lausnekretninebanner

Petak, 07 Veljača 2020 22:11

Što je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha povirite na izložbi u Lazaretima

Što je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha povirite na izložbi u Lazaretima Foto: dm

„Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?” naziv je izložbe otvorene u petak navečer u Lazaretima. Ova izložba Zavoda za obnovu Dubrovnika i Kreativne četvrti Lazareti dio je programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika. Rezultate istraživanja posjetiteljima je prikazala arheologinja Nela Kovačević Bokarica iz Arheo plana koji je vršio arheološki nadzor za vrijeme izvođenja radova.

Naime, Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je sanaciju pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha temeljem Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2019. i preporuke Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Uz stalan arheološki nadzor, radovi su trajali od 2. rujna do 25. studenoga prošle godine. Sanaciji pločnika pristupilo se pažljivom demontažom kamenih ploča kako bi se uz postavu novih ploča, što više postojećih ploča iskoristilo za ponovnu ugradnju.

Prilikom radova na dubini od dvadesetak centimetara pronađen je stari pločnik koji datira još iz 14. stoljeća, većinom izrađen od opeke narančastih, crvenih i oker tonova, veličine 24x4x7 cm i 24x6x7 cm. Slagan je na podlogu od naboja crvenice, debljine do 7 cm. Pronađeno je ukupno 41 kvadratno polje dimenzija 210x210 cm. Polja su obrubljena kamenim rubnicima. Opeka je u dvadeset osam polja položena na nož u tehnici riblje kosti (opus spicatum), a u dvanaest polja je slagana na način da tvori kvadrate. Samo jedno polje popločeno je oblucima.
Kako bi se povijesni pločnik što bolje očuvao, nakon snimanja i detaljnog dokumentiranja, zaštićen je geotekstilom i slojem šljunka na kojeg je potom nanesena podloga, odnosno nosivi sloj na kojeg su položene kamene ploče.

Otkriveni srednjovjekovni pločnik pobudio je velik interes naših sugrađana, a kako je samo gradilište bilo ograđeno i nije mu se moglo pristupiti te su iz Zavoda za obnovu Dubrovnika ovom izložbom odlučili prikazati što je sve pronađeno.

Izložba se može razgledati do 25. veljače, od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020