lausnekretninebanner

Subota, 11 Siječanj 2020 11:55

Primjer izbora u Konavlima pokazuje apsurdnost DIP - ovog izračuna postotka glasova

Piše:
Primjer izbora u Konavlima pokazuje apsurdnost DIP - ovog izračuna postotka glasova Foto: dm

Iza gotovo svakih izbora ostaju repovi, pa tako i iza posljednjih predsjedničkih izbora. Iako je pobjednik nesporan, nekoliko dana nakon završetka predsjedničkih izbora ponovo se govori o nelogičnostima prilikom izračuna postotka glasova koji su kandidati osvojili u prvom krugu. Naime, Državno izborno povjerenstvo u prvom krugu ukupnom broju glasova pribraja i nevažeće listiće, te onda izračunava postotke osvojenih glasova pojedinih kandidata. U drugom krugu DIP izračunava onako kako je logično, u ukupan broj glasova iz kojeg se izračunavaju postotci po kandidatu ne ulaze nevažeći listići.

Osim što se postotci u prvom i drugom krugu ne izračunavaju na isti način, a morali bi, potpuno je nelogično da se nevažeći listići na bilo kojim izborima, u bilo kojem krugu, uopće uzimaju u obzir pri izračunima postotaka koji su osvojili kandidati. Jer, nevažeći listići su upravo to – nevažeći, nitko nije dobio glas.

Na predsjedničkim izborima nitko nije oštećen, jer su razlike između kandidata bile prevelike, no ususret lokalnim izborima koji se imaju održati za godinu i pol dana, ponovo se povlači pitanje izračunavanja postotaka, jer u prvom krugu prijašnjih godina oštećen je niz kandidata koji su zbog nelogičnog izračuna morali ići u drugi krug iako su u prvom osvojili više od pedeset posto glasova birača koji uistinu i jesu birali.

Među oštećenima je i bivši načelnik Općine Konavle, nedavno preminuli Luka Korda, pa smo na Dubrovnikpress.hr portalu izračunali prave rezultate izbora prvog kruga u Općini Konavle 2013. godine kako bi na tom primjeru pokazali nelogičnost izračuna DIP – a.

Naime, Korda bi 2013. godine izbore za načelnika Općine Konavle dobio u prvom krugu s 51,12 posto glasova da su se postotci izračunavali onako kako trebaju, na način koji je uostalom još 1995. godine utvrdio Ustavni sud, a to je da se nevažeći listići ne mogu uzimati u obzir pri izračunu postotaka broja glasova koji su osvojili kandidati. No, po DIP – ovom izračunu Korda je te godine u prvom krugu dobio 49,33 posto glasova.

Te 2013. godine u Općini Konavle na birališta je u prvom krugu izbora za općinskog načelnika izašlo 4.910 birača, a nevažećih listića bilo je 172. To znači da su svi kandidati mogli osvojiti ukupno 4.738 glasova. Od 4.738 glasova koji su birači dali kandidatima Korda ih je dobio 2.422, tj. spomenutih 51,12 posto, dovoljno za pobjedu u prvom krugu. No, umjesto toga DIP je izračunao postotak kao da je bilo 4.910 glasova, pa je Korda ostao na 49,33 posto, nedovoljno za pobjedu u prvom krugu.

Na koncu Luka Korda te 2013. godine u drugom krugu jest premoćno pobijedio, ali s druge strane bespotrebno su potrošeni nemali novci na organizaciju drugog kruga izbora, kao i u nizu drugih općina i županija sa sličnim primjerima.

Do sljedećih lokalnih izbora zakoni bi se svakako morali mijenjati i biti u potpunosti dorečeni i u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda uskladiti.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020