lausnekretninebanner

Srijeda, 18 Ožujak 2020 12:45

Gradonačelnik Franković podnio izvješće o mjerama za sprječavanje korona virusa

Piše:

Grad Dubrovnik i Županija još nemaju potvrđene slučajeve zaraze korona virusa, kazao je gradonačelnik Mato Franković, podnoseći vijećnicima izvješće o mjerama poduzetim protiv korona virusa. Istaknuo je kako će se Grad Dubrovnik pridržavati preporuka nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

- Sustav civilne zaštite u Dubrovniku nije postojao do prije godinu dana, ali smo donijeli temeljne akte za funkcioniranja tog sustava i uložili značajna sredstva o ulaganju i opremanju civilne zaštite. Imamo preko 250 mladih koji su se dobrovoljno javili i spremni su se staviti na raspolaganje civilnoj zaštiti. Od sutra započinju timovi s pripremama koji će po potrebi preuzeti svoje dužnosti od zapovjednica Stjepka Krilanovića. - rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako je Grad naručio dodatne respiratore za dubrovačku bolnicu.

- Naručeni su respiratori za OB Dubrovnik i isporuka prvog je početkom travnja, a ostali stižu u svibnju. U suradnji s građevinskim tvrtkama spremni smo, ako bude potrebno, uložiti sredstva za osiguranje dodatnog prostora oko bolnice u slučaju većeg broja zaraženih. - kazao je Franković.

- Osigurali smo sredstva za pomoć starijima i ugroženima. Nabavili smo dezinfekcijska sredstva te su raspoređena po svim upravnim zgradama Grada. - kazao je Franković.

- Ni Grad očito ne može do maski pa je nabavljeno svega njih 2 000, a stiže ih još 1 000. Nabavljene su gumene rukavice, a za gelove za dezinfekciju ruku se čaka isporuka iz ljekarni. Sve su gradske službe spremne provoditi upute stožera Civilne zaštite. Grad ne smije stati pa su poduzete sve mjere nepotrebnog izlaganja zarazi. Obustavljeni su treninzi svih sportskih klubova. Muzeji su zatvoreni za posjetitelje do daljnjega, kao i knjižnice. - rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako su u slijedećih 15 dana besplatne sve gradske linije. U autobuse je zabranjen ulaz na prednja vrata, vozači su odijeljeni od putnika, a na frekventne linije raspoređene su harmonike. Autobusi se redovito dezinficiraju, a novi će vozni red bit reduciran u odnosu na sadašnji.

Vrtići rade u dežurstvu u Palčici i Pčelici. Roditelji za sljedeća dva tjedna neće biti obvezni platiti vrtić. Grad i gradske tvrtke kontakt sa strankama obavljaju putem telefona i elektroničke pošte.

Gradonačelnik se osvrnuo i na financijsku sliku Grada u trenutku krize te istaknuo je kako je u prva tri mjeseca izgubljeno 30 milijuna kuna, a sada 100 milijuna kuna.

- S gospodarstvenicima je dogovoreno da se provedu sve Vladine mjere, a ako se kriza produbi spremni smo odustati od investicija, a novac usmjeriti u financijski oporavak Grada. U ovom trenutku moramo financijski ostati na nogama radi onog razdoblja koje će doći kad virus prođe. Do 1. lipnja nema mjera s financijskim učincima, a od gospodarstvenika očekujemo da će biti odgovorni i nastaviti izvršavati svoje obveze prema Gradu. - rekao je Franković, poslavši poruku ugostiteljima.

- Znam da će moje riječi naići na osudu kod ugostitelja, ali u trenucima ove krize nema kompromisa dok iz nje ne izađemo. - rekao je Franković.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250