Ispiši ovu stranicu
Subota, 23 Studeni 2019 20:15

Unatoč protivljenju Pastoralnog vijeća bista don Jelinoviću i spomen ploča ubijenim Konavljanima ipak postavljene zajedno

Piše:
Unatoč protivljenju Pastoralnog vijeća bista don Jelinoviću i spomen ploča ubijenim Konavljanima ipak postavljene zajedno Foto: Dubrovačka biskupija

Iako je Pastroalno vijeće na Grudi odbilo mogućnost da se u isto vrijeme postavi bista don Ivanu Jelinoviću i spomen ploča za sedmero ubijenih Konavljana od strane partizana, u subotu su ipak u krugu crkve Presvetog trojstva postavljeni zajedno i bista i spomen ploča.
Ne zna se zbog čega se Pastoralno vijeće usprotivilo postavljanju biste i ploče na isti dan, o čemu je Dubrovnikpress.hr nedavno pisao, no po svemu sudeći „prelomio je” biskup Mate Uzinić koji i u propovijedi nije činio razliku među žrtvama, odnosno don Ivana Jelinovića i sedmero ubijenih Konavljana.

Bilo je i prijedloga da se na spomen ploči nađu još neka imena ubijenih, no na kraju je spomen ploča postavljena za one odvedene od strane partizana na isti dan i zajedno ubijenih na Korčuli, odnosno Antuna Kordu, Cvijeta Bratoša, Nika Glavića, Antuna Palija, Iva Alamata, Nika Cvjetkovića i Nika Obradovića te don Ivana Jelinovića.

Inače članovi obitelji Konavljana koje su te '44 pobili partizani još su u studenome 2014. na 70. obljetnicu od pogubljenja Mjesnom odboru Gruda predali inicijativu s potpisima o postavljanju ove spomen ploče na mjesnom groblju. U dopisu upućenom Mjesnom odboru na Grudi naveli su kako im je mjesni župnik predložio da spomen obilježje za žrtve jugokomunističkog totalitarnog režima bude pročelje ispod mrtvačkog zvona. U istom su dopisu naveli kako je nakon mise 25. studenog 2014. biskup Mate Uzinić u jednom neformalnom razgovoru ocijenio da se popis stradalnika proširi i na ostale civilne žrtve iz Župe Gruda koje su ubijene nakon uspostave komunističkog režima.

Iako je njihova želja na koncu ispunjena nažalost rodbinu ubijenih nitko nije obavijestio da će biti tako, odnosno da će spomen ploča ipak biti danas postavljena.