lausnekretninebanner

Srijeda, 20 Studeni 2019 13:30

Djeca sve nezrelija za upis u školu

Stručni međunarodni skup pod nazivom „Utjecaj elektroničkih medija na rani razvoj i zdravlje djece” održan je proteklog vikenda na sveučilišnom kampusu u Dubrovniku. Skup je organizirao Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik i udrugom Dubrovnik zdravi grad. Okupio je oko 250 sudionika a njegov cilj je bio ukazati na štetan utjecaj elektroničkih medija na rani razvoj i zdravlje djece.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, klinička psihologinja prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je istakla kako postoji pozitivna povezanost korištenja elektroničkih medija kod djece s korištenjem istih od strane roditelja.

Istraživanja također pokazuju kako 60% roditelja objavljuje slike svoje djece na Facebooku, od čega njih 95% objavljuje ime djeteta, a 77% slike gole i polugole djece. Ne čudi stoga podatak kako 40% mladih u Hrvatskoj u dobi od 15 do 20 godina šalju svoje fotografije ili poruke eksplicitnog sadržaja drugima, istaknuto je na skupu.

Na žalost kod 97% onih koji su slali svoje fotografije prije 18. godine došlo je do prosljeđivanja poruke drugima bez pristanka pošiljatelja. Često ih se ucjenjuje takvim video sadržajima, porukama ili fotografijama što rezultira čitavim nizom mentalnih problema – od stresa, anksioznosti, depresije do suicidalnosti.

Prof.dr.sc. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu govorio je o prednostima i zahtjevima na prilagodbu digitalnom društvu kada je riječ o zdravlju pojedinaca, dok je dr.sc. Ranko Rajović autor NTC programa učenja govorio o razvoju dječjeg mozga, utjecaju izloženosti elektroničkih medija, a posebno ulozi roditelja, ali i obrazovnih ustanova kada je rječ o ravnomjernoj stimulaciji razvoja mozga u ranoj dobi. Osvrnuo se i na ulogu škole u poticanju nadarene djece te načinima na koje škola može uništiti ili potaknuti kreativnost djeteta.

Na skupu su predstavljeni i rezultati istraživanja o navikama korištenja elektroničkih uređaja kod djece preškolske dobi u Dječjim vrtićima Dubrovnik, rezultati istraživanja Dječjih vrtića župa dubrovačka o povezanosti korištenja elektroničkih medija kod djece s korištenjem istih od strane roditelja. Ukazano je također i na sve slabiju zrelost i spremnost djece za upis u prvi razred osnovne škole.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020