lausnekretninebanner

Petak, 21 Veljača 2020 11:04

U Županiji održan sastanak na temu ovogodišnjeg VII simpozija Malvazija Mediterana

U Županiji održan sastanak na temu ovogodišnjeg VII simpozija Malvazija Mediterana Foto: DNŽ

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnikom UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem, održao je sastanak s predstavnicima udruge Dubrovačka malvasija, te članovima organizacijskog odbora VII međunarodnog simpozija Malvazije Mediterana. Sastanku je nazočila Nikolina Pozniak, ravnateljica državnog arhiva u Dubrovniku te Ivo Radonić, zamjenik načelnika Općine Konavle.

Naime, ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 3. do 6. lipnja, održat će se VII međunarodni simpozij Malvazije Mediterana, kojem će nazočiti više stotina vinara ove sorte. Simpozij će se održati u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te suorganizacijom Academia Italiana della Vite e del Vino iz Italije, Društva prijatelja dubrovačke Malvasije, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Zagreba te Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Općine Konavle, a uz pomoć niza drugih pokrovitelja.

U ime Društva prijatelja dubrovačke Malvasije, Niko Karaman upoznao je nazočne s programom održavanja simpozija, dok je prof. dr.sc. Edi Maletić izložio kratku povijest dubrovačke Malvasije od njene prve pojave u arhivskoj građi do procesa njene revitalizacije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Također prema izlaganju profesora Maletića jasno je da dubrovačka Malvasija spada u izuzetno kvalitetnu sortu koja se u nesto drugačijim nazivima uzgaja na nekoliko lokacija Mediterana, nigdje u iznimno velikim i konzumnim količinama nego svugdje s osobitom pažnjom.

Kako je vidljivo iz arhiva i dostupne građe, ova sorta doista predstavlja iznimno vrijedno kulturno blago našeg područja.

Župan je iskazao zadovoljstvo što će se ovakav simpozij održati u našoj županiji, zahvalio nazočnima na skrbi u očuvanju ove iznimmno vrijedne sorte. Također je naglasio da će Županija podržati i pomoći održavanje ovog simpozija, kao što je bio slučaj i do sada sa sličnim projektima koji imaju za cilj očuvanje naše kulturne tradicije, te daljni razvoj gospodarstva županije.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020