lausnekretninebanner

Subota, 01 Veljača 2020 23:55

Čestitka gradonačelnika Mata Frankovića uz Festu sv. Vlaha i Dan Grada

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku građanima.

Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, gospođe i gospari, po 1048. put puk dubrovački poklonit će se svom zaštitniku i nebeskom zagovaratelju.

Mučenika, biskupa i liječnika iz Sebaste, slavi se i štuje diljem svijeta, ali nigdje kao u ovom vječnom gradu podno Srđa i od nikoga kao od njegovih Dubrovčana i prijatelja Grada.

Čuvena su i brojna parčeva čuda, a među njima posebno stoji ono dubrovačko, kada je svetac Dubrovčane upozorio na osvajačke namjere Mlečana pred Lokrumom i tako spasio Grad koji ga je prigrlio kao svoga zaštitnika.

U Vlahove moći uvjerili smo se i kada se, u nedavnoj povijesti, naša opstojnost našla na udaru razorne vojne sile. Kao što se Vlaho po cijenu života nije htio odreći svoje vjere tako ni Dubrovčani u najtežim trenucima nisu svome Gradu okrenuli leđa. Zato se svagda obvezujemo sjećati se žrtve svih hrabrih ljudi koji su obranili Dubrovnik.

Simbol suverenosti kroz stoljeća, Sveti Vlaho srastao je s Gradom postavši neraskidivim dijelom našeg kolektivnog identiteta, a njegovo ime izjednačeno je s uzvišenim pojmom slobode, dubrovačkim Libertasom.

Gospođe i gospari, dragi Dubrovčani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime, od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetoga Vlaha.

Živio sveti Vlaho!

gradonačelnik Grada Dubrovnika
Mato Franković

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020