lausnekretninebanner

Nedjelja, 15 Prosinac 2019 14:55

Dubrovačko stambeno zbrinjavanje: Po 30 tisuća gradskih eura mladim obiteljima za prvu nekretninu

Piše:

Stanogradnja za mlade obitelji, jedno je od predizbornih obećanja kandidata za gradonačelnika Mata Frankovića. Dvije i pol godine nakon što je izabran za gradonačelnika Dubrovnika, Mato Franković izgleda ozbiljno želi pridonijeti rješavanju stambene problematike mladih s područja Grada Dubrovnika za koje namjerava graditi stanove u Solitudu, na Pobrežju te u Mokošici.

Dok se stanovi za 43 obitelji u Mokošici već grade, u tijeku je izrada projekta za 50 - tak stanova u Solitudu. Osmišljen je i model kreditiranja mladih obitelji. Inače, tijekom 2020. gradonačelnik namjerava zatvoriti priču oko stambenog zbrinjavanja branitelja.

Stambeno zbrinjavanje branitelja, prema riječima gradonačelnika Frankovića, trebalo bi biti u potpunosti završeno u 2020. godini. Naime, dio branitelja bit će zbrinut u stanovima koji se grade u Mokošici, dok će dio branitelja biti zbrinut na davno im obećanoj zemlji na Nuncijati.
Zgrade koje se grade u Mokošici, kazao je gradonačelnik, ne bi ni bilo da Grad nije ušao u realizaciju tog projekta, ustupio zemljište, osigurao sredstva za izgradnju ceste, te projekt podupro s 10,8 milijuna kuna.

Kad su u pitanju mladi, prve 43 obitelji ključeve svojih stanova u Mokošici trebali bi dobiti u 2020. Inače, aktualnoj gradskoj upravi cilj je onemogućiti malverzacije oko dodjela stanova POS-a poput njihova pretvaranja u apartmane i stanove za iznajmljivanje jednom kad se onima s liste prvenstva daju ključevi u ruke.

Uvjete za dodjelu stanova mladima tek treba donijeti, ali prijedloge prvo treba uputiti na javnu raspravu pa tek potom Gradskom vijeću na usvajanje.

Inače, gradonačelnik je predstavio i novi model stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, a radi se o kreditiranju kupnje prvog stana.

Za tu je namjenu u proračunu za 2020. osigurano dva milijuna kuna. Gradonačelnik je istaknuo kako će Grad mladima kupnju prve nekretnine financirati s 30 tisuća eura. Cilj je u 2020. s po 30 tisuća eura sufinancirati kupnju stana 30 mladih obitelji.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250