Srijeda, 19 Veljača 2020 14:53

Što donosi 2020. u DSO koji slavi 95 rođendan...

Što donosi 2020. u DSO koji slavi 95 rođendan... Foto: DSO

Dubrovački simfonijski orkestar jutros je u Slanici predstavio program za 2020. godinu, ujedno i godinu kada obilježava 95 godina od svog osnutka. Program su predstavili ravnatelj DSO - a Damir Milat i šef dirigent orkestra, Marc Tardue, a uvod u konferenciju Bachovom glazbom dao je mladi glazbenik Vid Veljak.

Kako je ravnatelj Milat najavio, uvertira za slavljeničku 95. koncertnu sezonu DSO-a rezervirana je za veljaču i ožujak, koji su posvećeni upravo njima, pa se od 23. do 28. veljače održava 8. Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja 'Lovro pl. Matačić' pod vodstvom glasovitog maestra Uroša Lajovica, a zatim slijede edukativni koncerti za mlade i studente, koncert na sveučilišnom Kampusu kao i i koncert s mladim glazbenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Maestro Marc Tardue istaknuo je kako će u fokusu programske lepeze 95. godišnjice biti koncerti posvećeni L. Van Beethovenu čiji 250. rođendan slavi čitav glazbeni svijet; ciklus Schubertove glazbe; mladi hrvatski dirigenti poput Ivana Huta i Pavla Zajceva, poneka svježa imena svjetskog glasa kao što je litvanski dirigent Gintaras Rinkevicius, a posebno mlade snage orkestra DSO-a, odnosno njihovi solo nastupi. Neki od solista koji će se istaknuti ispred orkestra su Mirabai Wiemehl Rosenfeld, flautistica Ivane Mišić, hornist Toni Kursar, trubač Džemal Cakić i cellist Vid Veljak.

Sezonu koncerata u Kneževom dvoru 8. će svibnja otvoriti miljenik dubrovačke publike, dirigent Noorman Widjaja, i to u društvu svjetske violinističke zvijezde Iskandara Widjaje, a 15. svibnja DSO-om će ravnati maestro Pavle Zajcev, uz solo nastup mlade i već iznimno uspješne violinistice Katarine Kutnar.

I za vrijeme ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso (2.-6. lipnja) koji predvodi atipičan glazbenik osebujne karizme Dmitry Sinkovsky, članovi DSO-a zasjat će kao solisti: fagotist Matija Novaković, oboistica Renata Santini Glavinović i violinistice Đana Kahriman i Mara Đurović.

Trinaesti Međunarodni festival opernih arija 'Tino Pattiera' i ove će godine okupiti renomirane operne pjevače, prije svega hrvatske operne dive; Martinu Zadro, Mariju Kuhar Šoša i Dubravku Šeparović Mušović, kao i uspješnog tenora Branka Robinšaka i baritona Ionuta Pascua. Posebna poslastica Festivala kojom će Orkestar obilježiti svoju 95. godišnjicu bit će veliki koncert ispred Katedrale 5. srpnja kada će publika moći uživati u ulomcima proslavljene Bizetove opere 'Carmen'.

Za oproštaj od ljeta, krajem kolovoza, započinju najljepši susreti s klasičnom glazbom, i to 'Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto', koji će 28. kolovoza otvoriti legendarna pijanistica Dubravka Tomšič. Uz spomenuti koncert festivala 'Tino Pattiera', drugi veliki obljetnički koncert bit će upravo ovaj. Naime, uz proslavu 95. godina Orkestra, slavna pijanistica proslavit će svoj 80. rođendan, 75 godina od svog prvog nastupa u Dubrovniku i 60 godina od svog prvog nastupa s DSO-om. I to uz Beethovenovu glazbu!

Nadalje, „prva violina” Kine na međunarodnoj sceni, Dan Zhu, nastupit će 4. i 8. rujna, od čega će mu se na jednom koncertu pridružiti vrsni violist Marko Genero, a Luka Ljubas, prvi Hrvat laureat na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, predstavit će se dubrovačkoj publici 11. rujna.

Ljubitelji jazza i ove će godine doći na svoje 17. rujna nastupom Zvjezdana Ružića, pijanista i skladatelja, peterostrukog dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin, a potom slijedi nastup pijanistice Jasminke Stančul, 18. rujna.

Kraj sezone u Kneževu dvoru rezerviran je za ljubitelje komorne glazbe, kada 24. rujna započinje Festival Stradun Classic, predvođen jednom od najdarovitijih hrvatskih glazbenica, Marijom Pavlović, koja će još jednom u Gradu okupiti impozantna imena ovjenčana brojnim glazbenim 'medaljama'; Gordan Nikolić (20 godina bio je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra!), violinist Goran Gribajčević, violist David Quiglle, cellistica Celine Flamen, kotrabasist Zoran Marković, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten (prvi fagot Rotterdamske filharmonije), flautistica Julia Gallego i Alex Elia (prva trublja Rotterdamske filharmonije).

I listopad, kao šećer na kraju jubilarne koncertne sezone, ponudit će obilje vrsnih događanja, između ostalog i program u ciklusu Jesenji glazbeni moskar uz nastupe pijanistice Marije Grazio, baritona Matije Meića i cellista Vida Veljaka te dirigentskih virtuoza Pavla Zajceva, Uroša Lajovica i Marca Tardua.

Dubrovački simfonijski orkestar program realizira uz pomoć Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture RH, hotelskih kuća Rixos, Dubrovački vrtovi sunca i Valamar Grupe.

R.R.D.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019