Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 27 Veljača 2020 22:12

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh Foto: Julio Frangen

Kao i svake godine do sada, prošlogodišnji 6. Dubrovnik FestiWine organizirao je donatorsku večeru FestiWine Gala u suradnji sa slovenskim gostujućim chefom Jurom Tomičem, vlasnikom restorana Debeluh iz Brežica u Sloveniji. Jure Tomič i Saša Računica, šef kuhinje hotela Bellevue, kreirali su tada jedinstveni menu koji se sljubljio s pobjedničkim vinima prijašnjega festivala, a prihod večere  bio je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata Nikše Karamana i Tonya Kuznina, koji su proveli mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh! Na taj način omogućilo im se učenje, napredovanje i širenje kulinarskih i sommelierskih vidika.

Jure Tomič dolazi iz obitelji u kojoj se uvijek dosta kuhalo. Već u ranoj mladosti imao je prilike jesti po dobrim restoranima, a kasnije je tako i nastavio. Danas je vlasnik i chef Ošterije Debeluh, članice prestižnog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Pobjednik je svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship, sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015 . Njegova se kuhinja bazira na kvaliteti - najvažnije su mu namirnice rodnoga kraja koje su se tradicionalno koristile u njegovoj obitelji. I vinska lista je opsežna i bogata, a na njoj je najviše lokalnih vinara. Izvrsno je to mjesto na kojemu su mladi sommelier i kuhar mogli doista puno naučiti.

Prvi je na stipendiji bio Nikša Karaman koji je učio o vinima kroz studeni i prosinac, a Tony Kuznin kuhao je kod Jure tijekom siječnja i veljače.

- Bilo mi je super. Dosta toga sam naučio, sve je bilo jako dobro. Najviše su mi svidjele orecchiete s tikvicama i kozjim sirom - koje evo i sada radim doma za ručak! Naučio sam ponovno koristiti neke tradicionalne namirnice, kod Jure je pire najčešće od primarne namirnice – krumpira, ostali prilozi se mijanjaju, ali glavno jelo je jako važno. Osnovna namirnica je najvažnija, njoj se treba posvetiti i time se čuva tradicionalna kuhinja. Zanimljiv mi je bio i tartar od jelena, a bilo mi je jako drago kada mi je Jure predložio da i ja napravim neki desert, pa sam u klasični soufle dodao bijele čokolade i zelenog čaja, a Jure je taj desert stavio na svoju listu. Bila mi je čast biti kod Jure, ovom mu prigodom zahvaljujem kao i organizatorima FestiWinea koji su osmislili ove stipendije za mlade. - kazao je Tony Kuznin.

- Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi, mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica. Danas mladi previše podliježu s jedne strane modernim trendovima, a s druge - svi žele biti zvijezde. Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati i graditi svoj put. Nema danas dobre kuhinje ako u njoj nema barem tri temeljca! A uz hranu, važan je pristup kuhara! Što ti vrijede zvjezdice i priznanja, ako nemaš osmijeh i „dobar dan“, ako nisi s ljudima, ako ne razgovaraš. Danas se gotovo svi chefovi u svjetskim restoranima pojave u sali, dođu se malo porazgovarati s gostima. I to gosti poštuju. A jako je važno – poštovanje … - Jurina je poruka mladim kuharima.

Festiwine Gala večera ove godine doržat će se 19. ožujka u hotelu Palace, u restoranu Lenga. Gost-chef ovogodišnjeg izdanja bit će Vesna Miletić iz popularnog zagrebačkog restorana Tač.  Cijena večer je 700 kuna, broj mjesta je ograničen - prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dubrovnik PartneR

 

Marketing