laus banner 2021 2

Četvrtak, 30 Siječanj 2020 21:30

„Osman” se vraća doma; otvorena izložba raritetnih knjiga iz zbirke Pambianchi – Kramarić

„Osman” se vraća doma; otvorena izložba raritetnih knjiga iz zbirke Pambianchi – Kramarić Foto: dm

Prvo tiskano izdanje „Osmana” Ivana Gundulića vraća se doma. Naime, nakon što je gotovo dvije stotine godina „Osman” čuvan u prijepisima, rukopisima, prvo tiskano izdanje svjetlo dana ugledao je 1826. godine, a vlasnik primjerka tog izdanja Cristian Pambianchi odlučio ga je vratiti prvom vlasniku, franjevačkom samostanu Male braće. Riječ je o izdanu „Osmana” s dopunom Pijerka Sorkočevića kakav se kasnije i nastavio tiskati.

Ova izvrsna vijest objavljena je večeras na otvaranju velike izložbe u Lazaretima (5. lađa) „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić. Zbirka je ime dobila po sinu vlasnika zbirke Cristiana Pambianchija, Nicholasu i Janu Kramariću, sinu njegovih prijatelja. Predstavljena su najvrijednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u autorskom izboru povjesničarke književnosti doc. dr. sc. Katje Bakije. Cristian Pambiachi je i dobitnik godipnje nagrade Grada Dubrovnika koja će mu biti uručena uz Dan Grada na svečanoj sjednici.

Izložba je i otvorena u povodu Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha, u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana.

Riječ je o izboru 73 naslova iz spomenute zbirke, iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu. Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme. Izložba predstavlja knjige koje su imale veliki utjecaj na književna strujanja u vremenu u kojem su nastajale i koje su snažno utjecale na standardizaciju hrvatskog jezika, kao i na oblikovanje književnog standarda.

Cristianu Pambianchiju kod kojeg se ljubav i predanost prema rijetkim i vrijednim knjigama stopila i poistovjetila s ljubavi prema dubrovačkoj i hrvatskoj književnosti poticaj za skupljanje knjiga važnih za hrvatsku povijest, kulturu i književnost bila je agresija na Hrvatsku 1991. i potreba da pomogne njezinim ljudima. Kao novinar, zalagao se da istina o napadu na Hrvatsku i istina o Domovinskom ratu dođe u svijet, da se spozna kako se u Hrvatskoj ne vodi građanski, nego Domovinski rat, dok je kolekcionarstvom knjiga želio pokazati bogatstvo hrvatske povijesti i književnosti i to sve prenijeti sljedećim generacijama.

Od 2015. u njegovoj zbirci su i prva izdanja djela nekih od najznačajnijih pisaca dubrovačke i hrvatske književnosti (Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića, Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ignjata Đurđevića, Junija Palmotića). Katalog koji prati izložbu ilustriran je naslovnicama izloženih izdanja, opisom kataloških jedinica uz nekoliko reprodukcija veduta i zemljovida.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020