lausnekretninebanner

Petak, 31 Siječanj 2020 18:45

Franković: Skupovi građana trebaju postati praksa u svim kotarima

Piše:

Skupovi građana po mjesnim odborima i gradskim kotarima u Dubrovniku mogli bi se uskoro početi redovno održavati. Naime, nakon nedavno održanog zbora građana u povijesnoj jezgri, gradonačelnik Mato Franković, koji je i sam sa suradnicima bio na tom skupu te odgovarao na pitanja stanovnika tog dijela grada, želi čuti i mišljenja stanovnika svih dijelova Grada Dubrovnika.

- Skupovi građana trebaju postati praksa i još ovaj tjedan ćemo poslati dopis mjesnim odborima i gradskim kotarima da sazovu skupove građana. Mišljenje građana treba čuti, kao što treba čuti i kritiku i znati je prihvatiti. Naime, u razgovorima s građanima uvijek se izrodi neka nova i dobra ideja i prijedlog kako riješiti neki problem. - kazao je Franković.

Vlastodršci inače nemaju običaj susretati se previše s građanima, posebno ne na velikim skupovima, a kako bi izbjegli kritike koje im građani na takvim skupovima četo upućuju, no gradonačelnik Franković ne bježi od takve vrste komunikacije sa svojim sugrađanima. Štoviše, na posljednjem skupu građana stanovnika povijesne jezgre, vrlo je susretljivo i poprilično iskreno odgovarao na brojna pitanja koja su mu uputili.

Inače je te susrete s građanima još kao kandidat na lokalnim izborima 2009. započeo bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. S građanima se na raznoraznim skupovima sastajao i neko vrijeme nakon što je izabran za gradonačelnik. No, nakon što su ti susreti, odnosno pitanja koja su građani znali postavljati postala neugodna, Vlahušić je praksu susreta s građanima na javnim skupovima ukinuo. Franković je građane voljan slušati i odgovarati na njihova pitanja jer ako ih ne želite čuti ne možete ni znati što stanovnike gradskih kvartova muči.

No, dok stanovnici povijesne jezgre redovito udruženi ukazuju na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, stanovništvo po ostalim gradskim kotarima poprilično je neaktivno, iako njihovi problemi u konačnici nisu puno manji od problema stanovnika u povijesnoj jezgri.

Primjerice, aktualna je gradska uprava pokrenula ili privela kraju niz projekata u Gornjim selima. Većina od tih projekata ne bi se ni započela, a niti završila da nije bilo tog neposrednog kontakta sa stanovništvom i dobre suradnje između Grada i predstavnika tamošnjih mjesnih odbora.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020