lausnekretninebanner

Subota, 15 Veljača 2020 13:27

Obeštećenja za radnike Plobesta

Obeštećenja za radnike Plobesta Foto: Grad Ploče

Radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. radili u pločanskom Plobestud te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu imaju pravo na obeštećenje koje će im se isplaćivati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njih je više od pet stotina.

Na mrežnim stranicama Fonda objavljen je obrazac zahtjeva koji moraju ispuniti radnici koji imaju pravo na obeštećenje te popis dokumentacije koja se prilaže u svrhu dokazivanja pravnog statusa.

Radnici koji su u zakonom propisanom razdoblju radili u Plobestu i bili najmanje pet godina izloženi azbestu trebaju dostaviti kopiju radne knjižice ili elektronički zapis o radno - pravnom statusu, kopiju osobne iskaznice, te naziv banke i broj bankovnog računa (IBAN) na koji će im se uplaćivati naknada.

Što se tiče nasljednika, koji sukladno Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d imaju pravo na propisanu naknadu, oni Fondu trebaju uz popunjeni obrazac zahtjeva priložiti kopiju radne knjižice svog prednika ili elektronički zapis njegovom o radno - pravnom statusu, kopiju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, kopiju osobne iskaznice nasljednika ili putovnice te naziv banke i broj svog bankovnog računa (IBAN) radi isplate naknade.

Dospjele zahtjeve rješavat će Fond koji u roku od 30 dana od dana zaprimanja potpunih i urednih zahtjeva donosi rješenje o pravu na novčanu naknadu za obeštećenje radnika. Tim radnicima, kao i njihovim nasljednicima će se obročno, kroz tri godine, isplaćivati novčana naknada u ukupnom iznosu od 219 tisuća kuna.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020