lausnekretninebanner

Petak, 24 Siječanj 2020 13:29

Dugo očekivana pedijatrijska ambulanta u Mokošici počela s radom

Protekli tjedan Mokošica je dobila pedijatrijsku ambulantu, a pored nje je uređeno i dječje igralište. Na Gromači su završeni pak radovi na obnovi sportskog igrališta, a u Gornjim selima su također u tri mjesta uređeni društveni domovi. Ljetnikovac Gučetić ispod Novog naselja Mokošica također će uskoro dobiti društvenu namjenu, a u Zatonu je otvorena nova vrtićka grupa.

Više o svemu u nastavku Tjednog pregleda.

OTVORENA PEDIJATRIJSKA AMBULANTA U MOKOŠICI

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predao je ključeve nove pedijatrijske ambulante u Mokošici dr. Miljenki Crnčić Orlić čime je simbolično označen početak rada.

tjedni2401 6
 
Ambulanta je otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada 'Blaga djela'. Grad Dubrovnik ujedno je osigurao plaću za doktoricu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao, adaptirao i uredio stan za pedijatricu.
 
Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante, uložio više od dva milijuna kuna, te je prostor Mokošice i Rijeke dubrovačke, gdje živi više od deset tisuća stanovnika i gdje puno toga nedostaje, dobio jedan od sadržaja za kojim su iskazali potrebu.

tjedni240 5
 
'- Vjerujem da ćemo današnjim danom bar jednu kvačicu onoga što nedostaje riješiti i s time reći da smo ispunili dio i da idemo dalje. Pedijatrijska ambulanta bila je iznimno važna svim stanovnicima Mokošice. Nije to bilo ni lako ni jednostavno riješiti. Bilo je puno prepreka i izazova, ali kada imamo partnere u poslu onda je lakše. Želim zahvaliti ravnatelju Branku Bazdanu koji je s nama od samog početka. Sve bi bilo nemoguće riješiti da smo samo izgradili ovaj prostor, a da on nema adekvatnu osobu koja će u njemu raditi. Zbog toga zahvaljujem ravnatelju koji je pronašao liječnicu i doveo je iz Pule u Dubrovnik. Ovdje će nastaviti živjeti i pružati zdravstvenu skrb najmlađima s područja Rijeke dubrovačke. Želimo da naši sugrađani ovdje dolaze što rjeđe, ali kada dođu da dobiju najbolju moguću liječničku skrb. - rekao je gradonačelnik Franković uz zahvalu svim pedijatricama koje sve ove godine brinu o najmlađima.
 
Pedijatrijska ambulanta djelovat će u pod Domom zdravlja Dubrovnik, a u prigodi otvorenja ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan kazao je kako su dugi niz godina pokušavali iznaći i prostor i sredstva za pedijatrijsku ordinaciju u ovom dubrovačkom naselju, no to nisu uspijevali sve dosad.
 
Suterenski prostor površine 150 metara kvadratnih, smješten na adresi Vinogradarska ulica 16,  adaptacijom je podijeljen na dvije funkcionalno povezane cjeline: ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s ordinacijom pedijatra, uredom medicinske sestre, te odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu djecu. Ambulanta je opremljena odgovarajućim sanitarijama za osoblje i pacijente, sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, servisnim prostorijama i prostorijama za osoblje. Uređen je ulazni plato i omogućen pješački pristup osobama s poteškoćama u kretanju.

UREĐENO DJEČJE IGRALIŠTE PORED PEDIJATRIJSKE AMBULANTE U MOKOŠICI

Završeni su radovi sveobuhvatnog uređenja dječjeg igrališta u neposrednoj blizini novootvorene pedijatrijske ambulante u Novoj Mokošici. Nakon igrališta u ulici Od izvora, ovo je drugo dječje igralište koje je u Novoj Mokošici uređeno u siječnju. U okviru radova sanacije vrijednih 324.957,50 kuna s PDV-om, koje je izvela tvrtka  Gradimat d.o.o Split, izvršena je zamjena dotrajalih te postavljanje novih sprava i igračaka kao i zaštitne gumene antistres podloge.

tjedni2401 1

Oko igrališta je izvedena potpuno nova zaštitna ograda jer je postojeća bila dotrajala te je predstavlja moguću opasnost za najmlađe.

OBNOVLJENO SPORTSKO IGRALIŠTE NA GROMAČI

Završeni su radovi na obnovi sportskog terena na Gromači. Radovi su obuhvatili sanaciju 100 kvadratnih metara asfalta koji je bio u lošem stanju.

tjednigromaca2401 3

Novouređeno igralište sada je polivalentno jer su, na zahtjev mještana, ocrtane linije i za tenis. Ponovno su iscrtane i linije za mali nogomet i košarku. Dvije košarkaške konstrukcije s tablama i obručima te dva malonogometna gola su popravljeni, dok su betonske tribine obnovljene i osvježene novim slojem boje. Obojena je i ogradna konstrukcija, a staro žičano pletivo koje okružuje teren zamijenjeno je novim. Ulazna klizna vrata su popravljena, a na ogradu su postavljena i dvoja manja.
 
Investiciju vrijednu 283.344 kuna s PDV-om izveo je ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja d.o.o., sukladno planu održavanja dječjih igrališta i sportskih terena u Gradu Dubrovniku.

POKRENUTA JAVNA NABAVA ZA OBNOVU LJETNIKOVCA GUČETIĆ

Pokrenuta je javna nabava za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ruševnog ljetnikovca  Gučetić u objekt javne i društvene namjene u Mokošici. Izrada projektne dokumentacije obuhvaća izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju, a projekt obnove vodit će Zavod za obnovu Dubrovnika.
 
Nakon izrade projektne dokumentacije, planirana je prijava na europske fondove za financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa.
 
Ljetnikovac Gučetić - Lazarević u Obuljenu je najveći i najreprezentativniji sačuvani kompleks ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke XVI. stoljeća.  Ljetnikovac je danas bez krova i u ruševnom stanju, a ranije je izrađen arhitektonski snimak postojećeg stanja cijelog kompleksa, konzervatorski elaborat i vrtna studija.
 
Osnovna buduća namjena ljetnikovca je društveno-kulturni centar, s memorijalnim centrom posvećenim Ruđeru Boškoviću. Memorijalni centar ne bi se osmislio kao muzejski prostor, već bi bio tematizirani programski dio društveno-kulturnog centra. Njegova namjena bila bi i edukacijska te društveno-gospodarska, a ciljane skupine su stanovnici ovog područja, od najmlađih do najstarijih, kao i mogućnost sadržaja za posjetitelje s tematikom memorijalnog centra Ruđer Bošković.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ OTVORIO NOVU VRTIĆKU SKUPINU U ZATONU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je novu vrtićku grupu Dječjeg vrtića Zaton. Nakon završenih radova adaptacije i uređenjem zgrada je proširena te vrtić sada prima tri odgojno-obrazovne skupine, a broj djece u potpunosti je usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.
 
Novi prostor formiran je adaptacijom dijela prizemlja postojeće zgrade, a osim dodatne skupine s pripadajućim sanitarijama, uređen je prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Prema ugovoru potpisanom početkom listopada prošle godine, radove je izvela tvrtka Lapad graditelj d.o.o., a investicija je vrijedna 960.901 kuna.

tjedni2401 4
Prilikom obilaska, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo još jednom novom vrtićkom skupinom i ispunjenjem pedagoških standarda u Zatonu, što je jedan od strateških ciljeva ove gradske uprave.
 
- Cilj nam je ići ukorak s pedagoškim standardima na području cijelog Grada Dubrovnika. Pred nama je naravno još dosta posla, čeka nas dosta investicija ali je činjenica da smo u ovom razdoblju od dvije i pol godine napravili značajan iskorak. - kazao je.
 
Nakon 13 novih grupa u 2019., i za 2020. je najavio brojne investicije u predškolskom odgoju.
 
- Čeka nas ishođenje građevinske dozvole u Mokošici, gdje ćemo rušiti postojeći vrtić Pčelica s osam grupa i graditi novi sa 16 grupa. To je bliska budućnost, u ovoj godini očekujemo da ćemo otkupiti zgradu HEP-a u Gružu, na dnu Ulice generala Janka Bobetka, koju HEP godinama ne koristi i na kojoj se nalaze antene. Očekujemo da ćemo zgradu otkupiti ove godine, ukloniti antene i krenuti s adaptacijom tog prostora koji će biti vrtić. U 2020. očekuje nas i izrada prostorno-planske dokumentacije za vrtić Solitudo i za vrtić u Komolcu. S tim projektima u potpunosti bismo riješili pitanje pedagoških standarda. - rekao je gradonačelnik.
 
Otvaranjem proširene Palčice, otvaranjem novog vrtića „Mala kuća“ u Mokošici i proširenjem vrtića Zaton u 2019. Grad Dubrovnik napravio je značajan iskorak prema uvođenju pedagoških standarda u sve vrtiće i stvaranju uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

OBNOVLJENI DRUŠTVENI DOMOVI NA GROMAČU, U LJUPČU I MRAVINJCU

Nakon što je krajem listopada prošle godine obnovljena zgrada društvenog doma na Osojniku, završeni su radovi uređenja društvenih domova na Gromači, u Ljupču i Mravinjcu kojima je koordinirao Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

tjedni2401 2

Ukupno ulaganje u društvene sadržaje u Gornjim selima prelazi 600 tisuća kuna, a značajno je jer se osim rada mjesnih odbora stvaraju adekvatni uvjeti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, rad kulturno-umjetničkih društava i druge oblike društvenog angažmana stanovnika ovog područja.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020