lausnekretninebanner

Petak, 31 Siječanj 2020 11:50

Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OB Dubrovnik radi s gotovo 350 djece

Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OB Dubrovnik radi s gotovo 350 djece Foto: OB Dubrovnik

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica splitskog područnog ureda za osobe s invaliditetom Maja Grbavac obišli su prostore Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik gdje su ih s radom Poliklinike upoznali ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić i voditelj Poliklinike psihijatar dr. Davor Grilec.

Kako je istaknuo ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, Poliklinika je tijekom 10 mjeseci postojanja obuhvatila gotovo 350 djece s teškoćama u razvoju.

- Pripreme oko otvaranja Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih trajale su otprilike godinu i pol. Smještena je u prostorima uz sveučilišni dio bolnice čije smo dvije učionice prenamijenili za tu svrhu. Novci su prikupljani humanitarnim akcijama i uz pomoć Zaklade Blaga djela i grada Dubrovnika, pa nije dodatno opterećivan bolnički sustav. Dosad je kroz Polikliniku prošlo oko 350 djece s kojima rade psiholozi, logoped, edukacijski rehabilitator i radni terapeut, a uz brojne terapeutske i dijagnostičke postupke radi se i na neurofeedback aparatu, kao i u senzornoj sobi za što su djelatnice završile dodatne edukacije. Nažalost potrebe za ovakvim vidom podrške djeci s teškoćama su velike, veće od naših mogućnosti, pa u planu imamo i zapošljavanje dodatnih djelatnika, prije svega edukacijskih rehabilitatora. Na djecu s teškoćama smo mislili i pri realizaciji projekta dnevnih bolnica u Metkoviću i Dubrovniku, pa će s ostvarivanjem projekte dnevne bolnice na području Metkovića biti otvorena slična poliklinika za područje doline Neretve. - kazao je Bekić

Zadovoljstvo nakon obilaska poliklinike izrazila je savjetnica splitskog područnog ureda za POSI Maja Grbavac.
- Posebno nam je drago što smo se mogli upoznati s radom Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik koji je jedinstven primjer u RH posebno za područje rane intervencije. Predstavlja primjer dobre prakse koju bi bilo dobro vidjeti i u drugim gradovima u Republici Hrvatskoj. - rekla je Grbavac.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić istaknuo je kako je ostvarivanje prava osoba s invaliditetom na području grada Dubrovnika u napretku.
- To konkretno znači da osobe s invaliditetom danas žive bolje nego prije 10 godina. Međutim, moram reći da je to još uvijek presporo za one koji danas žive. Vjerujem da će situacija biti bolja. Dobro je čuti da postoji razumijevanje čelnika grada Dubrovnika i da osluškuju potrebe osoba s invaliditetom. - rekao je Darijo Jurišić.
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica splitskog područnog ureda za osobe s invaliditetom Maja Grbavac tijekom boravka u Dubrovniku susreli su se i s gradonačelnikom Matom Frankovićem, kao i predstavnicima udruga s područja grada Dubrovnika.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020