Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 02:37

Osnovna Župska stranka - ŽUPKA, predsjednik Antun Bašić

Osnovana je Župska stranka – ŽUPKA, a na osnivačkoj skupštini u Sheratonu za predsjednika je jednogasno izabran Antun Bašić. Za potpredsjednike stranke izabrani su Marko Miloslavić i Petar Vuletić, dok će glavni tajnik biti Mario Previšić. Za predsjednika Nadzornog odbora izglasan je Mario Grbić, a dužnost predsjednika Suda časti vršit će Robert Ćorak.

„ŽUPKA je stranka koja okuplja ljude različitih svjetonazora i nije zaokupljena određenom političkom idejom. Usredotočena je na rješavanje realnih, svakodnevnih problema s kojima se susreću stanovnici Općine Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanske Županije. - navodi se u priopćenju nakon skupštine, te se ističe kako u statutu stranke stoji da je „fokus stranke na radu, stvaranju učinkovite lokalne i regionalne samouprave, kreiranju infrastrukturnih i socijalnih preduvjeta koji će osigurati nesmetan razvoj lokalne i regionalne zajednice, pri tome posebno vodeći računa o održivom i ekološki prihvatljivom razvoju”.

„Uvjeti života stanovnika Župe dubrovačke i Dubrovačko - neretvanske županije danas, problem je koji članove ove stranke najviše okupira. Nestabilno gospodarstvo s monokulturom turizma, društvena neravnopravnost, neostvareni prirodni, gospodarski i ljudski potencijali, zastarjeli, skupi i neefikasan birokratski aparat, orijentacija lokalne samouprave na privatne i pojedinačne interese, nedostatak jasne politike održivog razvoja na svim razinama, nedovoljno razvijeno civilno društvo, netransparentnost u financiranju civilnih udruga, komunalnih i drugih projekata, socijalna isključenost... samo su dio prioriteta novoosnovane stranke.” - piše u priopćenju.

Kao svoje temeljne vrijednosti navode slobodu, pravednost, aktivizam i samostalnost.

„Upravo na temeljima tih vrijednosti, ŽUPKA će svojim radom izgraditi pravednu lokalnu i regionalnu samoupravu koja građanima polaže račune i koja će služiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama u Republici Hrvatskoj.” - navode iz ŽUPKE.
- Nužno je provesti sveobuhvatnu modernizaciju kompletnog sustava vođenja Općine, motivirati upravna tijela, ubrzati procese donošenja odluka, modernizirati način komunikacije unutar Općine ali i prema van. Danas imate „ležeće policajce, konope i stupiće“, sve te relikte prošlosti ćemo zamijeniti modernim sustavima upravljanja poput videonadzora, kamera za kontrolu brzine i automatskih rampi. Svijet oko nas se razvija i mijenja, mi želimo biti aktivni sudionici tih procesa, želimo da Župa kao društvo uči, napreduje i prati taj ritam svijeta. - poručio je u svom govoru predsjednik Župske stranke Antun Bašić.

DPP