lausnekretninebanner

Nedjelja, 02 Veljača 2020 14:10

Gradonačelnik Franković: Na sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci

Gradonačelnik Franković: Na sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci Foto: Grad Dubrovnik

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha održana je danas u Kazalištu Marina Držića. Na sjednicu je došao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica obraćajući se nazočnima najavio je kako će se do kraja ove godine dovršiti postupak izmjene GUP-a, a sve kako bi, istaknuo je, „obuzdali negativne učinke GUP-a iz 2014. godine”
- Održiv razvoj, zaštita okoliša i učinkovito gospodarenje otpadom naši su prioriteti. - kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na strateške infrastrukturne projekte, poput Pelješkog mosta i brze ceste te zahvalio aktualnoj Vladi na potpori u njihovu ostvarenju.

U ime Vlade RH premijer Andrej Plenković domaćinima je čestitao 1048. Festu svetog Vlaha.
– Čestitam vam koliko ste učinili za kvalitetniji život Dubrovčana i svih gostiju. To se iz ovih svih projekata može prepoznati. - rekao je premijer Plenković. Istaknuo je kako se u mandatu Vlade čak 30 projekata odnose na Dubrovnik i Županiju.

Prije no što je govor održao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, prikazan je kratki film „Od Feste do Feste”.

- Ovo je grad kojeg neizmjerno volimo, kojeg zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i čiju tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči dana ki dohodi nami jednom na godište, kada se 1048. put spremamo slaviti našeg nebeskog zaštitnika - svetoga Vlaha. Na nama je danas da ovaj drevni grad s naslijeđem države uistinu učinimo mjestom za kvalitetan i ispunjen život, vodeći se pritom samo jednom niti vodiljom – da u svemu što radimo uvijek na prvom mjestu ističemo interese Grada i građana. - kazao je gradonačelnik Franković.

- Na taj sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci kojima ćemo Grad ostaviti, ali i svi naši pali anđeli, hrabri hrvatski branitelji i oni koji su ovaj grad u Domovinskom ratu obranili, bilo aktivno ili ostankom na svojim kućnim pragovima. Neka nas na tom putu vodi požrtvovnost i providnost svetoga Vlaha, ali i državničko umijeće naših predaka. Interese Grada znamo štititi, pokazali smo to i prošle godine kada smo raspleli gordijski čvor s tvrtkom Excelsa nekretnine izborivši dugo obećavanu koncesijsku naknadu i osiguravši naplatu višegodišnjih dugovanja. - rekao je gradonačelnik Dubrovnika.
 
- Značajnije projekte ostvarene ili započete od prethodne Feste prikazali smo vam u videu koji ste upravo odgledali. Taj popis nije kratak, i u tome nalazim ohrabrenje. Znači to da smo na dobrom putu ostvarenja svega onoga za što su nas naši građani na izborima ovlastili. Ne zovemo to vladanjem, nego dobrim gospodarenjem i služenjem. A pravilno služiti možemo jedino razboritim upravljanjem i odgovornim trošenjem javnog novca. Nažalost, u javnosti je prisutna posve pogrešna predodžba kako je Dubrovnik grad izobilja, kao neka hrvatska verzija Eldorada, pa nam se često zbrajaju grijesi i predbacuju nam se propusti koji niti nisu naši. Činjenica jest da je ovogodišnji proračun najveći u povijesti, međutim ni tako rekordan, on nije dostatan za realizaciju svega onoga što je potrebno napraviti kako bismo u svakom kutku ovog grada izjednačili kvalitetu života i kako bismo desetljećima zapostavljani komunalni standard uskladili sa zahtjevima suvremenog života. A upravo to je posao koji nam je povjeren. - rekao je Frankvoić.
 
- Nešto od toga već smo riješili i prekrižili s popisa. Uspješnim završetkom izgradnje pročistača i njegovim puštanjem u rad višedesetljetni problem ovog grada prestao je biti problem. Saniramo odlagalište otpada na Grabovici kako bismo ga konačno zatvorili, a zahvaljujući dostupnim europskim, nacionalnim i vlastitim sredstvima pokrećemo brojne investicije u mrežu vodoopskrbe i odvodnje. Sve su to pitanja koja su godinama dio javno-političkog narativa, a upravo će ih ova gradska uprava iznijeti na svojim leđima. - nastavio je gradonačelnik
 
- Pokrenuli smo velike i značajne kapitalne projekte, stvaramo preduvjete za širenje zone stanovanja na prigradska područja. Prvi stanovi za mlade obitelji, izgrađeni prema vlastitom modelu poticane stanogradnje, već niču u Mokošici. Nepravednosti koje su obilježile sve prethodne modele POS-a želimo izbjeći pod svaku cijenu i biti sigurni da će stanovi pripasti samo onima kojima su zaista i potrebni. U obrazovanje i osnovnoškolske kapacitete samo u protekloj godini investirali smo 100 milijuna kuna. Sustavno ulažemo u kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb, a te donacije mjere se u milijunima kuna. Na osnovu donesene Strategije razvoja sporta definirali smo prioritete i pokrenuli ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu koji se više ne može zaustaviti. Štitimo vrijednu spomeničku baštinu i postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom. Od destinacije koju je turizam skoro pregazio, postali smo promotori održivosti i odgovornosti. Naše napore sve više prepoznaje svjetska turistička javnost i mediji. Nije to slučajno, ma što o tome neki mislili. Znamo iskoristiti sredstva EU fondova. Posve ignoriran od prethodnih uprava, taj vid financiranja osigurao nam je preko 100 milijuna kuna bespovratnih vanproračunskih sredstava. - pobrojao je gradonačelnik.
 
- Priznanje za najbolji hrvatski grad u kategoriji Pametnog grada opravdamo projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja. Približili smo rad gradske uprave građanima, vodimo računa o svim društvenim skupinama: o gospodarstvenicima, ženama poduzetnicima, o udrugama mladih, braniteljima, učenicima, djeci, roditeljima, osobama s invaliditetom, potrebitima i našim građanima  treće životne dobi. 2020. godinu obilježit će kulminacija svih nabrojenih aktivnosti, a ono što smo unijeli u naše planove možemo realno i ostvariti. I zato sve vas koji kao odabrani predstavnici građana sudjelujete u političkom životu Grada pozivam da izbjegavamo sitne antagonizme i da uvijek ustrajavamo na afirmativnom i konstruktivnom radu za opće dobro. - kazao je Franković.
 
- Od našeg Parca tražimo nebeski zagovor i zaštitu, istu ona koju nam je vjerno pružao, uvijek kada je to bilo potrebno. Neka nas i dalje vodi naprijed svojom čvrstom rukom, krepošću duha i blagošću srca. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika. Pozdravljam Vas, kako i doliči, riječima – Živio sveti Vlaho! - zaključio je govor gradonačelnik Mato Franković.

Na današnjoj sjednici uručene su i Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima. Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je posthumno fotoreporteru Milu Kovaču za izniman doprinos kulturnom i društvenom životu Dubrovnika te Marinku Mikulandri za izniman doprinos u razvoju sporta u Dubrovniku. Dobitnici godišnjih Nagrada Grada Dubrovnika su Cristiano Pambianchi za iznimne zasluge na području dubrovačke književnosti, Željan Konsuo za veliki doprinos razvoju sportske djelatnosti u Dubrovniku, Mario Bukvić za iznimna postignuća u unapređenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom, Boris Njavro za iznimne zasluge na području humanitarne i kulturne djelatnosti i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku za izniman doprinos u očuvanju i unapređenju pomorske tradicije Dubrovnika.

dpp

Video sadržaj

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020