lausnekretninebanner

Subota, 18 Siječanj 2020 21:27

Jadran „sam na svijetu”, nije to za njega ni loše

Nakon predsjedničkih slijede parlamentarni, a nakon parlamentarnih, lokalni izbori. U međuvremenu, tromjesečni unutarstranački izbori zabavit će puk, ponajmanje u Dubrovniku, jer tu je manje više sve jasno, samo nekim čudom u lokalnom HDZ – u može doći do turbulencija. No, to ne znači da i u Dubrovniku već nije počelo turbulentnije političko razdoblje, a nakon perioda poprilične letargije u političkom životu Grada koja je vladala prvenstveno zaslugom slabo vidljive oporbe. Pravu političku borbu doduše možemo očekivati tek tamo u ova doba dogodine, sve ostalo bit će zagrijavanje.

Piše: Davor Mladošić

A prethodnih dana, odnosno od završetka predsjedničkih izbora do danas političku atmosferu zagrijao je mladi predsjednik dubrovačkog SDP – a Jadran Barač.

Naime, Barač, iako politički slabo potkovanima to izgleda prerano, u pravom trenutku najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Dubrovnika. Godina i pol dana do lokalnih izbora vrijeme je koje Baraču ostavlja dovoljno prostora ne samo da izgradi sebe kao kandidata, već i da izgradi do kraja dubrovačku organizaciju SDP – a, za koju tvrdi kako nije izašla s gerijatrije.

Ne, mlađe ne znači i bolje, šala o SDP -ovoj gerijatriji uistinu je samo šala, jer nisu u pitanju kod SDP – ovaca godine, u pitanju je to što je riječ o skupu ljudi koji su se u stranačkom djelovanju više povodili vlastitim interesima, nego interesima svojih sugrađana čiji glas iskaju.

Stoga se, dok oči zainteresiranih za politički život Grada budu uprte u unutarstranačke izbore u HDZ -u, Barač ima priliku da potiho uredi vlastitu stranku. Misli li Barač na izbore izaći s istom ekipom koja je zaslužna za katastrofalne rezultate te stranke na prethodnim izborima, kada su osvojili samo dva mandata u Gradskom vijeću, tepko da će to po SDP izaći na dobro.

Barač je krenuo pravim putem, svojom kandidaturom i izjavom u nedavno objavljenom intervjuu za Dubrovnikpress.hr kako ne misli biti ni predsjednik SDP – a ukoliko ga članstvo ne podrži u kandidaturi, pokazao je ozbiljnost, sada mora pokazati i da ima snage upravo to članstvo razbistriti i odijeliti žito od kukolja. Drugim riječima, Barač mora napraviti ono što njegovu prethodniku Mladenu Gojunu nije pošlo za rukom.

No, Gojun nije bio ni odveć zainteresiran za temeljite promjene, za koje je Barač u nedavnom intervjuu kazao kako su se već dogodile, niti je Gojun imao velike političke ambicije. S druge strane Barač ih ima i neće biti dovoljno da u intervjuu kaže kako to nije onaj SDP čiji je interes bilo zapošljavanje i uhljebljavanje, neće biti dovoljno dok javnost ne vidi da je to tako, a zasad – to se ne vidi.

S druge strane vidi se želja i hrabrost Jadrana Barača mada mu za neki bolji rezultat u kritikama HDZ – a, podrška oporbenih kolega, kada se nađe na vjetrometini tijekom sjednica Gradskog vijeća, prvenstveno od stranačke kolegice u Gradskom vijeću Tatjane Šimac Bonačić, izostaje.

To što je Jadran Barač „sam na svijetu” za njega nije čak ni nužno loše, dapače, u predstojećem razdoblju otvara mu mogućnost da učini korisnu i nužnu prednost sebi kao kandidatu u odnosu na možebitne druge kandidate s lijevog spektra. Što te ne ubije to te ojača, pa će tako biti i s vjetrometinom na kojoj se Barač nalazi. Dok drugi oporbenjaci djeluju skromno, Barač može iskoristiti priliku prometnuti se u vođu, ne samo dubrovačke ljevice, već i drugih opcija nesklonih HDZ – u. Barač s pokrićem tada može učiniti ono što zasad bez pokrića najavljuju u županijskom SDP – u, okupljanje trenutne oporbe oko jednog kandidata.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020