lausnekretninebanner

Četvrtak, 09 Siječanj 2020 21:58

Društvo prijatelja neprijatelja Dubrovnika

Piše:

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine onomad su govorili kako oni ne mogu trošiti solde na obnovu tvrđave Imperial na Srđu, jer to nije spomenik kulture iz doba Republike, a da se oni bave isključivo obnovom i zaštitom spomenika nastalih u vrijeme Dubrovačke Republike. Sjetit će se tih riječi oni koji se žele sjetiti.

U međuvremenu, kako u DPDS – u ne znaju što sa soldima zarađenim na dubrovačkim zidinama, makar i Grad uzimao dio (svog) kolača, počeli su se baviti kupovinom nekretnina iz vremena i na području bivše Republike, a zatim i obnovom. Nekima je to pohvalno i simpatično, nekima baš i nije da jedna udruga građana novcem zarađenim na gradskoj imovini priskrbljuje sebi vrijedne nekretnine, no to je već toliko puta iskomentirana i ispričana priča, pa nećemo bit papagala.

Ono što je tužnije od toga jest uriniranje na sve one koji su se u neka davna vremena pokušali oduprijeti ukidanju Republike, iste one Republike u koju se u DPDS – u zaklinju, i odavanje počasti onima koji su Republiku prisvojili.

DPDS je naime prvo od Općine Konavle dobio na upravljanje tvrđavu na Prevlaci, točnije rtu Oštro, a koju je Općina Konavle dobila od države, a u Ministarstvu državne imovine su unaprijed znali da je Općina neće koristiti već da će prijeći u ruke DPDS – a. Koliko je to zakonito... A jednako koliko je i zakonito to što DPDS upravlja dubrovačkim zidinama. Ali, zakonitostima se ovdje nećemo baviti, uzalud se uostalom time baviti u državi u kojoj je sudstvo pod utjecajem i uvučeno u spletke raznoraznih političara. Inače, Goran Marić, nekadašnji ministar državne imovine zbog sličnih je manipulacija i podnio ostavku, ali slučaja tvrđave na rtu Oštro nitko se nije dirao.

Ono što ovdje treba istaknuti, osim što tvrđava na rtu Oštro s Republikom nema nikakve veze, a DPDS će je obnoviti iako su, podsjetimo opet, iz te udruge govorili kako se oni ne bave obnovom spomenika koji ne datiraju iz vremena Republike, jest to da DPDS tamo diže svojevrsni spomenik okupatorskoj vojski, odnosno kani urediti muzej Austro – ugarske ratne mornarice, države koja je prisvojila teritorij Dubrovačke Republike.

DPDS time odaje počast vojsci države u koju je Dubrovnik nasilno uguran i pod čijim su jarmom nestale sve nade u obnovu Dubrovačke Republike, one iste zbog koje je Društvo prijatelja dubrovačke starine i nastalo. Pravdaju takav potez u DPDS – u time da su u Austro – ugarskoj mornarici bili i brojni Hrvati. I što sad što su Hrvati bili u Austro – ugarskoj mornarici, što ćemo s tim, trebali bi se možda ponositi hrvatskim sluganstvom austrijskom caru?! Sluganstvom koje su Hrvati iskazivali puno prije nego što je Beč prisvojio Republiku. No, eto, neka se svatko ponosi čime želi, pa i DPDS i oni koji sluganstvo Beču i ideju muzeja okupatorske vojske smatraju dobrom.

Kako im u DPDS – u u dokazivanju svog prijateljstva prema neprijateljima Dubrovačke Republike to valjda nije bilo dosta, nedavno su financirali postavljanje ploče u spomen obljetnice posjeta cara Franja Josipa I. Dubrovniku, na fasadi palače Bassegli – Gozze u Gradu.

Inače, prvu ploču u počast caru, koju je par mjeseci nakon njegova boravka u Gradu postavio tadašnji vlasnik palače Pavo Bassegli – Gozze, Dubrovčani su uništili, bola im je oči.

Istina, na novoj, skromnijoj ploči, čak i piše kako je oštećena „u duhu kasnijeg neraspoloženja prema austrijskoj vlasti”, ali kad je već tako, kad su Dubrovčani bili „neraspoloženi” prema austrijskoj vlasti čemu onda dizanje na pijedestal cara Franja Josipa I.

Kazat će iz DPDS – a kako je to dio povijesti. Jest, istina, dio je povijesti, kao što je npr. dio povijesti i Država Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevina SHS i postavljanje reljefa srpskom kralju Petru I. u vratima od Grada.

Kako je krenulo, ne bi bilo čudo da nekom padne na pamet i srpskom kralju ponovo dizati spomenike, jer i njega je dio Dubrovčana smatrao velikim osloboditeljem i veličao ga kao što svojim odlukama u DPDS – u veličaju Austro – ugarsku.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020