lausnekretninebanner

Nedjelja, 16 Veljača 2020 11:33

Predstavljen vjerski odgoj po načelima Montessori pedagogije

Predstavljen  vjerski odgoj po načelima Montessori pedagogije Foto: Dubrovačka biskupija

Program „Kateheze dobrog pastira”, vjerskog odgoja predškolske djece prema načelima Montessori pedagogije dubrovačkim odgojiteljicama u vjeri, roditeljima i drugim zainteresiranim vjernicima u dvorani pape Ivana Pavla II. predstavila je u subotu dipl. kateheta specijalist s. Jelica Đuzel. Uvodno je skrenula pozornost da postoji jedan vjerski program, ali s dva pristupa, od kojih je jedan upravo ovaj koji u vjerskom odgoju primjenjuje Montessori pedagogiju.
 
Redovnica Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa kazala je da današnja dinamika obiteljskog života ne pogoduje razvoju duhovnosti. Naglasila je i da se odgoj u vjeri ne događa po informacijama, te da odgojitelj nije onaj tko s visoka prenosi djeci vjerske sadržaje, već da vjerski odgoj podrazumijeva da su i odgajatelj i dijete, zajedno okrenuti prema Bogu, otkrivaju odgovore na pitanja „Tko si ti, Bože?" i „Koliko nas voliš?".
 
Jedan od ciljeva odgoja u vjeri je, navela je predavačica, uvesti dijete rane i predškolske dobi u odnos s Bogom, sobom, drugima ali i cjelokupnom stvarnošću, te uvesti dijete u otajstvo života koji je dar.
 
Parafrazirajući Mariju Montessori predavačica je kazala:
- S religioznog gledišta dijete je najmoćnije biće. Bez sumnje, između njega i Boga postoji komunikacija. Dijete je najočitije djelo Stvoritelja. Mogli bismo reći, najreligioznije biće na svijetu jest dijete.

Kazala je i da treba pustiti dijete da razvija svoj odnos s Bogom.
 
Katehistica Đuzel, koja je u Rimu specijalizirala ovu vrstu vjerskog odgoja te i sama godinama na ovaj način radi s vrtićkom djecom u Đakovu, istaknula je da se u ovakvom pristupu vjerskom odgoju samostalno izrađuju katehetska didaktička pomagala, kao i da je kateheza utemeljena na navještaju, te da su u njoj najvažnija dva elementa: dijete i Evanđelje. Podsjetila je i da se ne smije djetetu nametati ono što nama odgovara, nego se mora pomoći djetetu da ono samostalno nađe put do Boga. 
 
Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Mala Kuća u Mokošici, Dubravka Kalinić i Martina Franičević Feregja, predstavile su rad u svojim skupinama. Istaknule su da vjerski odgoj nije vjeronauk, te da je kod djece potrebno razvijati empatiju, te svijest da smo jedni drugima potrebni, što vjerski odgoj i čini. Naglasile su izvrsnu suradnju s roditeljima, kao i zajedničku uključenost u različite karitativne projekte.
 
Okupljenima se obratio don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije koji je pozdravio sve okupljene i zahvalio im na sudjelovanju i angažmanu, a isto je učinila i v.d. ravnateljica Dječjih Vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač. 
 
Šime Zupčić/Dubrovačka biskupija

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020