lausnekretninebanner

Subota, 21 Ožujak 2020 18:56

Barač tvrdi da Grad nije smanjio iznos komunalne naknde, a ima i prijedloge za ublažavanje posljednica krize

Predsjednik dubrovačkog SDP – a i gradski vijećnik Jadran Barač uputio je danas priopćenje za medije u kojem tvrdi kako nije istinita inromacija da je odlukom gradonačelnika Mata Franković komunalna naknada smanjenja za 15 posto.

„Jučer (20. ožujka 2020. g.) je poslano priopćenje kako je gradonačelnik Mato Franković donio odluku o smanjenju komunalne naknade. Takva informacija nije istinita. Gradonačelnik nije donio odluku u cilju zaštite svojih sugrađana od krize izazvane epidemijom koronavirusa, već je smanjenje komunalne naknade naprosto rezultat izmjene Zakona o vatrogastvu (koji je u primjeni od 1. siječnja 2020. g.), a koja ukida dosada korištenu mogućnost financiranja vatrogastva kroz povećanje komunalne naknade u iznosu od 15%.” - piše Barač.

„Da bi nadomjestio to smanjenje u iznosu od 15%, Mato Franković je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća 18. ožujka 2020. g. namjeravao (a to dokazuju dostupni vijećnički materijali) POVEĆATI ukupan iznos komunalne naknade. U tome ga je spriječila oporba ne želeći u ovakvim okolnostima raspravljati o temama koje su nebitne i štetne za građane. Molimo gradonačelnika Mata Frankovića da se, u vrijeme kada nastupa najveća ugroza od vremena Domovinskog rata, suzdrži od jeftinih spinova i politikantstva. Barem privremeno.” - napisao je u priopćenju Jadran barač.

Barač je uputio i prioćenje s prijedlozima SDP – a za „smanjenje nastale štete gospodarstvu Grada Dubrovnika kao i štete koja će tek nastati uslijed negativnih posljedica zaraze koronavirusom”. Te prijedloge mogao je iznijeti i na Gradskom vijeću, ali nije jer je odlučio napustiti sjednicu.

SDP tako predlaže:

Mjere se moraju donijeti hitno i bez odgode jer pokazatelji turističkog gospodarstva, na kojem se temelji cijela ekonomija Grada Dubrovnika, ukazuju da je sezona u potpunosti podbacila. Predlaže se mjere donijeti za ograničeno buduće razdoblje, ali treba biti spreman pravodobno reagirati ukoliko se gospodarska situacija ne popravi, a negativan utjecaj epidemije proširi na sljedeću godinu, što je vrlo vjerojatno. Zasada hitno primijeniti mjere barem do kraja lipnja 2020. g. Glavni cilj mjera je zadržati punu zaposlenost građana Dubrovnika i redovitost isplate plaća. Sredstva za ostvarenje ovih mjera potrebno je osigurati u obustavi svih nabava i financiranja projekata koji nisu nužni za funkcioniranje Grada Dubrovnika i privremenim smanjenjem plaća u iznosu od 25% zaposlenih u gradskoj upravi, tvrtkama i ustanovama koje su u nadležnosti Grada Dubrovnika te u službama koje nisu ključne u doba krize ili za uvođenje radne obveze. Zatražiti povrat/donaciju svih sredstava koja predstavljaju višak unutar privatnih pravnih osoba Društva prijatelja Dubrovačke starine i Zaklade Blagih djela.

Spomenička renta
Spomenička renta je prihod jedinice lokalne samouprave. Najznačajniji obveznici plaćanja rente u Gradu Dubrovniku su turističke i ugostiteljske tvrtke te obrti, a oni će najviše biti pogođeni epidemijom.  Predlaže se odmah donijeti odluku o smanjenju spomeničke rente na zakonski minimum (1,00 kn po m2) osim ukoliko se odlukom Sabora RH ne utvrdi povoljnije rješenje. Ovu mjeru predlaže se zadržati cijelu 2020. g. uz obvezu sadržavanja zaposlenih radnika.

Koncesije na pomorskom dobru i koncesijska odobrenja
Grad Dubrovnik kao korisnik dijela prihoda od koncesija na pomorskom dobru te svih prihoda od koncesijskih naknada trebao bi se odreći 50% planiranih prihoda. Ukoliko bi bila upitna cijela turistička sezona, predlaže se osloboditi obveznike plaćanja predmetnih obveza za cijeli godišnji iznos, ali uz obvezu zadržavanja zaposlenih radnika. Obveze plaćanja koncesija na pomorskom dobru potrebno je regulirati u koordinaciji s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Zakup javnih površina
Osloboditi obveznika plaćanja zakupa javnih površina zakupa za razdoblje do 31.6.2020. g, a najkasnije do 15.5.2020. g. donijeti odluku o daljnjim olakšicama sukladno stanju u tom trenutku.

Zakup poslovnog prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika
Osloboditi obveznike plaćanja zakupa poslovnog prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za razdoblje do 31.6.2020. g, a najkasnije do 15.5.2020. g. donijeti odluku o daljnjim olakšicama sukladno stanju u tom trenutku. Apelirati na vlasnike privatnih poslovnih prostora da slijede primjer Grada Dubrovnika, a sve u cilju motivacije poslodavaca da zadrže svoje radnike.


Komunalna naknada
Sve poslovne subjekte, ako prilože dokaz o padu prometa tijekom određenog mjeseca ove godine manji za 50% prometa u istom mjesecu prošle godine, osloboditi u cijelosti plaćanje komunalne naknade za taj mjesec.

Oslobađanje plaćanja mjesečne pokazne karte za travanj, svibanj, lipanj 2020. i mjesečne naknade za parking za poslodavce
Većina poslodavaca ima ugovorene obveze plaćanja naknade za prijevoz u visini mjesečne karte (250,00 kn). Ukoliko bi korisnici mjesečne pokazne karte bili oslobođeni plaćanja iste, poslodavci bi mogli ostvariti uštedu na trošku ove naknade i time smanjiti ukupne troškove plaća.

Cijene komunalnih usluga
Do 31.12.2020. g. ne povećavati cijene komunalnih usluga, kao što je npr. predviđeno povećanje cijene za odvoz otpada.

Zaštita sezonskih radnika s prebivalištem na području Grada Dubrovnika (vlada RH je najavila zaštitu stalnih radnika)
Kako bi se uslijed smanjenja gospodarske aktivnosti pomoglo poslodavcima koji su već zaposlili dio sezonskih radnika, predlaže se da Grad Dubrovnik subvencionira dio plaće poslodavcima na području Grada koji su zaposlili i zadržali u zaposlenju sezonske radnike s prebivalištem na području Grada Dubrovnika. Npr. subvencionirati doprinose za mirovinsko osiguranje na iznos minimalne plaće što bi iznosilo 812,00 kn mjesečno po zaposleniku. Ovu mjeru koordinirati s Vladom RH zbog nadležnih propisa. Može se pretpostaviti da takvih radnika na području Grada Dubrovnika u ovom trenutku nema više od 1.000. Mjera bi se trebala odnositi na period minimalno do lipnja 2020. g. Očekivani ukupni trošak je okvirno 2.5 milijuna kuna. Sredstva za ovu svrhu predlažemo prenamijeniti iz sredstava namijenjenih „zračnom mostu“ i subvencioniranju cestarine.

Fiksne paušalne obveze koje opterećuju obiteljske iznajmljivače
- turistička (boravišna) pristojba plaća se paušalno i po krevetu iznosi 350 kn  - Ovu pristojbu, uz mišljenje turističke zajednice, a u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, potrebno je odmah smanjiti u 2020. g. za minimalno za 50%, a najkasnije do 31.6.2020. g. donijeti odluku o daljnjim olakšicama sukladno stanju u tom trenutku.
- visina paušalnog poreza po krevetu koji iznosi 750 kn izvan, a 1500 kn unutar kotara Grad, potrebno je smanjiti minimalno za 50% za cijelu 2020. g. a najkasnije do 31.6.2020. g. donijeti odluku o daljnjim olakšicama sukladno stanju u tom trenutku.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250