lausnekretninebanner

Srijeda, 18 Ožujak 2020 19:47

Od četvrtka neće raditi butige, osim prehrambenih, zatvaraju se kafići, restorani...

Voditelj Nacionalnog stožera CZ Davor Božinović Voditelj Nacionalnog stožera CZ Davor Božinović Foto: DPP

Potvrđeno je novih šest slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj i tako je ukupno 87 oboljelih. Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite po kojoj se zatvaraju ugostiteljski objekti i sve trgovine osim prehrambenih i ljekarni kao i da se otkazuju se javna okupljanja i sportski događaji stupa na snagu od ponoća.

Voditelj Nacionalnog stožera CZ Davor Božinović kazao je od ponoća stupaju na snagu i strože mjere socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze.

- Osnovno je u ovoj epidemiji da se svatko pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama. - rekao je Božinović.

Iz odluke o obustavljanju rada ugostiteljskih objekata izuzet će se dostava hrane i naravno pučke kuhinje.
Što se tiče trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikale te ljekarni, benzinskih crpki i pekara, moći će raditi i trafike kao i specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje i prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala.

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu tih mjera.

Također na snazi će biti i privremena zabrana kretanja preko graničnih prijelaza, a hrvatskim državljanima omogućit će se povratak kao i državljanima članicama EU-a povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, policijske službenike, pripadnike civilne zaštite, vojno osoblje, ali i putnike u tranzitu.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250