lausnekretninebanner

Subota, 14 Prosinac 2019 19:53

Otvorena retrospektivna izložba Antuna Masle

Retrospektivna izložba Antun Masle (1919. - 1967.) uz 100. obljetnicu slikarova rođenja otvorena je u subotu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2020. godine. Antun Masle jedan je od najznačajnijih dubrovačkih slikara koji pripada tvz. dubrovačkom kolorističkom krugu.

Autor izložbe jedan je od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti Igor Zidić koji je ujedno i vrstan poznavatelj opusa dubrovačkog slikara i autor monografije o Masli koja će biti predstavljena u siječnju 2020.

Na samom otvaranju izložbe Zidić je istaknuo slikarove riječi kako je cijeli život podučavao djecu, ali da je na koncu on sam od djece puno naučio.

U svom govoru na otvaranju izložbe Zidić je također, naravno u pozitivnom kontekstu, kazao kako je Masle, unatoč tome što je završio Akademiju, vrlo brzo Akademiju i zaboravio i uz to je naveo već spomenute slikarove riječi.

Na samom otvaranju također je istaknuto kako ove izložbe ne bi bilo bez slikarovih djela iz privatnih kolekcija te je vodstvo Umjetničke galerije Dubrovnik posebno zahvalilo privatnim vlasnicima, a očuvanju slikarovog opusa, osim same njegove obitelji, naglašen je i rad bivšeg, dugogodišnjeg ravnatelja UGD Antuna Karamana.

Umjetnine koje su izložene osim u privatnom, te vlasništvu obitelji i UGD ustupljene su i od strane primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju...

Posljednju retrospektivnu izložbu u prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Masle je imao daleke 1984. godine, a kakao je kazao Igor Zidić ova izložba nudi i neka nova djela, a nova Maslina djela, rekao je Zidić, otkrivat će se i dalje, jer to je odlika velikih majstora.

D.M.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250