lausnekretninebanner

Četvrtak, 23 Siječanj 2020 13:07

Barač: Gradonačelnik kontra zakona i građana

Barač: Gradonačelnik kontra zakona i građana Foto: dm

Na jučerašnji govor gradonačelnika Mata Frankovića na zboru građana Gradskog kotara Grad u kojem je Franković kazao kako je za to da se u Plan upravljanja povijesnom jezgrom uvrsti i zabrana iznajmljivanja apartmana svim koji u toj istoj nekretnine i ne žive, reagirao je danas predsjednik dubrovačkog SDP – a i gradski vijećnik Jadran Barač.

„Najnovija gradonačelnikova najava zabrane iznajmljivanja stambenih jedinica u kojima se ne prebiva, predstavlja najniži populizam bez ikakvog zakonskog i racionalnog uporišta. Već vrapci na grani znaju kako najveću gužvu i probleme u staroj gradskoj jezgri ne uzrokuju korisnici apartmana, već gosti s brodova na kružnim putovanjima.” - piše Barač u priopćenju.

„Ali gradonačelnik Franković tu ne djeluje dosljedno, već suprotno razumu, povećava broj dolazaka gostiju s kruzera. Dapače, uz sve to smanjuje se javni parking i stajališta dok se uvode novi privatni prijevoznici te uzurpiraju ceste u korist građevinskog lobija, a javne površine i poslovni prostori samovoljno se dodjeljuju bez javnog natječaja na pet godina.” - navodi Barač.

„Dosadašnji potezi, poput zabrane prometovanja taksi vozila na potezu Boninovo - Pile, nabave zglobnih autobusa, zabrane prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima autobusnim prijevoznicima, u najvećoj su mjeri usmjereni upravo servisiranju kruzer kompanija na štetu svih ostalih. Uz porast dolazaka kruzera, najveći uzrok prometnog kolapsa u gradu za vrijeme turističke sezone je pretjerana i neregulirana urbanizacija koja samo služi za izgradnju novih apartmana po cijelome gradu. Naravno, sam je gradonačelnik bio sudionik pogodovanja smanjenju parkinga radi izgradnje novih zgrada.” - stoji u priopćenju predsjednika dubrovačkog SDP – a.

„Osim toga, gradonačelnik Franković je već više puta reterirao pod upozorenjima oporbe po pitanju pogodovanja građevinskom lobiju. Sjetimo se samo prodaje zemljišta na Mihajlu ili financiranja izgradnje ceste OS-3.” - navodi Barač.

„SDP predlaže ravnopravan i pravedan odnos prema svim sugrađanima u ostvarivanju svojih prava korištenja javnih i privatnih dobara, kao i da se prostornim planovima ograniči izgradnja novih zgrada unutar područja grada Dubrovnika, te dugoročnu i stratešku izgradnju nove prometne infrastrukture kojom bi se uvažile potrebe svih sudionika u prometu i turizmu, a ne samo pojedinih grupa, te da se do kvalitetnije i građanima povoljnije usluge prijevoza dođe dogovorom i koordinacijom s različitim prijevoznicima, a ne zabranama.” - zaključuje predsjednik SDP – a Dubrovnik Jadran Barač.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020