laus banner 2021 2

Srijeda, 12 Veljača 2020 21:15

Počeo Tjedan života i braka, proslavljena prva godina Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku

Počeo Tjedan života i braka, proslavljena prva godina Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku Foto: Dubrovačka biskupija

Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji svečano je započeo u utorak, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske koja se posebno slavi kod isusovaca pa je i program prvog dana tjedna održan u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku. Kako je na ovaj blagdan prije godinu dana u Dubrovniku započelo Trajno euharistijsko klanjanje i klanjatelji TEK-a su se u velikom broju pridružili slavlju kod isusovaca.
 
Na početku susreta pastoralni vikar don Ante Burić je pozdravio sve okupljene među kojima su bili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, isusovci, drugi svećenici i redovnici te bračni parovi iz župa dekanata Dubrovnik 1.  

Nema recepta za život, ali…

Trajni đakon don Tomislav Sikavica održao je uvodno promišljanje rekavši kako je zajedno sa suprugom, osjetivši poziv, nakon deset godina braka stavio svoju obitelj na veće raspolaganje Crkvi. Naglasio je kako je važno paziti na to kako se odnosimo prema supružniku te prema djeci. Hod prema svetosti i spremnost na žrtvu trebaju biti u skladu s određenom fazom u životu, te nema recepta za život. Bitno je u obitelji odrediti mjesto i vrijeme nedjeljne euharistije te dnevnih molitvenih trenutaka, kazao je, uz ostalo, đakon Sikavica.
 
Dr. Irena Primorac Bošnjak je naglasila kako kršćanska teologija uči da je čovjek duh, duša i tijelo i s obzirom na to kod liječenja i pristupa čovjeku ne smije se zanemariti niti jedno od to troje. Osobito je dobro da se čovjeku pomogne i duhovno i psihički. Također, istaknula je nekoliko problema s kojima se susreće u praksi, a tiču se obitelji i braka. To je prvo nerealna, idealizirana slika o supružniku ili supružnici kojoj je često uzrok idealiziranje koje se nameće izvana, primjerice iz serija. Tu je još ubrojila i nastojanje da se bračnog druga promijeni, nekvalitetnu separaciju od roditeljske obitelji, nepoštivanje različitosti i specifičnosti koje muškarac ili žena imaju, te zanemarivanje obiteljskih uloga i dužnosti.
 
Glavna koordinatorica TEK-a Nada Burum je predstavila svima Trajno euharistijsko klanjanje i zajednicu klanjatelja ustvrdivši kako Grad više nije isti od kad je počeo TEK, te je pozvala okupljene vjernike da se i oni uključe, ako već nisu. Mladi bračni par Rašica posvjedočio je o važnosti Trajnog euharistijskog klanjanja u njihovom životu posebice u najtežim trenucima. Zahvalili su svima koji su euharistijskog Isusa na ovaj način doveli u Grad jer taj sat vremena tjedno koje oni u tišini provedu pred sakramentom izloženim u kapelici sv. Josipa daje im puno snage u životu.
 
Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je biskup Uzinić, a za vrijeme slavlja bračni parovi imali su prigodu obnoviti bračne zavjete.
 
U propovijedi se biskup Uzinić osvrnuo na trostruko slavlje te u svjetlu evanđeoskog ulomka koji je govorio o Marijinom pohodu rodici Elizabeti, sagledao svako od tri slavlja i uputio vjernicima poruke i poticaje.
 
Blažena Djevica Marija se u Lurdu objavila i pokazala kao Bezgrešno Začeće s posebnom zadaćom da nas pozove kao grešnike na obraćenje i da bude blizu onima koji su među nama bolesni, kazao je uvodno dubrovački biskup. I Isus je bio došao zbog grešnika i zbog bolesnika. Dodao je kako je svatko od nas na neki način grešan i bolestan. Pozvao je vjernike da se pokušaju prepoznati među onima zbog kojih je došao Isus, zbog kojih se objavila Blažena Djevica Marija u Lurdu.

Marija je poslala poruku da joj je stalo, da ima srca za svoju djecu

Marija je u Ain Karin došla da bi s Elizabetom podijelila radost majčinstva i da bi joj u tom važnom trenutku njezina života služila, kazao je biskup u propovijedi. Marijin pohod Lurdu je zato da bi služila pozivajući grešnike na obraćenje, a Crkvu, sve nas, na molitvu, ljubav i služenje, osobito bolesnima i siromasima. Lurd je samo jedna od etapa Marijinog služenja. „Dok danas slavimo blagdan Gospe Lurdske i razmišljamo o otajstvu Marijinog pohoda trebamo prepoznati Blaženu Djevicu Mariju kao onu koja želi nas pohoditi, koja s nama želi podijeliti radost svog majčinstva, ali i nama služiti. Ali istovremeno i nas potaknuti da idemo u pohod, budemo blizu jedni drugima, da jedni s drugima dijelimo radost onog svoga biti kršćani. A biti kršćanin je način na koji i mi postajemo Isusovi majke i očevi, rađamo ga ovom svijetu i vremenu, ali i služimo mu. Pozvani smo poput Marije na svoj pohod drugima, braći i sestrama, onima koji su osobito potrebni naše ljubavi i pomoći, danas posebno bolesnima, ali i siromasima, da im poput nje služimo“, poručio je biskup Uzinić.
 
Iz poruke biskupa Ivica Petanjka uz Dan bolesnika biskup Uzinić je izdvojio misao kako jedan dan u godini kojim se obilježava Svjetski dan bolesnika “neće ublažiti i umanjiti boli i patnje bolesnika i patnika, ali će odaslati poruku da se društvena zajednica brine za one kojima je trenutačno ili trajno potrebna skrb i ljubav drugih osoba“. Na tom tragu nastavio je kako Marijinim pohodom Lurdu možda nije ublažena ili umanjena patnja i bol patnika i bolesnika, ali je Marija odaslala jednu važna poruku, poruku „da joj je stalo“, da se ona kao majka brine za sve svoje sinove i kćeri, da ona ima srca i osjećaja za one koji među nama pate, da joj je stalo da se njezina djeca obrate i spase, da joj je stalo da oni koji su bolesni i koji pate znaju da im je ona blizu.
 
„I mi moramo znati da nećemo umanjiti boli i patnje bolesnika i patnika, da nećemo možda promijeniti život siromaha pokraj sebe, ali slijedimo li Mariju, pođemo li im u pohod, budemo li im blizu pokazat ćemo im da ima netko kome je stalo, netko tko s njima suosjeća, netko tko im je blizu, netko tko im ne okreće leđa, da ima netko tko ih ne ostavlja. I naravno, svojim blizinom posvjedočit ćemo im Kristovu blizinu“, naglasio je dubrovački biskup.

Bog i danas djeluje i donosi radost

Govoreći o drugoj temi susreta, prvoj obljetnici Trajnog euharistijskog klanjanja, biskup je zahvalio na prezentaciji i dirljivom svjedočanstvu o trajnom klanjanju. „Ne znam kako vama, ali meni su došle suze, suze radosnice, zbog tog jer ta svjedočanstva pokazuju da Bog koji je među nama prisutan doista djeluje i donosi radost“, podijelio je biskup Uzinić svoje dojmove. Ta radost se može primijetiti i u pročitanom evanđeoskom ulomku. Marija u trenutku pohoda Elizabeti nosi pod srcem začeto dijete, Isusa, zato ju se naziva 'zavjetnim kovčegom, 'škrinjom zavjetnom', ona je pravi i prvi tabernakul, ona je svetohranište u kojem se nalazi živi Bog, možemo slobodno reći i prva kapela trajnog euharistijskog klanjanja, ustvrdio je dubrovački biskup. Ona je izvor velike radosti, prvo za sebe, a onda i za Elizabetu. Zatim i za dijete, dijete Ivan od radosti kliče u majčinoj utrobi. Ta radost je i nadahnuće, nadahnuće za Marijino nesebično služenje u ljubavi.
 
„I dok s Marijom veličam svom dušom Gospodina za velika djela koja nam učini, želim zahvaliti svima vama koji ste mu svojim služenjem, uzimajući udjela u djelu Trajnog euharistijskog klanjanja, s Marijom rekli svoj evo me. Uvjeren sam da ste nakon toga što ste iskusili i sami krenuli u pohode onima koji su vam blizu, s kojima živite, kako biste i njih dotaknuli tom radošću, kako biste im poslužili. Možda je i nekad bilo teško, ima i takvih trenutaka, ali kad se sve stavi na svoje mjesto onda ona radost, zadovoljstvo, ono pozitivno daleko prevagne nad onim što je možda teško i što je bilo problematično. Hvala vam od srca! Neka Bog blagoslovi ovaj projekt, neka on i dalje donosi radost u naš Grad, u svakog od nas, a po nama i svima onima koje ćemo nakon toga susresti i kojima nas Bog na različite načine šalje u pohod“, rekao je biskup klanjateljima TEK-a.

Stariji u mlađima i mlađi u starijima trebaju prepoznavati osobe

Tjedan života i braka koji je ovim slavljem u dekanatu Dubrovnik 1 započeo za cijelu biskupiju i nastavlja se svakog dana u drugom dekanatu, bila je treća tema susreta o kojoj je biskup Uzinić u propovijedi govorio. Ove godine taj tjedan je povezan osobito sa starijim osobama, s međugeneracijskom solidarnošću i poslanju djedova i baka. Dogodine će u Ludbregu biti nacionalni susret na tu temu, a ove godine susret u Slanom na biskupijskoj razini, kazao je biskup te pozvao sudionike na te susrete. Zahvalivši predavačici na predavanju i đakonu na svjedočanstvu o važnosti duhovnosti u obitelji biskup je kazao kako se nada da će svi koji su to slušali, a dio su različitih obiteljskih zajednica, od toga imati koristi, da su dobili i pojašnjenja i poticaja, te da će se u budućnosti nastaviti produbljivati sa sličnim temama kao bi svi mogli bolje vidjeti sebe i drugog, kako bi mogli otkriti „ljepotu i radost obiteljskog života“.
 
„Obitelj i brak su puno više radost nego problem, a nažalost se danas više o tome govori kao o problemu. To moramo mijenjati jer je lijepog puno više“, istaknuo je biskup Uzinić. Nastavio je i kako je lijep odnos između mlađih i starijih osoba u obiteljima koji jedni drugima imaju i mogu što ponuditi. Biskup je nadalje uputio na evanđeoski primjer Marije, mlađe osobe koja je predstavnik novosti Novog zavjeta, i Elizabete, starije osobe koja predstavlja Stari zavjet. Vidimo kako se te dvije osobe međusobno nadopunjuju i postaju jedna drugoj izvor radosti, kazao je biskup. Marija sa svoje strane nudi ljepotu služenja starijim osobama, Elizabeta kao starija osoba nudi svoj pogled pun iskustva i životne mudrosti. Vrlo vjerojatno ih je kroz šest mjeseci povezivala i molitva, kao što može povezivati starije i mlađe osobe u obitelji, ustvrdio je biskup.
 
Navodeći misao iz poruke pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika gdje se kaže da naglasak kod bolesnih osoba ne bi smio biti na pridjevu bolestan nego na imenici osoba, biskup je dodao kako u odnosu mlađih i starijih osoba u obitelji, naglasak ne bi trebao biti na pridjevima starija ili mlađa nego na imenici osoba. „Trebamo jedni u drugima prepoznavati osobu. Kad se prepozna osoba onda nemamo problema ni s početkom života, jer znamo da je začeti život ljudska osoba, a ni sa završetkom ljudskog života, jer znamo da je svatko do posljednjeg trenutka života osoba. Onda u toj osobi znademo prepoznavati pravu ljudsku vrijednost. A druga osoba u nama kao osobama može prepoznavati pravu ljudsku vrijednost“, naglasio je dubrovački biskup. Taj pogled je imala Marija prema Elizabeti i obratno.
 
Biskup Uzinić se na kraju dotaknuo i sv. Vlaha, čija Festa je nedavno završila. Na otvorenju Feste je bio skrenuo pozornost na sv. Vlaha kao stariju osobu koju se vidi kao dobrog, svetog starca. „Kako bi lijepo bilo kad bi mlađe osobe u starijima unutar vlastite obitelji vidjele ono dobro, dobre i svete starce, kao što je Marija vidjela u Elizabeti“, kazao je biskup i nastavio: „Tad je to plodonosno, tad je to razlog za radost. Ali ne zaboravimo i ono što sv. Vlaho, kao sveti i sjedi starac, vidi. On vidi osobe kojima je pozvan u ljubavi služiti, onako kako može, zagovarajući ih u molitvi, prenoseći im prave vrijednosti. To je zadaća starijih osoba, da na taj način gledaju mlađe osobe u vlastitoj obitelji.“
 
Sliku djeteta Ivana, Preteče, koji u radosti kliče biskup je povezao s radošću koja uvijek treba pokretati stariju osobu dok gleda mlađe osobe, da u njima vidi budućnost te da im s tom radošću bude preteča u životu. „Neka nam Gospa Lurdska bude zagovornica kako bi mlađi imali Marijin pogled na starije osobe, a starije osobe Elizabetin pogled na mlađe“, zaključio je propovijed biskup Uzinić.
 
Okupljeni vjernici su tijekom programa zajedno molili krunicu, imali prigodu za ispovijed, a isusovac p. Vinko Maslać je zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju.
 
Na kraju su se svi uključili u svečanu procesiju s kipom Gospe Lurdske koja se kretala kroz crkvu i preko Boškovićeve poljane ispred crkve, pjevajući pjesme Blaženoj Djevici Mariji.
 
Tea Kuzek/A.T/Dubrovačka biskupija

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020