lausnekretninebanner

Petak, 13 Prosinac 2019 10:38

Lignje s obale je najbolje loviti „PE“ višenitnom strunom

Piše:

Do sredine ili kraja veljače lignje su najbrojnije i najaktivnije u plićacima pa će se do tada i najviše love s obale. U takvom lignjolovu često je varalicu neophodno odbaciti daleko, što je i najvještijim odmetašima ponekad nemoguće bez najsuvremenije opreme. Ponajprije odgovarajućeg štapa i role, ali i- strune!

Koja je vrsta strune najprikladnija za lov lignje s obale ovisi o štapu kojim se lovi. Ukoliko je on tipa „eging“- specijalno konstruiran za lignjolov s obale, nedvojbeno najbolje rješenje je osnovnu strunu izraditi od višenitne „PE“ strune. Naime, zbog manjeg promjera od najlonske iste snage, „PE“ struna pruža manji otpor zraku pa se s njom postižu veće daljine odbacivanja.

Tako višenitkom jačine PE0.6, 12 grama teška varalica može se odbaciti oko 70, a ona od 20 grama gotovo 80 metara daleko. S najlonom slične nosivosti iste varalice se mogu odbaciti 4-5 metara manje. Još je veća razlika kod struna veće nosivosti. Višenitkom jačine PE1.5, varalice navedenih težina mogu se odbaciti 55 i 65 m, dok im najlon iste nosivosti omogućava tek upola kraći let.

Osim daljeg, „PE“ struna omogućava i veću točnost odbačaja, a zato što nema skoro nikakvu rastezljivosti njome se postiže bolji kontakt s varalicom i zakvačenom lignjom.

Pri izboru prednost treba dati kvalitetnijim, višenitkama ispletenim od barem 4 niti. Najbolje su one koje imaju veću specifičnu težinu od vode, zbog čega su manje osjetljive na utjecaj morske struje i vjetra. Takve strune imaju dodatnu oznaku „S“ (sinking- tonuće) ili „MS“ (medium sinking – sporo tonuće). No, čak i tonuće, višenitke oznake „S“, sporije tonu od najlona iste jačine. Tako i varalica koju nose sporije tone i duže vrijeme pretražuje vodeni stup, što poboljšava mogućnost da lignja uoči varalicu.
olignjisobale1312 2
Za lignjolov s obale najprimjerenije su višenitke oznake jačine od PE0.6 do PE1.2, najviše PE1,5. Najbolje je jačinu višenitke birati prema veličini varalice, a time posredno i osobinama štapa. Na štapove namijenjene bacanju varalica veličine 1.5 do 2.0, najbolje je montirati strunu PE0.6. Na one najprimjerenije bacanju varalica veličine 2.5 do 4.0 može se montirati struna PE0.6 do PE1.2. Struna jačine PE0.8 do PE1.5 najprimjerenija je za sparivanje sa štapovima namijenjenim za bacanje varalica veličine 3.0 do 5.0.

 

Pri izboru jačine strune dobro je voditi računa i o uvjetima lova. Struna PE0.6 je najprimjerenija za lagani i dnevni, a ona PE1.2 ili 1.5 za lov većih liganja i zahtjevniji, lov u težim uvjetima, odnosno na nečistim terenima. S „multicolor“, višebojnom višenitkom lakše se spoznaje daljina odbačaja, dubina lova i udaljenost varalice u svim fazama izvlačenja. Najbolje rješenje je višebojna struna u kombinacijama roza („pink“) boje, kakva najbrže postaje nevidljiva s povećanjem dubine, odnosno stapa se s bojom okoliša. Podjednako je dobra i struna jednolične roza boje s bijelim oznakama, markerima na svakih 5 ili 10 m.

Stotinjak metara strune na kalemu je više nego dovoljno, ali pri popunjavanju kalema treba voditi računa o tome da „PE“ struna pri odbacivanju često stvara „ptičje gnijezdo“- nakupinu zapetljane strune, najčešće nastaje između kalema role i njemu najbližeg provodnika strune na štapu. Glavni uzrok tome je struna namotana do ruba kalema. Zato zbog mekoće s njega najčešće istovremeno silazi nekoliko namotaja strune koji se petljaju, a kad se preklopnik hvatača zatvori, najčešće pretvore u uzao pa potom u čvor. Problem se pojačava ako su namotaji na kalemu rastresiti, nezategnuti dovoljno. Rješenje je problema je gusto i zategnuto namotati strunu na kalem, 4 do 2 mm do njegovog ruba.

Koristiti „PE“ kao osnovnu strunu ima smisla samo ako se postavi na kvalitetnu rolu. Njen kalem mora biti od specijalnog aluminija, najbolje onaj čiji je rub zaštićen slojem tvrdog metala- platine ili titana. Osim toga, rola mora strune slagati unakrsno, pod kutom, a to mogu samo role koje imaju promjenjiv hod kalema. Samo tako složena „PE“ struna neće se usijecati u prethodni namotaj, što pri odbacivanju varalice može uzrokovati zastoje i udare, a što najčešće kao rezultat ima pucanje štapa ili strune, a u najboljem slučaju ispravljanje iglica na varalici.

U slučaju da se lignjolov obavlja standardnim štapom za ribolov varaličarenje s obale, osobito ako je on brže akcije, a pogotovo kakvim drugim brzim štapom, barem podjednako dobro rješenje je najlonska struna. Najbolje što mekša, koja osim što omogućava najdalji odbačaj i najmanje se petlja pritom. Mada se i s najlonom promjera 0,20 mm štapom i rolom može izvući i najkrupnija lignja, bolje je koristiti onaj debljine 0,30 mm jer će se njime sigurno spasiti svaka varalica koja zapne za dno, što u lovu s obale nije rijedak slučaj.

Bez obzira koje vrste i koliko jaka bila osnovna struna, njen završnjak, predvez, se može izraditi od „FC“ ili najlonske strune, jačine 4 do 10 libri. Važno je koristiti što podatniju i strunu što manjeg promjera. Dužina završnjaka treba biti tolika da prilikom bacanja čvor njegovog spoja s osnovnom strunom bude blizu, ali izvan kalema role. Na taj način se izbjegava zapinjanje čvora o rub kalema, a što uzrokuje skraćivanje dužine odbačaja varalice.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020