Petak, 14 Veljača 2020 18:46

Most traži tematsku sjednicu Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije o Lučinom razdolju

S nedavnog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centra za gospodarenje otpadom S nedavnog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centra za gospodarenje otpadom

„Projekt Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom Razdolju je ekonomski neisplativ i ekološki opasan. Realizacija Centra u Lučinom razdolju u Općini Dubrovačko primorje pokrenuta je prije 12 godina, projekt je progutao višemilijunski iznos, a do danas nije pomaknut s mrtve točke.” - tvrde danas u priopćenju iz Mosta Dubrovačko – neretvanske županije.

Most naime pokreće inicijativu za sazivanjem tematske sjednice Skupštine Dubrovačko -neretvanske županije. U priopćenju navode kako će na toj sjednici „u ime javnosti od vladajućih i autora studije tražiti odgovore koje oni odbijaju dati već punih 12 godina”.

„Niti nakon tolikih godina javnosti još uvijek nije na transparentan način objašnjeno koje su to ekološke, ekonomske i društvene koristi od projekta vrijednog pola milijarde kuna. Zna se tek da bi izgradnja centra trebala biti većim dijelom financirana europskim sredstvima, a da bi enormne troškove njegova rada trebali financirati građani, nadajući se da neće doći do ekološke katastrofe. Ukoliko bi ne daj Bože ipak došlo do nečeg takvog, ti isti građani bili bi osuđeni ne samo na posljedice nego i na pokrivanje troškova njihove sanacije.” - piše u priopćenju Mosta.

„Stručna javnost smatra da je riječ o tendencioznom i štetnom projektu koji prijeti uništenjem zaštićenog područja Malostonskog zaljeva. Taj ekonomsko neisplativ projekt uopće neće riješiti pitanje gospodarenja otpadom sukladno preuzetim obvezama i danas jedino prihvatljivom „zero waste“ konceptu. Eksperti upozoravaju da se iskrivljenim podacima u studiji opravdanosti tog projekta pokušava prikriti upravo činjenica da će građani na sebe preuzeti ne samo teret ove neisplative i ekološki neprihvatljive investicije nego i sanaciju posljedica moguće ekološke katastrofe.” - navode iz Mosta.

dpp

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019