lausnekretninebanner

Srijeda, 05 Veljača 2020 11:50

Glasajte za Ginka

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine započelo je 1. veljače i trajat će do 29. veljače. Između šesnaest kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. godine Republiku Hrvatsku predstavljati će Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe Daruvarci nazivaju Adam. Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Glasanje putem online stranice www.treeoftheyear.org započelo je, glasati se se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese do 29. veljače u ponoć. Pobjednik natjecanja biti će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od početka natjecanja.

Upute za glasovanje: pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;odabrati dva kandidata i glasati za njih; za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu; glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: www.treeoftheyear.org/CR.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020