lausnekretninebanner

Petak, 06 Prosinac 2019 14:17

Kajak, malo plovilo i za veliko ribanje

Piše:

Više od 4000 godina ljudi ribaju iz kajaka, a sportsko - rekreativni ribolovci to masovnije čine tek posljednjeg desetljeća. Zbog atraktivnosti, ribolov iz kajaka proteklih nekoliko godina najbrže je rastući način udičarenja. No, kod nas se njime bave tek rijetki ribiči, osobito malobrojni na moru, iako je naš dio Jadrana idealan za takav ribolov. Zbog toga ukratko predstavljamo ovo plovilo i ribanje iz njega kako bi potaknuli nekoga od naših čitatelja - ribolovaca da se počne baviti ribolovom iz kajaka.

„Kayak fishing“, ribolov iz kajaka nije nikakva posebna tehnika ribanja nego se tako naziva samo zato što se ribolov obavlja iz kajaka. Sve veću popularnost stječe zbog atraktivnosti, ekološkog načina prijevoza vodom i relativno niskih troškova upotrebe, pogotovo u usporedbi s ribolovom s motornim plovilima. Osim što se njime podiže tjelesna sprema ribolovca, kajak omogućava i lov gdje je to zbog nepristupačnosti terena nemoguće činiti s obale te iz ostalih vrsta plovila. Prednost kajaka je i to što je posve tih.

Iz kajaka se može loviti praktično svim tehnikama, parangalom, vršama, ostima, podvodnom puškom… Osobito je popularan među onima koji love bulentinom i špinanjem, a iz njega se može loviti pendulavanjem, mušićarenjem i skosavanjem, kako lignji tako i riba, čak i onih najkrupnijih, kako „vertical jigging“, tako i svim „big game“ tehnikama!

Kajak je mali šiljasti, uski čamac, najčešće s prekrivenom palubom, koji se pokreće veslima s dvije lopatice. Izrađuju se od raznih materijala, ali su neusporedivo najbolji rotaciono lijevani od „HDPE“, polietilena visoke gustoće, termoplastike visoke čvrstoće otporne na skoro sva otapala, te temperaturu do 120 stupnjeva Celzijevih. Oni su trajni, izuzetno čvrsti, a istovremeno lagani. Najteže od svih se oštećuju, a najlakše popravljaju. Od te plastike se u zadnjih nekoliko godina proizvode „kayak fishing“, „kayak sea fishing“, čak i „open sea“, kajaci posebno konstruirani za ribolov, za ribolov na moru te na otvorenom moru. Sve ih je lako prepoznati po velikoj širini i ovalnom, umjesto šiljastom obliku. Zbog svega toga „fishing“ kajaci su od ostalih znatno stabilniji, toliko da se s njih može odbacivati mamac i davati kontra stojeći.
kajak0612 1
Osim što se proizvode kao jednosjedi ili dvosjedi, ima ih tipa „sit in“ („SI“) te „sit on top“ („SOT“). Većina ribolovaca se slaže da je puno bolji „SOT“ kome je sjedalo poviše, a ne u trupu. Takva konstrukcija, osim ugodnijeg položaja tijekom ribolova, omogućava da trup bude jedna zatvorena cjelina ispunjena zrakom i zbog tog nepotopiv. Također, omogućava i penjanje na kajak iz vode, za razliku od kajaka „SI“ konstrukcije s kojim treba otploviti do obale da bi se ponovo ušlo u njega. Uz sve to, postavljanjem nepropusnih poklopaca trup „SOT“ kajaka pretvoren je u veliki suhi prostor za odlaganje svega što ne smije doći u dodir s vodom. Zbog svega toga, na „SOT“ kajak je olakšana montaža opreme na njega- vesla, sidra, kotača za transport, svjetla, držača štapova, „GPS“ prijemnika i sonara, posude za mamce, čak i bazena za žive…

Kajaka ima i različitih kvalitetan, a najbolji pokazatelj kvalitete je cijena. Jeftiniji nisu izrađeni od „HDPE“ nego od neke jeftinije i manje kvalitetne plastike, ako i jesu, stjenke su im tanje pa su lakši ali i manje otporni, završna obrada im je loša, imaju manje i lošije kvalitete osnovnu opremu… Zato je prije kupovine dobro provjeriti od kojeg su materijala, kolika im je težina i nosivost, kakva im je osnovna oprema… Dobro je pogledati i njihove testove te komentare na društvenim mrežama.

Najlakše i najugodnije je loviti iz kajaka koji pomoću pedala pogoni nogama- najjačom skupinom ljudskih mišića, pa obje ruke ostaju slobodne za ribolov. Na njima je veslo tek pomoćni i rezervni pogon. Posebno su dobri kajaci tvrtke „Hobie“ iz SAD-a, koje ne pogone propele nego posebni mehanizam s perajama. Zahvaljujući originalnoj konstrukciji, dvije pogonske peraje tog mehanizma imaju kretnje istovjetne kretnjama peraja riba. Više je prednost tog nad pogonom na propelama. Osim što kajak s njima ne plaši ribe jer izgleda poput njih, peraja su učinkovitija pa se lakše pokreću od propele. Mogu raditi i u horizontalnom položaju pa omogućavaju plovidbu i u plićaku tek nekoliko centimetara dubljem od gaza kajaka. Teže zapinju za užad, strune i mreže, a lakše se oslobađaju od njih. Pri nailasku na prepreke se automatski donjim krajem podižu i poslije nje vračaju u radni položaj.

kajajk0612 2

Činjenica je da je „kayak fishing“ šport visokog rizika. No, uz neophodnu sigurnosnu opremu i rutinu te maksimalni oprez rizik se može svesti na vrlo nisku razinu. Iskustvo u korištenju drugih tipova plovila pomaže dosta, ali svakom, čak i onom s iskustvu s kajaku vrlo sličnom kanuom, tko se odluči za nabavku kajaka bilo bi vrlo mudro otići na kratki tečaj kod nekog iskusnog i stručnog kajakaškog instruktora. Također, ribolov iz kajaka najbolji je i najsigurniji u društvu. U dvoje je puno komotnije, u troje najsigurnije.

U ribolov iz kajaka ne bi se trebalo ići bez sigurnosnog prsluka. On mora biti takav da omogući komotno sjedenje i veslanje u kajaku te ribolov. Mora biti čvrsto zategnut uz tijelo kako u slučaju pada u vodu ne bi kliznuti gore, zaklonio vidno polje, čak otežao plivanje ili disanje. Klasični napunjeni plutom ili pjenom su neprikladni jer su glomazni, a nisu dobri ni automatski koji se sami aktiviraju u dodiru s vodom jer bi se često aktivirali kad iz zalije voda. Najbolji su oni tipa „Personal Floatation Device“ („PFD“), koji izgleda kao ribolovni prsluk i ima džepove za smještaj sitnica. Drugi neophodni dio osobnog sigurnosnog pribora je nož ili posebni rezači konopa i traka, najbolje postavljen na prednju stranu „PFD“-a kako bi bio najdohvatljiviji. Dobrodošla je i ostala sigurnosna oprema poput signalne rakete, vezica za pričvršćivanje vesla, štapova i ostale opreme za kajak kako se ne bi izgubila u slučaju prevrtanja.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250