lausnekretninebanner

Petak, 29 Studeni 2019 15:15

Veliki radovi u dvije ulice, u Mokošici jedni projekti završeni, drugi započeli, dogodine novim autobusima...

Grad Dubrovnik pokrenuo je radove na uređenju Ulice kardinala Stepinca koji će obuhvatiti izgradnju kolektora oborinske odvodnje, rekonstrukciju javne rasvjete i vodopskrbnog cjevovoda. Započeli su i radovi na asfaltiranju Ulice kneza Branimira na Montovjerni. Mokošica je dobila park za pse, a gradi se i novi parking sa 66 mjesta. Potpisani su ugovori za prvu fazu radova groblja Dubac, a u Libertas stižu novi autobusi, prve tri "harmonike" već po novoj godini, dok će 11 novih niskopodnih autobusa, financiranih sredstvima iz EU fondova, stići već polovicom 2020.

U ULICI KARDINALA STEPINCA POČELI RADOVI NA IZGRADNJI KOLEKTORA OBORINSKE ODVODNJE

Izvođenjem pripremnih radova započela je investicija izgradnje kolektora oborinske odvodnje, rekonstrukcije javne rasvjete i održavanja vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici kardinala Stepinca, a radove sukladno provedenom javnom natječaju, izvodi tvrtka Strabag. Zajednički projekt Grada i Vodovoda vrijedan je 6,2 milijuna kuna bez PDV-a, a njegovom realizacijom napokon će se riješiti problem oborinske odvodnje ovog dijela Lapada.

kstepincatj2811

Novi sustav spojit će se na postojeći oborinski kolektor koji od Pošte Lapad prolazi kroz šetnicu Lapad. Osim ugradnje cjevovoda, projekt će obuhvatiti i rekonstrukciju dionice ceste na način da će se urediti površinski asfaltni sloj koji je sada u lošem stanju, izgraditi nogostupi na dijelovima ceste gdje to bude moguće i rekonstruirati javna rasvjeta. Projekt spada u kategoriju zahtjevnijih, kao i u veljači ove godine završena Vukovarska ulica.

Podsjetimo, zbog izvođenja radova primjenjuje se privremena prometna regulacija, a promet će se zatvarati u tri faze. U I. fazi zatvoren je dio ulice u duljini 280 metara s početkom cca 80 metara zapadno od spoja s Ulicom Petra Svačića pa do izlaza iz garaže Hotela Kompas. Sav promet od spoja s Ulicom Iva Dulčića prema Pošti Lapad odvija se kao i do sada uobičajenim dvosmjernim režimom prometovanja u duljini od 500 metara, odnosno do početka gradilišta. Od zapadnog ruba gradilišta promet je zabranjen za sva vozila osim vozila gradilišta i hitne službe. Dozvolit će se prolazak samo za vozila stanara Ulice Petra Svačića preko zapadnog dijela gradilišta kako bi mogli pristupiti svojim stambenim objektima. Od parkirališta Hotela Kompas do spoja s Ulicom kralja Tomislava uspostavljen je dvosmjerni režim prometovanja.

Prema najavama gradonačelnika Mata Frankovića nakon ove ulice sustavno će se rješavati oborinska odvodnja Gruža i Montovjerne.

UREĐUJE SE ULICA KNEZA BRANIMIRA NA MONTOVJERNI

Grad Dubrovnik pokrenuo je radove na uređenju asfaltnog kolnika i sanacije, odnosno zamjene pješačke ograde u Ulici kneza Branimira.

Ulica se asfaltora od kraja, odnosno od okretišta prema izlazu.

kbranimiratj2811

Ukupno će se asfaltirati oko 4900 m2 ulice te će se zamijeniti oko 460 metara zaštitne ograde za pješake.

Prema planu, predviđen završetak radova je do 20. prosinca 2019.

U MOKOŠICI GOTOV PARK ZA PSE

Nakon što su odrađeni svi pripremni radovi, od iskopa, gradnje podzida do postavljanja ograde i formiranja staza, u park za pse u Mokošici stigle su i sprave za pse. Time su okončani svi radovi na njegovom uređenju i park bi, nakon primopredaje, ovaj tjedan trebao biti otvoren za korisnike.

parkpsitj2811

Igralište za pse koncipirano je kao ograđena parkovna površina koja osim osnovnih elemenata parka poput staze, vegetacije i parkovne opreme, sadrži i sprave za pse te omogućuje vlasnicima da svoje pse puste s uzice kako bi se mogli slobodno kretati unutar za to predviđenog i ograđenog prostora. Izvedene su posebno ograđene zone za male i za velike pse, a na ulazu u park postavljene su i informativne table s istaknutim pravilima ponašanja, koja je nužno poštivati. Između šljunčanih staza elipsoidnog oblika ostavljene su zelene zone za boravak i igru.

Riječ je o prvom gradskom parku za pse s igralištem, smješten je na površini od oko 2270 metara, a investicija je ukupno vrijedna oko 370 tisuća kuna.

POTPISANI UGOVORI ZA PRVU FAZU GRADNJE GROBLJA DUBAC

U ovom tjednu potpisani su ugovori s izvođačem radova za prvu etapu izgradnje groblja Dubac, tvrtkom Texo Gradnja te sa stručnim nadzorom, Institutom IGH. Ovaj vrijedan komunalni projekt zajednička je investicija Grada Dubrovnika i Općina Župa dubrovačka, a potpisivanju ugovora nazočio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i predstavnik tvrtke Texo Gradnja Pero Račić potpisali su ugovor o izgradnji prve etape groblja, dok je ugovor o stručnom nadzoru vrijedan 243 tisuće kuna potpisan s predstavnicom Instituta IGH Marijom Tutman. Prva faza izgradnje vrijedna je oko 19 milijuna kuna, a radovi će obuhvatiti daljnju izgradnju ceste, dakle nastavak već izgrađenog dijela ceste u duljini od oko 900 metara s cjelokupnom infrastrukturom i parkingom od sveukupno 200 parkirnih mjesta i izgradnjom trafostanice. Rok izvođenja ovih radova je 10 mjeseci.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je riječ o iznimno važnom projektu te podsjetio na probleme tijekom njegove realizacije.

dubactj2811

- Sve je počelo 2008. godine, a sad smo već u 11. godini realizacije projekta koji je imao svojih uspona i padova. Međutim, stvari sada izgledaju bolje i sve ide pred svoj kraj. Projekt je vrijedan više od 200 milijuna kuna i uistinu će riješiti jedno goruće pitanje na području Dubrovnika i Župe dubrovačke. Kada smo radili ispitivanja javnosti o potrebama građana, među prvih pet prioriteta se stavlja ovaj projekt. Nakon što su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i sve zavrzlame kojih se zasigurno dobro sjećate u konačnici se dolazi do konsolidacije cijelog projekta, financijski smo pokriveni i pokrenute su sve javne nabave. Dosad je odrađen sjajan posao. I hvala načelniku Nardelliju i direktoru Groblja Dubac Đuru Lonzi na ustrajnosti. Vjerovali su i nisu odustali. – istaknuo je gradonačelnik Franković, dodatno zamolivši građane za strpljenje.

Inače, radovi na 1. etapi izgradnje groblja provodit će se na temelju građevinske dozvole iz kolovoza ove godine te provedenog postupka javne nabave za njihovo izvođenje. Istovremeno, provodi se postupak javne nabave za izradu glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima za 2. etapu, a koja se odnosi na grobna polja i objekte u obuhvatu groblja, projekt za sve tipove grobnica i projekt za tzv. Biblijski vrt.
Načelnik Nardelli podsjetio je da je cijena grobnog mjesta iznosi od 50 do 80 tisuća kuna, a dodao je i kako je u ovom trenutku 1 850 prijavljenih građana, ali i kako nitko neće ostati bez mjesta jer se projekt radi za stogodišnje razdoblje što podrazumijeva kapacitet od 3500 mjesta.

GRAD DUBROVNIK ZAPOČEO DRUGU FAZU PROJEKTA MJERENJA IZDRŽLJIVOSTI DESTINACIJE

Grad Dubrovnik započeo JE aktivnu drugu fazu projekta mjerenja održivosti destinacije, koji za gradsku upravu provodi Globalno vijeće za održivi turizam. Izvješće Ocjene odredišta za Dubrovnik ovo tijelo provodi temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda, a procjenjuje se kako će biti završen tijekom siječnja 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

Na inicijalnom sastanku s članovima Vijeća GTSC-a gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost održivosti turizma u kontekstu gradskog projekta Poštujmo Grad koji gradska uprava provodi od 2017. Kao ključni element upravljanja gradom i dubrovačkim turizmom istaknuo je suradnju s Lučkom upravom Dubrovnik kroz reguliranje broja kruzera, upravljanje brojem jednodnevnih izleta u staru gradsku jezgru pomoću internetskih vaučera za autobuse te informiranje stacionarnih gostiju pomoću smart city alata. Uz predstavljanje postojećih mjera, najavio je buduće poteze koji će se uvoditi pstupno s ciljem da Dubrovnik postane još bolje mjesto za život građana i boravak turista.

U NOVOJ MOKOŠICI ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI PARKIRALIŠTA SA 66 MJESTA

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja pa su započeli radovi na uređenju 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između Ulice Marina Kneževića i Između dolaca u Novoj Mokošici. Vrijednost ove investicije je 2.581.837,00 kuna s PDV-om, a predviđeni rok trajanja radova je 120 radnih dana. Ugovorni izvođač radova na izgradnji je tvrtka Dubrovnik ceste, dok stručni nadzor provodi tvrtka Graf d.o.o.

mokparktj2811

Ovaj projekt dio je uređenja novih parkirališta u najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, gdje kroz nekoliko projekata na više lokacija Grad Dubrovnik investira u ukupno više od 200 novih parkirališnih mjesta. Na ulici Od izvora završeno je uređenje 11 novih mjesta, dok su u tijeku radovi na projektima ispod zgrade HRVI sa 72 nova mjesta te kod križanja Ulice Marina Kneževića i Između dolaca, gdje su radovi na 57 novih parkirališnih mjesta započeli u listopadu. Svi navedeni projekti  u velikoj mjeri riješit će dugogodišnje neugodnosti i problemi koje građani Mokošice imaju s parkiranjem svojih automobila.

LIBERTAS POMLAĐUJE VOZNI PARK - "HARMONIKE" STIŽU PO NOVOJ GODINI, A POLOVICOM 2020. I NOVIH 11 AUTOBUSA

Libertas Dubrovnik završio je postupak nabave 11 novih gradskih autobusa za javni prijevoz, koji bi trebali biti isporučeni kroz narednih sedam mjeseci.

Riječ je o niskopodnim autobusima tvrtke Solaris Bus & Coach S.A., koja je udovoljila zahtjevima natječajnog postupka i s kojom je potpisan ugovor o isporuci. Ova investicija vrijedna je 17,7 milijuna kuna i u potpunosti je financirana EU sredstvima.

novibustj2811

Novim autobusima pomlađuje se flota Libertasa, osigurava viša razinu kvalitete pružanja usluge građanima, uz poštivanje najviših ekoloških standarda na tržištu. Svaki od njih kapaciteta je u prosjeku 85 mjesta, dužine 12 metara, ima troja vrata i opremljen tako da je prilagođen osobama s invaliditetom.

U prometu bi novi autobusi trebali biti do iduće turističke sezone, a već u narednih mjesec dana očekuje se i isporuka prva tri zglobna autobusa.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020