lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 15:44

40 godina Zavoda za obnovu Dubrovnika

Zavod za obnovu Dubrovnika obilježio je danas u Lazaretima 40. obljetnicu rada. Zavod je osnovan 1979. nakon što je područje tadašnje Općine Dubrovnik teško stradalo u potresu s epicentrom u Crnoj Gori.

Župan Dobroslavić ovom prigodom istaknuo je kako Zavod ispunjava svoju zadaću u svakom pogledu.

- To se odnosi i na obnovu nakon potresa, ali i obnovu nakon ratnog razaranja. I zaista, što se tiče potresa, vidjeli smo i zadnjih dana na kakvom području živimo. I aseizmička sanacija ostaje zadaća ovog Zavoda. Na tome treba ustrajati. Preporučio bih da ispravimo lošu odluku kojom se smanjio utjecaj države u Zavodu. Treba razmisliti kako osnažiti ulogu države i Ministarstva kulture. - rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ZOD formiran u nevolji, a nitko tada nije mogao ni slutiti kakvu će ulogu imati samo 12 godina poslije, odnosno u poslijeratnoj obnovi.

- I u poslijeratnoj obnovi je napravljen izvanredan posao, ne samo obnovom već i dokumentiranjem svega što se dogodilo. Ta dokumentacija je bila vrijedan dokaz u presudi dvojice generala JNA-a koji su osuđeni u Haagu zbog kulturocida. Danas su pred nama druga vremena. Novi izazovi. Imamo zauzete javne površine, nedostatak radnika, no kako kaže Marin Držić, treba se akomodavati vremenu. Tako se i ZOD uspješno akomodava pred novim vremenom. - rekao je dubrovački gradonačelnik.

Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić zahvalila se se svim njezinim prethodnicima.

- Treba svakako naglasiti aktivnosti nakon rata, od fizičke zaštite spomenika, gdje treba naglasiti ulogu privatnih firmi koje su to besplatno radile, pa do evidencije ratnih stradanja. Grad je imao sreću da je imao instituciju poput ZOD-a. - rekla je Skurić.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020