Četvrtak, 09 Travanj 2020 14:22

COVID – 19 u DNŽ: Tri nova slučaja u Pločama

Na području Dubrovačko - neretvanske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze korona virusom. Sve tri osobe su s područja Ploča. Kako je jedna od novo zaraženih osoba njegovateljica u privatnom domu za starije i nemoćne osobe u Pločama iz Županijskog stožera ističu kako su u tom domu već poduzete određene mjere, odnosno zaposlenici i korisnici doma već su testirani.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mate Lakić kazao je kako su sve tri novozaražene osobe s područja Ploča u samoizolaciji od 31. ožujka.

- Riječ je o tri osobe iz jedne obitelji iz Ploča. Kako jedna od te tri osobe radi kao njegovateljica u jednom domu za starije i nemoćne osobe mi smo svima u tom domu uzeli uzorke. Inače smo u stalnom kontaktu s domovima za starije i nemoćne i već smo u pojedinim domovima uzeli broj uzoraka. Radi se o ljudima koji inače imaju određene bolesti i mogu se ti simptomi objasniti njihovim osnovnim stanjem. U drugim domovima nemamo nikakve epidemiološke poveznice. U domu su neke osobe s blažim simptomima pa su testirane iz predostrožnosti. - rekao je Lakić.

Inače, ni u Dubrovniku ni u Konavlima danas nema novozaraženih, a ukupan broj zaraženih na području Dubrovačko-neretvanske županije je 67.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić kazao je kako je u dubrovačkoj bolnici 14 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19 od koji su svi stabilno.

- Nitko nije na intenzivnom liječenju. Jedan je pacijent s intenzivne prebačen na zarazno. Od četiri pacijenta koja su u Splitu, troje više nije na intubaciji. Dva naša pacijenta se vraćaju i time nam u Splitu ostaje još dvoje pacijenata i jedan je u Zagrebu. - rekao je Bekić.

Istaknuo je kako su ostvareni uvjeti za prijevoz pacijenata helikopterom.

- Dakle, trebalo je nešto preinačiti helikopter na način da u njegovoj unutrašnjosti bude izolirani dio za smještaj oboljelog pacijenta.- rekao je Bekić.

Kazao je također kako medicinske sestre koje su smještene u kućicama u autokampu Solitudo nisu tamo jer im je propisna samoizolacija već im je u tim kućicama osiguran smještaj.

U dubrovačku bolnicu idući tjedan trebao bi na ispomoć stići jedan inženjer radiologije.

dpp

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020