Aberdeen“.

jegulja1511 2 

Unatoč proždrljivosti, jegulja je oprezna riba pa uspješnost njenog lova udicom najviše ovisi o strpljivosti i mirnoći ribolovca. Lov je jednostavan- nakon što se mamac položi na željeno mjesto, pribor treba lagano zategnuti i čekati. Lovi li se „preko prsta“, motovilo treba pritisnuti kamenom ili kojim drugim utegom, a može se i zavezati za nešto na obali kako ga riba ne bi odnijela. Zatim treba odbaciti drugi pa treći pribor, kako bi lovno područje bilo što veće.

Jegulja mamac uzima oprezno pa ga, ako joj ništa nije sumnjivo, naglo guta i to dosta duboko. Treba joj dati malo vremena da potpuno proguta mamac pa tek onda kontrirati. Danju zalogaj uzima nešto opreznije, pa treba kontrirati poslije 3 do 4 sekunde, osobito ako se lovi na gliste ili crijeva peradi nadjenuta na običnu udicu. Za razliku od kontre, s izvlačenjem ne treba odugovlačiti. Naime, ulovljena se jegulja pokušava snažnim repom zakvačiti za kakav tvrdi oslonac ili podvući pod kakav kamen, a ako ništa od toga ne može, snažno i brzo se vrti oko svoje osi što često dovodi do pucanja strune. Uspije li u nečemu od toga, izvlačenje je otežano, a često završava i gubitkom ribe te dijela pribora.

Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom, obvezno najsitnijeg oka. Iskusni ribolovci je, pak, prihvaćaju rukom na način da je iza glave stisnu savijenim srednjakom i kažiprstom. Klasični prihvat rukom sluzave jegulje može uspjeti samo uz pomoć suhe krpe ili posebnih rukavica.

Skidanje nemirne i skliske jegulje koja je najčešće udicu progutala vrlo duboko težak je posao. Zato je plijen najbolje skinuti zajedno sa završnjakom, a vađenje udice ostaviti za kasnije, kad se riba smiri. Prije ponovnog postavljanja korišteni završnjak treba pomno pregledati jer ga je možda brojnim sitnim i oštrim zubima jegulja opasno oštetila.

Jegulja je vrlo živahna i kad se nađe izvan vode. Na suhom može živjeti vrlo dugo i aktivno. Naime, ponekad radi hranjenja izlazi na suho. Zato je ulovljenu najbolje čim prije usmrtit kako ne bi stalno bježala i bacakanjem činila nered u čuvarici. Najlakše i najbrže je to učiniti na način da joj se oštrim sječivom odmah iza glave prereže kralježnica.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020