lausnekretninebanner

Nedjelja, 08 Prosinac 2019 21:23

Ulaz u klaustar Male braće

Glavna vrata samostana Male braće ujedno su ulaz u klaustar u kojeg se ulazi sa Straduna kroz usku uličicu, koja je 1937. popločana crveno bijelim kamenim pločama iz Kotora.

Piše: fra Stipe Nosić

Uličicu omeđuje zapadna fasada crkve Male braće i istočna fasada crkve sv. Spasa. Crkva Svetog Spasa sagrađena je na bivšem trgu ispred franjevaca kao zavjetna crkva nakon potresa koji se dogodio na Spasovo (Uzašašće) 17. svibnja 1520. Gradnja crkve započela je ubrzo nakon potresa, a završena je 1528. U staro vrijeme u klaustar se moglo ulaziti samo u određenim prilikama, budući da je on bio dio klauzure i rezerviran samo za redovnike. Prijašnji portal krasio je natpis: „SEX MILLE DUCENTIS INCIPIT ORDO MINORUM NUMERO DUX QUORUM BIS DECEM VIXIT ANNORUM“ (Tisuću dvjesto šeste započeo je Franjevački red kojem je još dva puta po deset godina živio Osnivač“).

Natpis je jasan, govori o 1206. godini kada Franjo zapravo napušta oca i počinje popravljati crkve oko Asiza, a umire dva desetljeća poslije, uvečer 3. listopada 1226. u Porcijunkuli. Lako je uočljivo da je na mjestu gdje je danas glavni samostanski ulaz u prošlosti bio širi portal. Posjetitelji koji su u samostan dolazili nekim poslom bili su vizualno praćeni kroz „špijunku“ u zidu prostorije koja se nalazi nasuprot portala.
ulazmb0812
Novi, današnji portal izgrađen je zasigurno u vrijeme izgradnje crkve sv. Spasa, što je uočljivo i po sličnim dekorativnim kamenim elementima. Vrlo vjerojatno je tada u određenoj mjeri sužen. Ukrašen je reljefnim znakovima akanta, perunike i stiliziranim listovima loze. Na njemu je zasigurno bio spomenuti stari natpis. Oko dva i pol stoljeća poslije, na nadvratnik je upisan epigram fra Sebastijana Slade Dolci, koji glasi: „PAUPERIEM MINIME, SED CETERA CEDIMUS ULTRO MORE PATRIS NON HAEC AMBITIOSA DOMUS MDCCLXX.“ (Siromaštvo ni pod koju cijenu, ali ostalo ustupamo rado po običaju Oca. Nije ovo pohlepni dom, 1770.).

Nije jasno zašto je tu stavljen drugi natpis, ako ne zbog male nepreciznosti prijašnjeg. Franjo je u stvari osnovao Red tek 1208., pa je poslije toga živio 18 godina. U svakom slučaju drugi natpis je upisan na kameni uski dugački blok, koji je uz pomoć žbuke ugrađen u izdubeno ležište u nadvratniku. Taj kamen s natpisom danas je na tri mjesta napuknut, a uzrok tome je zasigurno njegova premala debljina.

Iznad natpisa u kamenu je prostor za grb, kojemu je na vrhu anđeo također u kamenom reljefu. Vjerojatno je na početku u tom prostoru bio postavljen jednostavni franjevački grb. Sada je tamo na drvu izrađen i oslikan složeniji četverodijelni grb. Na njemu, na gornjoj lijevoj strani jednostavni je stari franjevački grb s ukrštenom Isusovom rukom i Franjinom rukom u rukavu tamnog habita, a u pozadini je križ. Obje ruke imaju rane, koje govore o vezi osnivača franjevačkog reda s Otkupiteljem. Na gornjoj desnoj strani grba prikazana je glava anđela serafina sa šest krila. Na donjoj lijevoj strani grba nacrtano je pet rana Isusovih, koje predstavljaju i stigme koje je sv. Franjo dobio 14. rujna 1224. na mjestu La Verni.
grbnaulazu0812
Na donjoj desnoj strani je grb Komesarijata sv. zemlje. Taj četverodijelni grb predstavlja grb generalnog ministra Franjevačkog reda, koji je nastao nakon Bule „Felicitate quadam“. Bulu je izdao papa Leon XIII. 4. listopada 1897., a njom su ujedinjeni različiti ogranci franjevaca opservanata (diskaceati ili bosonogi franjevci, reformati i rekolekti), koji se od tada zovu jednim imenom „Ordo fratrum Minorum“ (Red Male braće). Sličan oslikani grb, tehnikom ulje na platnu, nalazi se na stropu crkve Male braće iznad oltara, a naslikao ga je vrlo vjerojatno franjevac svećenik Michelangelo Cianti (1840. – 1923.), na početku 20. stoljeća.
ihnsmonogram0812Ispred portala na luku nadstrešnice je znak IHS, izveden kao intarzija olovom u kamenu, s križem na srednjem slovu. Znak je ovjenčan kružnicom sa srcelikim listovima jabuke. Riječ je o monogramu Isusovu, koji se sastoji od prva tri grčka slova Isusova imena IHSOYS (Iesous). Kratica je sastavljena od I (jota), H (eta) i S (sigma). Kod pokušaja čitanja ovog monograma s pretpostavkom da se radi o latinskoj skraćenici dobivaju se različite verzije, kao na primjer: “Jesus Hristos Salvator” (Isus Krist Spasitelj) ili “Jesus Hominum Salvator” (Isus Spasitelj ljudi), i slične.

Kružnica oko monograma u stvari predstavlja kuglu koja je još u staroj Perziji vrijedila kao simbol vladarske moći. U srednjem vijeku kuglu prikazuju kao jabuku koja simbolizira savršenstvo, puninu i jedinstvo. U ovom slučaju očit je simbolični izričaj koji hoće poručiti da je Isus u centru savršenstva i punine i da je jedino u njegovu Imenu spasenje. To vrijedi za franjevce koji su taj simbol stavili iznad glavnog ulaza svog samostana, pa to isto žele poručiti svima koji ulaze u njihov samostan.
Profilirani dovratnici sadašnjeg portala otkrivaju da je na donji prag portala iz 18. stoljeća nadodana jedna stepenica. Učinjeno je to pred nekoliko desetljeća kako bi se ulaz visinski izjednačio s hodnikom pred klaustrom. Do tada je odmah iza vrata bio niži kvadratni prostor u kojeg je ulazio donji dio glavnih vrata kod otvaranja. Današnja drvena vrata, napravljena 2003. kao replika starih, imaju kao i dotadašnja mali otvor, „špijunku“ kroz koju se, kad se otvori, može vidjeti tko je pred vratima.

Za goste, kojih u turističkoj sezoni dnevno na stotine prođe kroz ovaj portal, najzanimljivija je stara klasična ručica za zvono na desnom dovratniku. Zvono je trenutno blokirano zbog toga što posjetitelji često iz znatiželje pokušavaju zvoniti.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020