laus banner 2021 2

Četvrtak, 27 Veljača 2020 22:12

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh Foto: Julio Frangen

Kao i svake godine do sada, prošlogodišnji 6. Dubrovnik FestiWine organizirao je donatorsku večeru FestiWine Gala u suradnji sa slovenskim gostujućim chefom Jurom Tomičem, vlasnikom restorana Debeluh iz Brežica u Sloveniji. Jure Tomič i Saša Računica, šef kuhinje hotela Bellevue, kreirali su tada jedinstveni menu koji se sljubljio s pobjedničkim vinima prijašnjega festivala, a prihod večere  bio je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata Nikše Karamana i Tonya Kuznina, koji su proveli mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh! Na taj način omogućilo im se učenje, napredovanje i širenje kulinarskih i sommelierskih vidika.

Jure Tomič dolazi iz obitelji u kojoj se uvijek dosta kuhalo. Već u ranoj mladosti imao je prilike jesti po dobrim restoranima, a kasnije je tako i nastavio. Danas je vlasnik i chef Ošterije Debeluh, članice prestižnog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Pobjednik je svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship, sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015 . Njegova se kuhinja bazira na kvaliteti - najvažnije su mu namirnice rodnoga kraja koje su se tradicionalno koristile u njegovoj obitelji. I vinska lista je opsežna i bogata, a na njoj je najviše lokalnih vinara. Izvrsno je to mjesto na kojemu su mladi sommelier i kuhar mogli doista puno naučiti.

Prvi je na stipendiji bio Nikša Karaman koji je učio o vinima kroz studeni i prosinac, a Tony Kuznin kuhao je kod Jure tijekom siječnja i veljače.

- Bilo mi je super. Dosta toga sam naučio, sve je bilo jako dobro. Najviše su mi svidjele orecchiete s tikvicama i kozjim sirom - koje evo i sada radim doma za ručak! Naučio sam ponovno koristiti neke tradicionalne namirnice, kod Jure je pire najčešće od primarne namirnice – krumpira, ostali prilozi se mijanjaju, ali glavno jelo je jako važno. Osnovna namirnica je najvažnija, njoj se treba posvetiti i time se čuva tradicionalna kuhinja. Zanimljiv mi je bio i tartar od jelena, a bilo mi je jako drago kada mi je Jure predložio da i ja napravim neki desert, pa sam u klasični soufle dodao bijele čokolade i zelenog čaja, a Jure je taj desert stavio na svoju listu. Bila mi je čast biti kod Jure, ovom mu prigodom zahvaljujem kao i organizatorima FestiWinea koji su osmislili ove stipendije za mlade. - kazao je Tony Kuznin.

- Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi, mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica. Danas mladi previše podliježu s jedne strane modernim trendovima, a s druge - svi žele biti zvijezde. Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati i graditi svoj put. Nema danas dobre kuhinje ako u njoj nema barem tri temeljca! A uz hranu, važan je pristup kuhara! Što ti vrijede zvjezdice i priznanja, ako nemaš osmijeh i „dobar dan“, ako nisi s ljudima, ako ne razgovaraš. Danas se gotovo svi chefovi u svjetskim restoranima pojave u sali, dođu se malo porazgovarati s gostima. I to gosti poštuju. A jako je važno – poštovanje … - Jurina je poruka mladim kuharima.

Festiwine Gala večera ove godine doržat će se 19. ožujka u hotelu Palace, u restoranu Lenga. Gost-chef ovogodišnjeg izdanja bit će Vesna Miletić iz popularnog zagrebačkog restorana Tač.  Cijena večer je 700 kuna, broj mjesta je ograničen - prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dubrovnik PartneR

 

Marketing

Srodni sadržaj (po oznakama)

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020