Nedjelja, 16 Veljača 2020 23:04

Kupari kao Hrvatska, devastirani ratom, opljačkani od „naših”, ali ima se još za ukrasti

Piše:
Kupari kao Hrvatska, devastirani ratom, opljačkani od „naših”, ali ima se još za ukrasti Foto: Davor Mladošić

Kupari su kao Hrvatska, devastirani, opljačkani, ali ima se još tu za ukrasti. No, sumnjive likove koji se motaju oko ostataka nekadašnjih hotela, one koje, kad ih vidiš, čovjek bi ih, iako mu ništa u životu nisu uradili, „mlatio, a ne bi im dao plakat”, ipak, čini se, ne zanima vrijedni građevinski i drugi materijal koji se tamo još uvijek nalazi, nisu oni tu da prikupljaju, dilanje im, nekako se paraju tako, prirodnije leži.

Prirodno je valjda i da Kupari danas izgledaju kako izgledaju, da prate priču države koju je načeo rat, pa je zatim „naši” devastirali i popljačkali gore nego neprijatelji, a pokazalo se milijun puta dosad, Ljubo Česić Rojs nije bio u pravu, još ima za jamit, baš kao i u Kuparima. Samo eto, danas se kradu ostaci ostataka, oni prvi jamili su najbolje, u Kuparima čak i skaline uspjeli otući.
kupariskalinitekst16022020Kupari su zapravo, ovakvi kakvi danas jesu odraz hrvatske stvarnosti, ruzina koja je načela objekte i vrijeme koje je „pojelo” beton, pokazuju sav nehaj za nekadašnju vrijednost koju bi negdje drugdje, neki drugi narod itekako znao čuvati.
kupariruzinatekst16022020No, narod u kojem je 45 godina svačije i ničije bilo stanje svijesti, ne zna i ne može drukčije, a kako se svačije i ničije u socijalizmu i svačije i ničije u demokraciji ipak razlikuju, svačije je pljačkom postalo nečije, a ničije nikad nije zapravo ni bilo, samo ga je sama država u to pretvorila.

Župski općinski vijećnici većinom glasova usvojili su nedavno Urbanistički plan uređenja „Kupari I”, a nakon usvajanja Plana na Općinskom vijeću investitor Avenue ulaganja može započeti s projektiranjem budućih turističkih objekata na području bivšeg vojnog odmarališta, odnosno obuhvatu nekadašnjih hotela Pelegrin, Kupari, Goričina I i II i hotela Grand kao i nekadašnjeg „centralnog ekonomskog pogona” i nekoliko manjih pratećih objekata te obalnom pojasu. Ukupni kopneni obuhvat plana je nešto više od 17 hektara.
kuparigrandtekst16022020Investitor će tak napraviti projekte, a što će se sve izgraditi na području nekadašnjeg vojnog odmarališta zapravo je još nepoznanica, zna se tek da će biti do 1500 kreveta, a prema najavama investitor želi manje, odnosno kvalitetu smještaja, a ne kvantitetu.

Uglavnom „dobit” ćemo još jedan „resort”, sa stranim radnicima, jer domaćih nema, s parkingom za 50 kuna po uri i sokom na plaži za 150 kuna, sve javno, ali mnogima nedostupno. Miriše nekako na to pa bi se na koncu, ne doslovno, ali sa sjetom mogli u budućnosti prisjećati vremena kad je tim prostorom gospodarila JNA, a u kuparskom bazenu igrao Jug.
kuparibazentekst16022020Baš posjetiti nekadašnji bazen jako je tužno. Zapravo, to je još uvijek bazen, samo što u njemu danas plivaju žabe u nakupljenoj kišnici, bazen u koji je Grad Dubrovnik u mandatu Dubravke Šuice uložio znatna sredstva kako bi ga osposobio dok se pokrije gruško plivalište, a zatim je prepušten propadanju i pljački – ispočetka.

Ispočetka će isto Kupari zapravo ponovo prestati biti u potpunosti javni prostor, „resort” ili JNA, a dođe ga na isto kad je o javnom riječ, no kad se pogleda stanje tog područja - eto što javno ponekad znači, ono kad je svačije i ničije.

Moglo je ipak biti i drukčije, ostati i javno, s nešto više pameti, planiranja i promišljanja. Jedini je to zapravo prostor u Župi dubrovačkoj koji se mogao pretvoriti u centar jednog područja s javnim sadržajima, u općini koja je zapravo raštrkana na desetine manjih mjesta, bez pravog i jasnog središta. Uostalom, što je Župa dubrovačka bez Dubrovnika, a upravo Dubrovnik vapi za javnim prostorom i javnim sadržajima. Ta administrativna podjela ne bi smjela biti prepreka, kao što nije bila ni za groblje Dubac.

Ali gotovo više, čiča miča, svršila je priča.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019