lausnekretninebanner

Petak, 22 Studeni 2019 20:58

Prvi u Hrvatskoj donosimo sve o „Deeperu” treće generacije; sonaru za uporabu i s obale i s plovila

Piše:

„Sonar“, elektroakustički uređaj koji otkriva ribe i ostale objekte u vodenom stupu te dubinu, izgled i vrstu dna u sportsko - rekreativnom ribolovu se koristi već oko pola stoljeća. Međutim, za lov s obale takav uređaj se proizvodi tek od prije tri godine, od kada je napravljen prvi „Deeper“. Na tržištu se nedavno pojavio „Smart Sonar CHIRP +“, „Deeper“ treće generacije, a Dubrovnikpress.hr prvi je portal u Hrvatskoj koji objavljuje sve što treba znati o ovom uređaju.

Kao i uređaji prethodnih generacija, „Smart Sonar CHIRP +“, nije samo sonar nego uređaj koji objedinjuje sonar, mjerač temperature vode, GPS- satelitski radionavigacijski sustav za određivanje položaja na zemlji, te elektronički uređaj za vezu.
deeper2211 24No, za razliku od prethodnih, ovaj „Deeper“ ne koristi samo jednu nego istovremeno tri frekvencije - nisku, srednju i visoku, čemu duguje i dio imena - „CHIRP“ („Compressed Hight Intesity Radar Pulse“), a što ga čini znatno boljim od prethodnika, ali i svih klasičnih, stabilnih uređaja s jednom frekvencijom. Naime, zbog širine frekvencija, slika koju daje je oštrija i točnija, čak i na većim dubinama, a na njoj se razlikuju i ribe koje su međusobno udaljene tek jedan centimetar! Osim toga, na slici se vide i sitnije ribe, razlikuju se pojedinačne od jata, vide se i ribe koje se kreću neposredno poviše dna…
deeper2211 22„Deeper CHIRP +“ skenira do dubine 100 metara, ali kao ni jedan drugi sličan uređaj, precizno radi i u plitkoj, tek 15 cm dubokoj vodi. Zbog svega toga, osim za upotrebu odbacivanjem s obale, može se koristiti i iz plovila, poput klasičnog „fishfindera“. Kako u lovu spustcem, kančanicom, i ostalim tehnikama iz mirujućeg, tako i iz plovila u pokretu, do brzine od 3,5 čvorova, što je najveća brzina kod pendule za većinu jadranskih grabljivica.

Emitiranje signala, odnosno skeniranje vrši do 15 puta u sekundi pa iznimno brzo otkriva i najbrže ribe te ostale podatke. Sliku vodenog stupa i dna, s podacima o dubini i temperaturi mora „Deeper CHIRP +“ odašilje pomoću „Wi-Fi“ tehnologije do 100 m metara udaljenosti, što je krajnja granica odbacivanja mamca i za vrlo rijetke, vješte „surf casting“ ribolovce.

Napajanje „Deepera“ je pomoću „litij - polimer“ baterije najnovije generacije kakve se koriste i za mobilne telefone. S uključenim GPS-om može raditi do 4,5 sati, a s isključenim do 6. Napajanje baterije je pomoću standardnog punjača za mobilni telefon ulaza 110 V ili 220 V. Posve prazna baterija se puni vrlo brzo - posve za 75 minuta, dok se 80% napuni za 45 minuta.
deeper2211 21Osim GPS-a, „Deeper CHIRP +“ podržava i ostale sustave za globalno pozicioniranje: „GLONASS“, „Galileo“, „BeiDou“ te „QZS“. Raditi može na temperaturama između -20 i 40 C, a Izrađen je od najbolje, „ABS“ plastike s ojačanjima od titana. S Deeper-om kupac dobija priručnik sa slikovnim uputama, 2 vijka za spajanje s ostatkom opreme, neoprensku zaštitnu vrećicu za čuvanje i transport te USB kabel za napajanje.

Slikovne upute su vrlo jednostavne i jasne pa i osoba s minimum informatičkog znanja može lako pokrenuti i koristi uređaj. Najprije na mobilni telefon ili tablet treba preuzeti i aktivirati aplikaciju „Fish Deeper“. Da bi „Deeper CHIRP +“ počeo raditi dovoljno ga je spustiti u vodu, a za prekid rada ga je dovoljno izvaditi iz nje. Preuzimanjem aplikacije „Deeper Lakebook“ na nju se mogu pohraniti koordinate mikro lokacija dobrog ribolova, te dubinomjerni zemljovidi, batimetrijske karte napravljene pomoću „Deeper CHIRP +“.
deeper2211 23Da bi se dobili ispravni podaci, „Deeper“ mora plutati u vodi dubokoj barem 15 cm. Također, mora stajati u što okomitijem položaju. Zbog toga ima tri točke spajanja s nosačem. Radi se o navojima u koji se postavljaju specijalni nosači ili spojni vijci, na koje se zatim vezuje struna pribora za odbacivanje, spuštanje ili potezanje.

Za upotrebu odbacivanjem, kako rukom tako i štapom, spojni vijak se postavi u navoj s donje strane „Deeper“-a. On je neznatno manji od teniske loptice, promjer mu je 6,35 cm, a težina s vijkom za spajanje s ostatkom pribora 93 grama. Zbog tolike težine ga je neophodno odbacivati štapom težine bacanja barem 100 grama. Pri odbacivanju na daljinu od 100 m leti brže od 100 km/h i pribor opterećuje težinom od 10 - tak kilograma. Da bi se izbjeglo pucanje strune i gubitak uređaja, za toliko daleko odbacivanje neophodno je koristiti „shock leader“ ili osnovnu strunu jačine barem 10 kg, odnosno najlonsku debljine barem 0,30 ,a „PE“ višenitku 0,12 mm.
DSC03815 Deeperdeeper2211
Na strunu se „Deeper“ može postaviti i za upotrebu s plovila, ali je puno bolje montirati ga na specijalni savitljivi nosač koji se lako montira na bilo koje plovilo. Taj nosač se spaja na tjeme, gornju spojnu točku kugle i postavlja u položaj u kome „Deeper“ drži do pola uronjen u vodu. U gornju spojnu točku se spaja i struna ako se koristi umjesto savitljivog držača pri ribolovu iz mirujućeg ili plutajućeg plovila, odnosno lova kančarenjem te „drifting“-om, puštanjem u struju mora. Kada se, pak, „Deeper“ koristi u lovu pendulom, sa strunom ga treba spojiti u srednjoj spojnoj točki.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250