Utorak, 25 Veljača 2020 13:41

Petljavina oko putovanja ravnatelja u New York neće se raspetljati bez policije i DORH - a

„Platila sam sama.” Tako je ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja odgovorila novinarima koji su je dočekali na aerodromu na povratku iz New Yorka s putovanja koje je trebalo biti službeno, a postalo je privatno. No, Tolja u tom trenutku nije govorila istinu.

Naime, u ponedjeljak se sastao Školski odbor, čiji članovi inače, dok sve nije izašlo u javnost, nisu uopće znali za studijsko putovanje, odnosno stručno usavršavanje na koje je trebala poći Tolja, a koje je na koncu otkazano, te su utvrdili kako je Tolja platila putovanje, bolje rečeno vratila novce školi tek nakon povratka iz New Yorka.

O ovom slučaju Dubrovnikpress.hr inače je pisao OVDJE.

Uglavnom Školski odbor, čiji je predsjednik HDZ - ov Branko Bazdan, u ponedjeljak je zaključio kako je Tolja mogla sama odlučiti da sebi plati stručno usavršavanje školskim novcem, jer može odlučivati o nabavi u vrijednosti do 20 tisuća kuna te da stoga članovi odbora nisu ni morali znati za putovanje. Školski odbor je također zaključio kako škola nije financijski oštećena.

No, iako škola na kraju nije financijski oštećena, konačan zaključak zapravo i nije posao Školskog odbora, pa čak niti inspekcije Ministarstva obrazovanja.

Naime, je li bilo pokušaja da se škola financijski ošteti, odnosno je li putovanje na početku prikazano kao stručno usavršavanje samo da bi ravnatelji i pojedini županijski pročelnici (ne iz Dubrovačko – neretvanske županije) mogli besplatno „skoknuti” do New Yorka, trebao bi biti posao prvo policije, a zatim ovisno o rezultatima istrage i DORH – a. Istražni organi jedini mogu donijeti zaključak na osnovu kojeg će biti ili neće biti podignute kaznene prijave, odnosno jesu li ravnatelji i pročelnici pokušali prevariti sustav izmišljanjem stručnog usavršavanja ili je par sati utrošenih na posjetu jednoj školi i instituciji uistinu stručno usavršavanje na putovanju koje je trajalo tjedan dana.

Dok se policija i DORH ne uključe u cijelu priču petljavina oko ovog putovanja ostat će zapetljana, a ostavki očito neće biti. U civiliziranim državama, posebno kada su škole i školski sustavi u pitanju, već je i sama sumnja da se netko pokušao na bilo koji način okoristiti sustavom dovoljna za ostavku. No, naglašavamo ono „u civiliziranim državama”. U državama poput Hrvatske sasvim je prihvatljivo da Tolja, osoba koja je prije samo nekoliko dana javno iznijela neistinu, i dalje bude ravnateljica Gimnazije, valjda kao primjer djeci.

Davor Mladošić

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019