Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Prosinac 2019 14:40

Grad Dubrovnik godinu završava započetim projektom u Dubravici

U proteklom tjednu Grad Dubrovnik započeo je s radovima na izgradnji društvenog centra u Dubravici. Nakon što radovi budu završeni mještani će dobiti mjesto za organiziranje društvenih događanja, ali i prostor ta održavanje izbora koji se više neće morati održavati po privatnim kućama. Do 31. siječnja otvoren je natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika na koji se mogu javiti zgrade koje imaju spremnu projektu dokumentaciju.

Utvrđena je i konačna lista za dodjelu stipendija učenicima i studentima. Za učenike koji se školuju u Dubrovniku stipendije su povećane sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna. Studenti koji studiraju u Dubrovniku umjesto 600 dobivat će 800 kuna, a za one koji studiraju izvan Dubrovnik stipendija će umjesto 1 000 iznositi 1 500 kuna.

ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI DRUŠTVENOG CENTRA U DUBRAVICI

Započeli su radovi na izgradnji društvenog centra u mjestu Dubravica, a koji u ovoj fazi obuhvaćaju izradu potpornih zidova kako bi se uredio plato za potrebe ugradnje montažne građevine. Kako bi se olakšao pristup montažnom objektu, predviđena je izgradnja rampe za osobe smanjene pokretljivosti te stubište uz rampu. U drugoj fazi projekta ispred montažnog objekta u planu je uređenje trga za okupljanje mještana te uređenje okoliša.

dubravicitjp2712

Izgradnjom društvenog centra mještani Dubravice napokon će dobiti adekvatne prostorije za organiziranje društvenih događanja, ali i prostorije za održavanje izbora koji su se niz godina održavali u privatnim kućama zbog nedostataka društvenih prostorija. Vrijednost prve faze projekta iznosi 295.172,50 bez PDV-a, a izvođač na navedenom projektu je tvrtka Dubrovnik graditeljstvo.

ENERGETSKOM OBNOVOM OBUHVAĆENE I ZGRADE ZA STANOVANJE

Nakon što je u proteklom razdoblju Grad Dubrovnik, osiguravajući i sredstva iz EU fondova, sufinancirao energetsku obnovu javnih zgrada – vrtića i škola, u tijeku je i natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Grada.

Sukladno javnom pozivu za sufinanciranje energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na temelju Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014 - 2020. godine Grad Dubrovnik do danas je zaprimio 27 prijava, od čega 24 prijave imaju uredno dostavljenu dokumentaciju za sufinanciranje:
Mjera 1. - Izrada projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti (85% sufinanciranja);
Mjere 2. - Energetska obnova (20% sufinanciranja).

Ukupan iznos sufinanciranja od strane Grada Dubrovnika za energetsku obnovu zgrada iznosi 686 225,00 kuna, od čega za Mjeru 1. - 486 225,00 kuna te za Mjeru 2. - 200 000 kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavljuje da će početkom I. kvartala 2020. godine biti objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga ''Energetska obnova višestambenih zgrada'' kojim će se podupirati provedba mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Javni poziv za sufinanciranje otvoren je do 31.12.2019. godine te se očekuje se još prijava. Inače, na navedeni poziv moći će se prijaviti zgrade koje su se javile na natječaj Grada i koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju.

UTVRĐENA KONAČNA LISTA ZA DODJELU STIPENDIJA UČENICIMA I STUDENTIMA

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za dodjelu stipendija, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je zaključak kojim se utvrđuje konačna lista učenika i studenata primatelja stipendija za školsku godinu 2019/20.

Nakon provedenog natječaja i postupka nadležnog povjerenstva, pravo na stipendiju u školskoj godini 2019/20. ostvrarilo je ukupno 57 učenika i studenata po sljedećim kategorijama:
- 4 učenika i 4 studenta koji su stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata;
- 10 nadarenih sudenta u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva;
- 17 nadarenih studenata u području društvenih i humanističkih znanosti;
- 3 nadarena studenta u umjetničkom području;
- 3 učenika i 2 studenta iz obitelji slabijeg imovnog stanja;
- 4 učenika i 9 studenata u deficitarnim zanimanjima te
- 1 student koji je osoba s invaliditetom.

Svi navedeni učenici i studenti, kao i dosadašnji primatelji stipendija Grada Dubrovnika, potpisat će ugovore s uvećanim mjesečnim iznosima stipendija. Tako će iznos stipendija za učenike koji se školuju u Dubrovniku porasti sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna.

Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku dobivat će 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će se iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima povećati sa 1.000 na 1.500 kuna.Javni poziv za sufinanciranje otvoren je do 31.12.2019. godine te se očekuje se još prijava.

DPP