Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 20:29

Umjesto što se bave ukrasima Hrvatske ceste mogle bi ispraviti projektantsku grešku na prilazu Mostu Dubrovnik

Piše:

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nedavno je najavio kako će Hrvatske ceste krenuti u projekt osvjetljenja Mosta dr. Franja Tuđmana, odnosno Mosta Dubrovnik. Riječ je o dekorativnoj rasvjeti, a Dubrovnikpress.hr o tome je već pisao OVDJE, već se, iako je projekt dekorativne rasvjete poželjan, zapitavši imaju li u Hrvatskim cestama prešnijega posla.

A prešnijega posla itekako imaju. No, vrag odnio i prešu, jer otkako je mosta otad se još nitko nije potrudio ni promisliti ispraviti veliku grešku u projektu zbog koje svakodnevno brojni vozači doslovno stavljaju glavu u torbu.

Naime, kada se iz Rijeke dubrovačke automobili priključuju na magistralnu cestu i trebaju skrenuti u pravcu Grada, vozačima je ogroman problem nepreglednost raskrižja. S pozicije koju su projektanti predvidjeli za zaustavljanje u potpunosti je nemoguće vidjeti dolazi li magistralom neko vozilo iz pravca istoka, odnosno Nunicijate.


mostraskrizjetekst17012020 1Ovako je projektant zamislio pogled na raskrižju

Osim što pogledu smeta prometni znak, što je lako ispraviti, ispriječio se i dio brda. Kada se most gradio izgleda da nikome to nije bilo važno, a vozači moraju prijeći preko crte koja označava mjesto gdje je obavezno zaustavljanje i stati tik do isprekidane crte koja označava rub kolnika kako bi barem donekle mogli zamijetiti dolazi li kakvo vozilo iz pravca Nuncijate.


mostraskrizjetekst17022020 2Vozači su primorani doći sve do crte kolnika kako bi barem donekle imali pregled prilazi li raskrižju vozilo iz pravca Nuncijate

No, i tada je manevar priključivanja na magistralnu cestu itekako rizičan, jer je nepreglednost i dalje velika, a udaljenost, od trenutka kada je moguće vidjeti vozilo koje dolazi, do samog raskrižja je mala.

mostraskrizjetekst17022020 3

Stoga bi, umjesto da se bave ukrasima, u Hrvatskim cestama konačno mogli ispraviti projektantsku pogrešku dok netko nije izgubio glavu, a dosad nije samo čudom. A to se može samo na jedan način - uklanjanjem dijela brda što je trebao biti učinjeno prije no što je most uopće dovršen.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019