laus banner 2021 2

Nedjelja, 26 Siječanj 2020 11:50

Izložba vrijednih i rijetkih izdanja talijanskog bibliofila Cristiana Pambianchija

Povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana, u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati u Lazaretima (5.lađa) upriličit će se otvorenje izložbe „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić.

Izložba će predstaviti najvrijednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u autorskom izboru povjesničarke književnosti doc. dr. sc. Katje Bakije. Riječ je o izboru 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme. Izložba će predstaviti knjige koje su imale veliki utjecaj na književna strujanja u vremenu u kojem su nastajale i koje su snažno utjecale na standardizaciju hrvatskog jezika, kao i na oblikovanje književnog standarda.

Cristianu Pambianchiju kod kojeg se ljubav i predanost prema rijetkim i vrijednim knjigama stopila i poistovjetila s ljubavi prema dubrovačkoj i hrvatskoj književnosti poticaj za skupljanje knjiga važnih za hrvatsku povijest, kulturu i književnost bila je agresija na Hrvatsku 1991. i potreba da pomogne njezinim ljudima. Kao novinar, zalagao se da istina o napadu na Hrvatsku i istina o Domovinskom ratu dođe u svijet, da se spozna kako se u Hrvatskoj ne vodi građanski, nego Domovinski rat, dok je kolekcionarstvom knjiga želio pokazati bogatstvo hrvatske povijesti i književnosti i to sve prenijeti sljedećim generacijama. Od 2015. u njegovoj zbirci su i prva izdanja djela nekih od najznačajnijih pisaca dubrovačke i hrvatske književnosti (Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića, Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ignjata Đurđevića, Junija Palmotića). Katalog koji prati izložbu ilustriran je naslovnicama izloženih izdanja, opisom kataloških jedinica uz nekoliko reprodukcija veduta i zemljovida. Izložba odabranih knjiga, prema riječima vlasnika zbirke, priča je o toleranciji jer: „Nitko ne može kreirati vlastitu kulturu od nule. Sve su kulture pod određenim međusobnim utjecajima susjeda ili onih prethodnika koji su nastanjivali tu zemlju. I u jednom čovjeku su na stotine drugih ljudi“.

Izložba „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić potvrda je prijateljstva Dubrovnika i Milana, suradnje i međuprožimanja kultura, a svjedoči o bogatstvu i kontinuitetu hrvatske književnosti i kulture te njezinoj uključenosti u mediteranski i europski kulturni prostor.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020