Petak, 21 Veljača 2020 13:22

Vodovod ne staje s ulaganjima, a Libertas priprema novi sustav naplate

U proteklom tjednu započeli su radovi na rekonstrukciji javne rasvjete predjela Poljice u Orašcu. Djelatnici dubrovačkog Vodovoda zamijenili su i drugi crpni agregat u kanalizacijskoj crpnoj stanici Pile.

Gradonačelniku Matu Frankoviću predstavljen je moderni naplatni sustav koji bi trebao biti uveden u autobuse Libertasa. Završeni su i radovi na javnoj površini ispred lapadskog stadiona. No, ni građani, a ni gradonačelnik Mato Franković izgledom tog prostora nisu zadovoljni pa je gradonačelnik uputio priopćenje za javnost u kojem je naveo kako je odgovornost za taj projekt na Upravnom odjelu za izgradnju na čijem je čelu pročelnik Srđan Todorovski. Istaknuo je gradonačelnik i kako su odgovornima izrečene opomene kako se u budućnosti ne bi događalo da se javnim novcima provode rješenja koja su vrijednosno neopravdana.

REKONSTRUIRA SE JAVNA RASVJETA NA PREDJELU POLJICE U ORAŠCU

Započeli su radovi rekonstrukcije javne rasvjete predjela Poljice u Orašcu, za koje su u proračunu nadležnog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu osigurana sredstva u iznosu 120.000 kuna s PDV-om.

Predviđenim radovima planira se postavljanje 10 novih stupova javne rasvjete s LED svjetiljkama, povezivanje dijela postojeće rasvjete na novu podzemnu mrežu te, nakon završetka rekonstrukcije, i demontaža sadašnje zračne mreže s drvenim stupovima.

tjedni21022020tekst 1

Ovoj investiciji u sustav javne rasvjete prethodilo je polaganje podzemnih instalacija u duljini oko 600 metara, izvedeno prošle godine u suradnji s Elektrojugom Dubrovnik koji je na navedenom predjelu provodio rekonstrukciju dijela niskonaponske te srednjenaponske mreže te elektroenergetske mreže naselja Orašac. Troškovi polaganja instalacija javne rasvjete iznosili su oko 110.000 s uključenim PDV-om, a izvršeni su upravo radi planirane rekonstrukcije javne rasvjete ovog dijela Orašca.

ULAGANJIMA U CRPNU STANICU PILE DO VEĆE STABILNOSTI SUSTAVA ODVODNJE POVIJESNE JEZGRE

Vodovod Dubrovnik i u 2020. godini nastavlja s aktivnostima na poboljšanju vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda na području Grada Dubrovnika s naglaskom na povijesnu jezgru. Tako su djelatnici Vodovoda danas zamijenili i drugi crpni agregat u kanalizacijskoj crpnoj stanici Pile.

tjedni21022020tekst 2

- Sredinom 2018. godine zamijenili smo prvu pumpu u toj crpnoj stanici novim tipom pumpe kako bi probali svesti probleme s preopterećenjima uzrokovanim velikim količinama masnoća, pijeska i ostalog materijala poput maramica, a koje smo do tada svako malo imali, na najmanju moguću mjeru. S obzirom da se taj uređaj pokazao jako dobrim tijekom testnog perioda, sada smo zamijenili i drugu pumpu. – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako će ovi radovi doprinijeti većoj pouzdanosti i sigurnosti rada ovog sustava.

Ovu, oko 350 tisuća kuna vrijednu investiciju, Vodovod je financirao vlastitim sredstvima.

- Ova investicija bila nam je iznimno bitna, budući su upravo Pile na neki način ogledalo našeg grada, posebice jer tuda većina naših posjetitelja dolazi u povijesnu jezgru. Stoga smo se odlučili probati s novom vrstom tehnologije zaustaviti do tada česta preopterećenja izazvana iznimno velikim količinama materijala koje bi kroz sustav mješovite odvodnje nanijele jake kiše, i to se pokazalo kao dobra odluka. - kazao je Matušić, uz opasku kako je ovo ipak tek manji dio radova koje Vodovod trenutno izvodi na cijelom području kojim upravlja, od Duboke Ljute do Stona, a sve kako bi dugoročno poboljšali uvjete vodoopskrbe i odvodnje.

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG MODERNIZACIJE SUSTAVA NAPLATE U LIBERTASOVIM AUTOBUSIMA

Dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću i suradnicima te predstavnicima društva Libertas predstavljen je prijedlog novog rješenja nadogradnje postojećeg sustava naplate u autobusima Libertasa, a koje, između ostalog, podržava i kartično plaćanje.

Riječ je o sastavnom dijelu projekta modernizacije naplatnog sustava Libertasa s ciljem ubrzavanja protoka putnika pri ulasku u autobus. U sklopu novog sustava, postojeće magnetske kartice koje se koriste na gradskim linijama zamijenit će se beskontaktnim Ultralight chip karticama. Također, putnici će vožnju moći plaćati svojim bankovnim karticama.

tjedni21022020tekst 4

Tvrtka Smart Tranzit prezentirala je danas svoj prijedlog rješenja plaćanja bankovnim beskontaktnim karticama i to na uređaju koji bi se ugradio u autobuse uz postojeće uređaje za naplatu. Ti uređaji bi pored plaćanja kreditnim i debitnim karticama preuzeli ulogu validatora za već kupljene karte i za postojeće pokaze.

Sustav naplate bankovnim karticama je planiran za 2021. godinu, kako bi u punoj funkciji bio spreman za iduću turističku sezonu

UREĐENA JAVNA POVRŠINA ISPRED LAPADSKOG STADIONA – GRADONAČELNIK NEZADOVOLJAN

Nekada zapušteni prostor pored ulaza na gradski stadion i uz jednu od najprometnijih prometnica u Lapadu dobio je novi izgled. Popločan je pod, postavljena klupa i mala fontana te prostor za odlaganje bicikla.

Naime, Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika prošle je godine na pozivnim natječaju odabrao projektanta i izvođača za idejno rješenje i građevinsku obnovu te javne površine u Lapadu. Autor idejnog rješenja uređenja je renomirani arhitekt Davor Bušnja iz studija Nona d.o.o., a izvođač radova tvrtka Alfaplan.

tjedni21022020tekst 3

Navedenim projektom, vrijednim 364.638 kuna, javna površina u Lapadu dobila je novu, modernu vizuru inspiriranu mediteranskim i modernističkim elementima i otvorena je za korištenje građanima.

No, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, baš kao i brojni građani nije zadovoljan ishodom radova ispred lapadskog stadiona pa je uputio priopćenje za javnost u kojem je naveo.

„Povodom brojnih negativnih reakcija vezano za završetak uređenja javne površine ispred stadiona Lapad dužan sam i sam iskazati moje duboko nezadovoljstvo sa navedenim projektom.” - napisao je gradonačelnik Franković.

dpp

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019