lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 03 Veljača 2020 20:28

Potpisan ugovor za razvoj infrastrukture ultra brzog Interneta

Potpisan ugovor za razvoj infrastrukture ultra brzog Interneta Foto: Grad Dubrovnik

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, uz prisustvo dubrovačko - neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, načelnika općina Konavle i Župa dubrovačka Boža Lasića i Silvija Nardellija te pročelnika Općine Dubrovačko primorje Iva Kole, i direktor Odjela za razvoj i implementaciju EU BB programa u HT-u Milan Meden, potpisali su danas ugovor za projekt izgradnje infrastrukture širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije koja bi stanovnicima šireg gradskog područja omogućila pristup ultra brzom Internetu. Grad Dubrovnik nositelj je projekta uz partnerstvo s općinama Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko primorje.
 
- Zahvaljujem županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću na inicijativi I vizionarstvu za pokretanje ovog projekata jer bez dobro pripremljene dokumentacije, što je odradila DNŽ, ne bi mogli biti ovdje i natjecati se u ovoj priči. - kazao je gradonačelnik Franković, dodajući kako će se realizacijom ovog projekta osigurat će se svim stanovnicima Dubrovnika i susjednih općina brži, kvalitetniji i sigurniji Internet.
 
Nakon prethodno poduzetih radnji, koje uključuju iskaz interesa, dvije javne rasprave te izradu nacrta Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI), Grad Dubrovnik je u postupku predodabira izabran među 16 gradova/općina od 71 prijavljenih za dostavu prijave za dodjelu bespovratnih sredstava.
 
- Prije četiri godine započeli smo sveobuhvatni projekt razvoja širokopojasne infrastrukture cijele naše županije. Podijelili smo područje županije na tri podpodručja, od kojih je jedan Dubrovnik s okolinom općinama, drugi Korčula s otocima i Pelješac i treći dolina Neretve. Sva tri su pripremljena za kandidaturu i u ovoj fazi uspio je Dubrovnik. Očekujemo da će biti interesa i za ova druga dva područja na idućim natječajima. - rekao je u ovoj prigodi župan Dobroslavić.
 
HT Telekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom.
 
Ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom financirana prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
- Ovaj projekt će osigurati širokopojasni Internet za oko 12.200 potencijalnih korisnika, najviše za privatna kućanstva, potom privatne poduzetnike te za javna poduzeća. - pojasnio je Milan Meden iz HT-a te najavio da se do kraja ljeta očekuje potpisivanja granta s RH i nakon toga projektiranje i početak gradnje.
 
Očekivano trajanje projekta je do 31.12.2023. do kada se očekuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020